• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Clean Sea Net ile denizler temiz kalıyor

Clean Sea Net ile denizler temiz kalıyor
Türkiye'de, geçen yıl hizmet alınmaya başlanan ''Clean Sea Net'' sistemi ile artık Türk denizleri daha temiz kalıyor.

Clean Sea Net ile Türk denizleri temiz kalıyor 

Türkiye'de, geçen yıl hizmet alınmaya başlanan ''Clean Sea Net'' sistemi ile artık Türk denizleri daha temiz kalıyor.
 
Denizdeki kirliliklerin uydu aracılıyla takibini sağlayan sistem sayesinde bugüne kadar tespit edilen 42 şüpheli gemiden 14'ü için liman başkanlıklarına, 28'i için de yabancı ülkelere denetimlerinin yapılması iletildi.

Edinilen bilgiye göre, geçen yılın ikinci yarısından itibaren Türkiye'nin de faydalanmaya başladığı ''Clean Sea Net'' sistemi ile Türk deniz yetki alanlarındaki kirlilikler uydu aracılığıyla takip ediliyor.

Avrupa Deniz Emniyeti Ajansı (EMSA) tarafından verilen söz konusu hizmette, uydudan çekilen fotoğraflarla deniz kirlilikleri izlenerek Avrupa Birliği üyesi ülkelere ücretsiz olarak sunuluyor. Türkiye de, merkezi Portekiz'de bulunan EMSA'nın sunduğu bu hizmete, AB'ye aday ülke statüsüyle başvurdu. Alınan olumlu yanıt sonrasında bu hizmetten ücretsiz olarak yararlanmaya başladı.

-Sistem nasıl çalışıyor?-

Clean Sea Net sisteminde uydudan çekilen fotoğraflarda belirli parametreler değerlendirilerek deniz yüzeyindeki kirlilik tespit ediyor. Bu kirlilik fotoğrafları üzerine AIS denilen Gemilerin Otomatik Tanımlama Sisteminden alınan veriler eklenerek kirliliğin kaynağı tespit ediliyor. Kirliliğin kaynağı bir gemi ise bu geminin tüm bilgileriyle geminin bir sonraki limanı sistemde tespit edilerek, bu bilgiler bir kirlilik ihbarı haline getiriliyor. Görüntünün alınmasından 30 dakika içinde oluşturulan kirlilik ihbar raporları, ilgili ülkenin idaresine e-posta olarak gönderiliyor.

Türkiye'de bu ihbarlar, 24 saat esasına göre çalışan Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinde oluşuyor ve buradan da ilgili birimlere dağıtılıyor. İhbarın alınmasının ardından Sahil Güvenlik Komutanlığının deniz ve hava unsurlarıyla kirliliğin yerinde tespiti yapılarak, kirliliğe sebep olan geminin yanaştığı limanda detaylı incelenmesi sağlanıyor. Denetlemeler sonucunda geminin kirlilik yaptığının belirlenmesi halinde de cezai işlem uygulanıyor.

Bu kapsamda, geçen yıl hizmet alınmaya başlanan ''Clean Sea Net'' sistemiyle, bugüne kadar 42 adet şüpheli gemi tespit edildi. Bu gemilerden 14'ü için başkanlıklarına, 28'i için de yabancı ülkelere denetimlerinin yapılması gerektiği iletildi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim