• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Çinli Cherry, Türkiye'de fabrika kuracak

Çinli Cherry, Türkiye'de fabrika kuracak
Çinli otomotiv üreticisi Chery'nin Türkiye'de kurmayı planladığı fabrika ile ilgili resmi görüşmeler başlıyor.

CHERY TÜRKİYE'DE FABRİKA KURACAK

Çinli otomotiv üreticisi Chery'nin Türkiye'de kurmayı planladığı fabrika ile ilgili resmi görüşmeler başlıyor.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Hasan Ali Çelik, Çinli otomotiv üreticisi Chery'nin Türkiye'de kurmayı planladığı fabrika ile ilgili resmi görüşmelere başlayacağını söyledi.

Önce Sakarya'nın Karasu ilçesinde ardından Eskişehir'de daha sonra da İspanya'ya kurulacağı yönünde haberler çıkan otomobil fabrikası ile ilgili olarak Chery'nin Türk ortağı Mermerler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Mermer de en akılcı yatırım yerinin Karasu olduğunu söyledi.

Teknik Müdür Yardımcısı Muhittin Kora, Yedek Parça Müdürü Mesut Özdemir, İnşaat Koordinatörü Murat Yüksel ile Karasu'ya gelen Mermer, AK Parti Milletvekili Hasan Ali Çelik, Karasu Kaymakamı Murat Duru, Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu ve AK Parti İlçe Başkanı Yakup Gençbay ile görüştü. AK Parti ilçe teşkilatında TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Hasan Ali Çelik ile yaptığı görüşmede konuşan Mermer, fabrika konusunda tek başvuru yaptıkları yerin Karasu ilçesi olduğunu söyledi. Geçen yıl Kasım ayında Karasu'ya fabrika kurmak için girişimde bulunduklarını kaydeden Mermer; "Bunun dışında bir yer için başvurumuz olmadı" diye konuştu.

Yatırım için bir çok yeri incelediklerini ifade eden Mermer, şunları söyledi: "Türkiye son küresel krizde en doğru politikaları izleyerek krizin etkilerini en aza indirdi. Chery firması da Türkiye'den daha akılcı bir yere yatırım yapamaz. Biz de yatırım için birçok yeri inceledik. Bunlardan en akılcı olanı kesinlikle Karasu. Lojistik açısından değerlendirildiğinde burasının önemi daha iyi anlaşılıyor"

2014 yılının dünya otomotiv sektörü açısından çok önemsendiğinin altını çizen Mermer, "29 Ekim'de İstanbul'da otomobil fuarı düzenlenecek. Bu fuarda Chery firmasının 8 yeni modeli görücüye çıkacak. Bu fuarın bizim için en önemli noktası ise, 2 modeli bizim üretecek olmamız. Bu modelleri de Karasu'da kuracağımız fabrikada üreteceğiz" dedi.

"YATIRIMCILARI EN YÜKSEK ÇEVRE HASSASİYETİ GÖSTEREREK DESTEKLİYORUZ"

AK Parti Milletvekili Hasan Ali Çelik, Karasu'nun önemli bir yatırım merkezi olduğunu kaydetti. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na fabrika ile ilgili tek müracaatın Karasu için yapıldığını belirten Çelik, şöyle konuştu; "Bir takım arazileri gördüler. Ancak tek müracaatları Karasu için var. Bu başvuru için Sanayi ve Ticaret Bakanımız ile konunun aydınlatılması için adım attık. Arazinin tahsisi konusunda Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu konusunda Çevre Orman Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü ve teşvik konusunda da Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü ile üçlü görüşme yapıldı. Görüşmeler üç genel müdürlük arasında yapıldı. Biz çözün dedik."

Çinli otomobil üreticisinin 500 milyon doların üzerindeki yatırımı için teşvik istediğini anlatan Çelik, teşvikten önce arazi tahsisi ve ÇED raporunun sonuçlandırılması gerektiğini dile getirdi. Arazi tahsisinin yapılmadığını, ÇED ile ilgili sonuç raporunun da bulunmadığını belirten Çelik, "Firma yetkilileri meclis açıldıktan sonra resmi çalışmalarına başlayacaklarını bize ifade ettiler. İlgili bakanlıkta çalışmalar yürütülecek. İlk olarak arazi tahsisinin yapılması ardından da ÇED raporu alınması gerekiyor. Daha sonra da teşvik için başvurusunda bulunulabilir. Firma yetkilileri gerekli adımları atacaklarını ifade ediyorlar. Firmanın yatırım heveslisi olduğunu gözledim. Hesaplarının gerçeğe dönüştürülüp dönüştürülemeyeceği hususunda imkan sahibi değilim. Biz ilimize yapılacak yatırımları en yüksek çevre hassasiyeti göstererek destekliyoruz" şeklinde konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim