• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Ciner'den 500 milyon dolarlık sipariş

Ciner'den 500 milyon dolarlık sipariş
Bir yıldır sessizliğini koruyan Türk yatırımcılar gemi siparişleriyle yeniden sahneye çıkmaya başladı. Bunlardan biri de Turgay Ciner. Ciner Holding, 5 konteyner gemisi siparişi verdi.

 

 
Bir yıldır sessizliğini koruyan Türk yatırımcılar gemi siparişleriyle yeniden sahneye çıkmaya başladı gibi görünüyor. Ekim ayının sonunda bir Türk yatırımcısının Kore’de bulunan Hanjin Tersanesi’ne iki capesize siparişi verdiği rapor edildi. 180.000 dwt tonajında dökme kuru yük gemilerin toplam fiyatı ise 110 milyon dolar olarak belirtilmişti. Brokerlik sitelerini araştırdığımızda siparişlerin arkasındaki ismin tanıdık olduğu ortaya çıktı. O yatırımcı, kriz süresince gemi yatırımını sürdüren işadamı Turgay Ciner’di. 2009’da gemi yatırımlarına başlayan Ciner Holding, ilk olarak dökme kuru yük gemileriyle ardından da tanker siparişleriyle yatırıma devam etmişti.
Aradan daha bir ay geçmemişti ki uluslararası araştırma şirketlerinin raporlarında aynı isimle karşılaştım. İsim aynıydı ama sipariş edilen gemiler ve tutar daha da büyüktü.
 
Yabancı denizcilik gazetelerine düşen haberlere göre; Ciner Holding, geçen hafta da aynı tersaneye 9.200 teu kapasiteli 5 konteyner gemisi siparişi verdi. Yatımların toplam tutarının 400 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Her birinin 80-82 milyon dolar olduğu tahmin edilen konteyner gemileri 2015 yılı sonu ile 2016 yılları arasında teslim edilecek. Geçen ay sözleşmesi yapılan iki capesize gemi de 2015 yılında Ciner’in filosuna katılacak. Konteyner gemilerin siparişleriyle birlikte Ciner’in bir aydaki gemi yatırımı 500 milyon doları aştı.
 
Dört yıl önce armatörlüğe giren işadamı Turgay Ciner’in, bugüne kadar Uzakdoğu tersanelerinde yaptığı gemi yatırımı ise 1.5 milyar doları buldu.
 
9.200 teu konteyenr taşıma kapasitesi olan gemiler Türk armatörleri için oldukça yeni bir tonaj. Şu anda Türk deniz ticaret filosunda bunun yarısı büyüklüğünde dahi konteyner gemisi bulunmuyor.
 
Çıkan haberlere göre sipariş edilen konteyner gemilerinin kiracısı da hazır. Gemileri Hanjin Tersanesi yapacak. Teslim alındığında ise Koreli grubun taşımacılık şirketi Hanjin Shipping kiralayıp işletecek. Çünkü Hanjin bir süredir, 9.200 teu’luk yeni gemi siparişi vermek veya kiralamak için arayışını sürdürüyordu. Bu arayışı, farklı gemi işletmeciliğine girmeyi planlayan Ciner holding ile bütünleşti ve yatırıma dönüştü.
 
2009 yılında yeni gemi siparişlerine başlayan Ciner Denizcilik’in şu an denizdeki filosunda farklı tonajlarda 18 dökme kuru yük gemisi bulunuyor. Bu gemilerin 6 tanesi de bu yıl filoya katıldı. Ciner’in ayrıca inşası devam eden iki de Suezmax tankeri bulunuyor. 163.000 tonluk bu gemiler de capesize gemiler gibi 2015’te şirketin filosuna katılacak.
 
Yeni siparişler, Türk deniz ticaret filosu için güzel bir haber fakat Türk gemiadamları için pek önem arz etmiyor. Çünkü Ciner, bütün gemilerinde Filipinli gemiadamı çalıştırıyor.Sahibi Türk, gemilerin isimleri Hopa, Rize, İzmir diye yurttan gidiyor fakat bayrağı da personel de yabancı. Geçen yıl şirketin Yunan yöneticisi Vasileios Papakalodoukas’a neden Filipinler diye sorduğumda şu yanıtı vermişti: “Şirket politikamız tüm gemilerimizde tek uyruk çalıştırma yönündedir. Filipinlileri tercih etme sebebim; disiplinli olmaları, kabuledilebilir derecede İngilizce konuşmaları ve gemide içki içmemeleridir.” 
 
Kaynak: Dünya Gazetesi
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim