• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

CMA CGM, Çin'e 20 gemi siparişi verdi

CMA CGM, Çin'e 20 gemi siparişi verdi
Dünyanın üçüncü en büyük konteyner nakliye grubu CMA CGM, Çin tersanelerinden 2 milyar dolarlık sipariş vermeyi planlıyor.

CMA CGM, Çin'e 20 gemi siparişi verdi

Dünyanın üçüncü en büyük konteyner nakliye grubu CMA CGM, Çin tersanelerinden 2 milyar dolarlık sipariş vermeyi planlıyor.

Çin’in iki büyük gemi üreticisi olan, State Shipbuilding Corp (CSSC) ve China Shipbuilding Industry Corp (CSIC) ile görüşmelerde olan Fransız taşımacılık şirketi, 9 bin ve 10 bin TEU kapasiteli 20 gemi siparişi verecek.

BORÇ KRİZİ FİNANMAS DESTEĞİNİ KESTİ

Avrupa'daki borç krizi bir çok bankanın giderek düşen taşıma oranları ile zor günler yaşayan yüksek konjünktürel denizcilik endüstrisine kapılarını kapatmasına yol açtı. Finansal desteği kesen Avrupa ülkeleri yüzünden denizcilik şirketleri, Güney Kore ve Çin'den destek alarak yatırımlarını bu kanallar üzerine yönlendirdi.

Uzakdoğulu üreticiler ise finansman desteği verirken ajansların firmalara verdiği kredi notlarını göz önünde bulunduruyor. Bu bağlamda daha serbest bir ekonomi çizgisi çizen Çin, hem ucuz iş gücü hemde sağladığı olanaklar açısından Güney Kore'ye göre daha çok tercih ediliyor. Son 8 ayda yapılan istatistiki değerlendirmelere göre gemi inşa sektöründe Güney Kore'nin Çin'i geri bırakmasına rağmen Çin'in genel maliyetlerde yüzde 10-15 civarında daha ucuz olması rekabetin heyecanını hiç düşürmüyor.

KORELİ GEMİ ÜRETİCİLERİ HAYIR DEDİ

Kredi değerlendirme ajansı Moody’s, geçen ay şirketin ilk yarı karında bir düşüş olmasından dolayı CMA CGM’nin değerini B1’den Ba3'e düşürdü.

Moody’s ile rekabet halinde olan değerlendirme firması Standard & Poor’s CMA CGM’nin genel bakışını negatifden durağan haline aldı.

Koreli gemi üreticileri ise bu değerlendirmelerin üzerine CMA CMG’nin yeni gemileri için finansman anlaşması yapmaktan kaçındı ve şirket yüzünü finansman konusunda tam kapasite destek veren Çin tersanelerine döndü.

CMA CGM ilk siparişinde 5 gemi ve daha sonra 15 gemi opsiyonu ile sipariş vermeyi planlıyor. Gemilerin Şanghay ve Dalian'da üretilmesi ve 2013 yılından itibaren teslim edilmeye başlanması bekleniyor.

Haber: Ahmet ÖZDÜZGÜN - DENİZHABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim