• BIST 9107.38
  • Altın 2324.452
  • Dolar 32.3734
  • Euro 34.9681
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

"Clean Sea Net" hizmeti devreye alındı

"Clean Sea Net" hizmeti devreye alındı
Türkiye Avrupa Çevre Güvenliği Ajansı’nın (EMSA) tüm AB üyesi ülkelere vermiş olduğu “Clean Sea Net” hizmetine dahil oldu.

"Clean Sea Net" hizmeti devreye alındı

Türkiye Avrupa Çevre Güvenliği Ajansı’nın (EMSA) tüm AB üyesi ülkelere vermiş olduğu “Clean Sea Net” hizmetine dahil oldu.

Denizcilik Müsteşarlığı kirlilik yapan gemileri uydudan izlemeye aldı. AB ile yakın işbirliği çerçevesinde Türkiye Avrupa Çevre Güvenliği Ajansı’nın (EMSA) tüm AB üyesi ülkelere vermiş olduğu “Clean Sea Net” hizmetine dahil oldu. Bu hizmet kapsamında tüm denizler için kirlilik yapan gemiler uydu görüntüleri ile tespit edilerek idari para cezası uygulancak. Ulusal mevzuatımıza göre denizi kirleten gemilere gross tonajına göre 5 000 ile 120 000 TL arasında ceza verilebiliyor. Ayrıca kirlilik yapan gemiler Liman Devleti Kontrolleri kapsamında da tutuluyor.

Sistem nasıl çalışıyor?

Avrupa Çevre Güvenliği Ajansı “Clean Sea Net” hizmeti kapsamında kiraladığı uydular vasıtasıyla düzenli olarak uydu görüntüleri alıyor ve bu görüntüleri işleyerek kirlilik yapan gemileri belirleniyor. Belirlenen gemilerin; adı, teknik bilgileri ve rotası ile ilgili tüm bilgiler ise AIS (Automatic Identification System) sisteminden çekilerek bir kirlilik raporu oluşturulmakta ve ilgili bayrak devletine gönderiliyor. Kirlilik gerçekleştikten sonra en fazla 30 dakika içinde kirlilik raporu ilgili bayrak devletine ulaştırılıyor. Kirlilik raporu ülkemize ulaştığında Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri tarafından kirlilik yerinde gözlemlenmekte ve gerekli koşullarda numune alınmakta. Kirlilik yaptığı tespit edilen gemiler idari para cezası ile cezalandırılmakta. Ayrıca, Avrupa Birliği sularında kirlilik yapan Türk Bayraklı gemilerin ihbarları da ülkemize gelmekte olup, bu gemilere de ilgili mevzuat gereği denetimler ve cezai işlem uygulanmakta.

Elde edilen başarılar nelerdir?

“Clean Sea Net” hizmetinden gelen kirlilik raporları için pilot denemeler 6 aydır devam etmektedir. Pilot uygulama sürecinde bile kirlilik yaptığı tespit edilen 8 gemide denetimler yapılarak cezai işlem uygulanmıştır. 2011 yılı için gerekli hazırlıklar tamamlanmış olup, Ocak ayı itibariyle sistem tam olarak uygulanacak ve denetimler daha sıkı gerçekleştirilerek kirlilik yapan gemiler cezalandırılacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim