• BIST 9059.38
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

CNR Avrasya Boat Show start aldı

CNR Avrasya Boat Show start aldı
Dünyanın kendi alanında 2. büyük tekne ve yat fuarı olan Avrasya Boat Show CNR Expo Center’da yapılan törenle açıldı. Açılışa Başbakan Erdoğan ve çok sayıda bakan tebriklerini gönderdi.

Türkiye’nin en büyük, dünyanın da karada yapılan en büyük 2. fuarı olan CNR Avrasya Boat Show, yapılan açılış töreniyle start aldı. Bu sene 6.sı düzenlenen fuarın açılış töreni için denizcilik alanının önemli isimleri fuar alanında bir araya geldi. Fuara, yoğun programından ötürü katılamayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İçişleri Bakanı Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tebrik gönderdiler.

Fuar açılışına; Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, DENTUR Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Sirkecioğlu, GESAD Gemi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökalp, YATEF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sipahi, GİSBİR Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, CNR Holding yönetim kurulu üyeleri ve DENTUR yönetim kurulu üyeleri katıldı.

CNR Fuarcılık Grup Başkanı Cem Şener, ilk konuşmayı yaparak organizasyonda emeği geçen herkese, özellikle de Dentur’a teşekkürlerini iletti.

70 BİN AİLEYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Dentur Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Sirkecioğlu, bu sene fuar alanının salon konseptini geliştirmeye çalıştıklarını ve her salonda aynı konseptte tekne ve diğer ürünleri koymaya çalıştıklarını ifade etti. Türkiye’nin çok genç sayılabilecek bir alanı olan marin sektörünün yan sanayiyle beraber yaklaşık 70 bin aileye istihdam sağladığını belirten Sirkecioğlu şunları söyledi: “Sektör, ülke ekonomisine 1 milyar dolar katkı sağlamakta ve 4-5 milyar dolar yatırım hacmi bulundurmaktadır. Sektörümüz 10 yıl gibi kısa bir sürede yeniden inşa edildi. Şu ana kadar gerekli düzenlemelerin yapılması konusundaki hassasiyetinden ötürü başta Bakanımız Sayın Binali Yıldırım olmak üzere bu konuda emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Euro bölgesindeki mali problemler nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Küresel ekonomik kriz ile birlikte ABD, Yunanistan, Hırvatistan gibi ülkelerde sözde fırsat 2. el teknelere yoğun bir talep yaşanıyor. Bu krizleri fırsata çevirerek kişisel kazançlarını artırmak için uğraşan kişiler türedi. Bu sözde yat satıcıları ülkemize teknik ve evrak sorunlu onlarca tekneyi getirerek deniz severlerimize çok kötü deneyimler yaşattılar. 2. el teknelerin kontrol edilmeden ülkemize sokulması en büyük sıkıntılarımızdan birisi. Bizler sektör olarak ayrıcalık istemiyoruz. İstediğimiz tek şey eşitlik.”

KİMSE TÜRK BAYRAKLI TEKNE ALMAK İSTEMİYOR

Sirkecioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD’deki sigorta şirketlerinin elindeki hasarlı tekneler ve Avrupa’daki bankalarla sigorta şirketlerinin elinde bulunan tekneler ülkemize sokuluyor ve Türkiye maalesef tekne çöplüğü haline geliyor. Bugün herhangi bir deniz aracını Türk bayraklı olarak aldığınızda yüzde 8 ÖTV, yüzde 18 de KDV’den oluşan yüzde 27.4’lük bir vergi ödüyorsunuz; ama aynı deniz aracını yabancı bayraklı olarak kullandığınızda bu rakam yüzde 0 oluyor. Hazır açık kapı da varken kimse Türk bayraklı tekne sahibi olmak istemiyor. Biz, ‘Yabancı bayrak yasaklansın ve herkes yüzde 27.4 vergi ödesin’ düşüncesini de savunmuyoruz. En lüks tüketim malzemelerinden biri olan pırlantaya yüzde 0 vergi uygulanırken bizde böyle bir vergi söz konusu. Bu, denizci bir millet olma yolunda çaba sarf eden ülkemizin bu çabasını baltalamaktadır. 8 bin adet sahibi Türk olan yabancı bayraklı geminin Türk bayrağına geçmesini istiyoruz. Denizlerde çok daha fazla Türk bayrağı görmek istiyoruz.”

7 8 BİN TEKNE TÜRK BAYRAĞINA GEÇEBİLİR

Sirkecioğlu’nun ardından kürsüye çıkan Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, konuşmasına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın selam ve sevgilerini ileterek başladı. Şevli, “Kendileri yoğun programlarından ötürü burada değiller; ama biliyorsunuz Sayın Bakanımız fuarları çok önemser. Açılışa gelemese bile bir yolunu bulup muhakkak gelir. Umut ediyorum ki önümüzdeki günlerde burada olacaktır.” dedi.

Bakanlık olarak denizciliği ve yan sektörlerini lokomotif sektör olarak gördüklerinin altını çizen Şevli, “Bakanlığımız, denizciliğin geliştirilmesi için pek çok çalışmaya ön ayak olmaktadır. Biz, Bakanlık olarak amatör denizciliği, denizciliğin fidanı olarak görmekte bu alandaki çalışmalara büyük önem vermekteyiz. Bildiğiniz gibi 2009’da yaptığımız çalışmalarla Türk sahipli olup yabancı bayraklı olan özel kullanıma mahsus iç su araçlarının Türk bayrağına geçişi için yüzde 8’lik ÖTV sıfırlandı. Yüzde 18’lik KDV ise yüzde 1’e indi. İkinci el teknelerin ithaline izin verildi ve bu sayede yaklaşık bin 300 tekne Türk bayrağına geçti. Sayın Sirkecioğlu’un da ifadesinde belirttiği gibi 'Mevzuat çıkarsa yaklaşık 7-8 bin tekne Türk bayrağına geçebilir.' denildi. Sayın Bakanımız da bize bu konuda talimat vererek “Bunun üzerinde çalışın.” dedi. Bunu bir söz olarak alabilir miyiz bilmiyorum, ama bu talebinizi kendisine ileteceğim. İnşallah düşündüğünüz gibi bunu başaracağız ve marinalarımızda daha fazla Türk bayraklı gemi göreceğiz.” dedi. Cemalettin Şevli’nin bu sözleri tüm katılımcılardan büyük alkış aldı.

BAKANLIĞIN DA STANDI OLACAK

Bu çalışmalar için sektörün ileri gelenlerini ortak çalışmak için kendisiyle bir araya gelmeye çağıran Şevli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok önemli aşamalar da katetsek geldiğimiz nokta henüz yeterli değil. Yat inşa sanayinde ülkemiz imalatçıları ödüller almakta, ihracat yaparak ekonomimize katkıda bulunmaktadır. Mega yat inşasında ülkemiz dünyada 3. sıraya kadar yükselmiştir. Umudumuz bunun daha da yukarılara çıkmasıdır. Bu tip fuarların sağlayacağı önemli bir fayda da eksiklerimizi görmektir. Bu kapsamda özellikle deniz turizm sektörüyle yat imalat ve yan sanayimizin bu fuara etkin bir şekilde katılımlarını destekliyoruz. Ulaştırma Bakanlığımızın standı da burada mevcut ve 15 Şubat itibariyle sizlere destek vereceğiz. Madem ki işimiz, işinizi kolaylaştırmak. Biz de bunun için burada size hizmet vereceğiz.”

Konuşmasının sonunda Şevli’ye Alparslan Sirkecioğlu ve CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem tarafından katılımları ve desteklerinden ötürü plaket verdi.

Fuarda bu sene ilk kez DENTUR’un desteğiyle konferanslar düzenlenecek. 18 Şubat Pazartesi günü “Gezi Tekneleri Yönetmeliği”, 19 Şubat Salı günü “Süper Yatlar ve uygulamaları” 20 Şubat Çarşamba günü ise “Denizcilik Endüstrisinde Küresel Çevre Tanımları” konulu konferanslar deniz tutkunlarıyla buluşacak. Fuarda 2014 yılında 10 günlük fuar süresince en az 7 fuar yapılması planlanıyor.

avrasya-2.jpg

avrasya-3.jpg

avrasya-4.jpg

avrasya-5.jpg

avrasya-6.jpg

avrasya-7.jpg

avrasya-8.jpg

avrasya-9.jpg

avrasya-10.jpg

avrasya-11.jpg

avrasya-12.jpg

avrasya13.jpg

avrasya-14.jpg

avrasya-15.jpg

avrasya-16.jpg

avrasya-17.jpg

avrasya-18.jpg

avrasya-19.jpg

Haber ve Fotoğraflar: Ulaş KIROĞLU

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim