• BIST 9693.46
  • Altın 2512.209
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7781
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Corolla dev yatırımla Türkiye'ye geri döndü

Corolla dev yatırımla Türkiye'ye geri döndü
Toyota’nın tüm dünyada en çok satan modeli olan ve 2006’da Adapazarı tesislerinde üretimine son verilen Corolla, 150 milyon euro’luk yatırımla yeniden Türkiye’ye döndü.
Toyota’nın tüm dünyada en çok satan modeli olan ve 2006’da Adapazarı tesislerinde üretimine son verilen Corolla, 150 milyon euro’luk yatırımla yeniden Türkiye’ye döndü. Seri üretimine 1 Temmuz’da Sanayi Bakanı Nihat Ergün ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımıyla düzenlenecek törenle başlanacak yerli Corolla, temmuz ayının sonunda Türkiye’de satışa sunulacak.
 
Törene bakanlar gelecek
 
Adapazarı’nda bulunan Toyota tesislerinde gerçekleştirilen 150 milyon euro’luk yatırımla üretimine başlanacak yeni Corolla için, fabrikada 850 kişilik ek istihdam sağlandı. Halen mükemmelleştirme amacıyla ön üretimleri yapılan ve seri üretimine 1 Temmuz’da Sanayi Bakanı Nihat Ergün ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılacağı bir törenle başlanacak yerli Corolla’dan, yılda yaklaşık 100-120 bin adet üretilmesi düşünülüyor.
Bu modelle birlikte Toyota Adapazarı fabrikasının kapasitesi 180 bine yükselirken, ihracat yaptığı ülkelerin sayısı da 52’ye çıkacak. Otomobilin Türkiye’de satışına temmuz sonu, ağustos başı gibi başlanması planlanırken, üretimin yüzde 85’inin ihraç edilmesi ve Türkiye’ye yılda 1 milyar dolarlık ek ihracat geliri kazandırması bekleniyor. Yeni Corolla ile Toyota Türkiye’nin ihracat geliri yıllık 1.5 milyardan 2.5 milyar dolara yükselecek.
 
Satışlara destek  olacak
 
Tanıtım toplantısında konuşan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, yeni Corolla ile satışlarının da ivme kazanacağını ve markanın yükselen hedeflerinde anahtar rol oynayacağını söyledi.
Bozkurt, 2013’te satış hedeflerinin minimum 37 bin adet olduğunu, Yaris ve Auris’te yaşanan tedarik sorunlarının giderilmesinin yanı sıra Corolla Sedan’ın katkısıyla 40 bin adetleri zorlayabileceklerini kaydetti. Bozkurt, yeni Corolla ile birlikte 2014 yılında 50 bin adetlik satış rakamına ulaşmayı hedeflediklerini de vurgularken, aracın satış fiyatıyla ilgili olarak da “rekabetçi bir fiyatla” pazara sunacaklarını söylemekle yetindi.
 
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye CEO’su Orhan Özer de, yeni Corolla ile birlikte toplam istihdamlarının 3 bin 300 kişiye çıktığını kaydederken “Toyota’nın Avrupa’da 7 ülkede 9 fabrikası var. Adapazarı bu fabrikalar arasında en büyüklerinden biri. Sıfır hata felsefesiyle üretim yapıyoruz. Yeni Corolla, Türk otomotiv sektörünün ihracatı açısından önemli bir dönüm noktası olacak ve Toyota’nın global satışlarında da önemli bir rol üstlenecek” dedi.
 
Farklı kıtalara farklı Corolla
 
1966 yılından bu yana tüm dünyada 47 milyon adet üretilen Corolla’nın 11. nesli, başta Adapazarı olmak üzere farklı bölgeler için 16 farklı tesiste üretilecek. Markanın yeni tasarım dilini en iyi yansıtacak modellerden biri olan yeni Corolla, ABD için daha sportif, Avrupa içinse daha prestijli bir görüntü sunacak şekilde tasarlandı.
 
Sert bakışlı ön görünümüyle dikkat çeken yeni Corolla bir önceki nesline göre 80 mm daha uzun, 15 mm daha geniş tasarlanırken, tavanın yüksekliği 5 mm alçaltılmış. Gövde yapısının bazı bölümlerinde daha hafif metal kullanımı ile sağlamlık artırılırken genel ağırlığı 30 kilo civarında düşürülmüş. İç mekanında diz mesafesi artarken, eski nesline göre daha sessiz bir kabine kavuşmuş. Yeni Corolla’nın bagaj kapasitesi de 452 litreye çıkarılmış. Araçta, donanım paketlerine göre Akıllı Giriş ve Çalıştırma sistemi, çift bölgeli klima, içeriden açılabilen bagaj kapağı, “Kolay – Akıllı Park Destek Sistemi” gibi donanımlar olacak. Araçtaki güvenlik donanımları arasında da sürücü diz hava yastığı da dahil 7 hava yastığı, Elektronik Çekiş Kontrol Sistemi (TRC) ve Araç Denge Kontrolü (VSC), Yokuş Kalkış Desteği bulunuyor.
Yeni Corolla Türkiye’de 1.33 lt ve 1.6 lt benzinlinin yanı sıra 1.4 lt dizel motorlarla satışa sunulacak.
 
Efsaneye efsanelerle tanıtım!
 
Yeni Toyota Corolla yüzünü ilk kez, tüm dünya ile birlikte eşzamanlı olarak İstanbul’da gösterdi. İstanbul’daki tanıtımdan birkaç saat önce, Corolla’nın Amerikan versiyonu da ABD’de tanıtıldı. İstanbul’daki tanıtım toplantısına Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt ve Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş CEO’su Orhan Özer’in yanı sıra Toyota Avrupa Başkan Yardımcısı Michel Gardel, Toyota Avrupa Ürün İletişimi Direktörü Fabio Capano, Toyota Avrupa Ürün Planlaması Direktörü  Augustin Martin ve Avrupa’dan gazeteciler de katıldı. Toyota’nın efsanevi modeli Corolla’nın Avrupa tanıtımı için dünyanın efsane sanatçıları Tina Turner, Sophia Loren, Michael Jackson, Marilyn Monroe, Madonna, Elvis Presley, Clint Eastwood ve Cher’in benzerleri de sahne aldı.
 
Üretilecekse, en yenisi olmalı!
 
Toyota’nın Türkiye’deki üretim macerası, merhum Özdemir Sabancı’nın girişimleriyle başlamıştı. Toyotasa, 1990’da yüzde 50 Sabancı, yüzde 40 Toyota ve yüzde 10 Mitsui ortaklığıyla  kurulmuştu.
Adapazarı’nda üretim ve fabrika aşamasına gelindiğinde, üretilecek model konusunda Sabancı ısrarcı olmuş ve “Ne üretilecekse en yenisi, en son teknolojiye sahip olanı yapılacak! Projenin olmazsa olmazı budur!” demişti. Burada ilk Corolla, 1994’te üretildi
 
100 bin kapasiteli fabrikada, 1997’de 50 bininci araç bantlardan indirildi. İç pazarda yeni otomobil satışları, “bedelsiz ithalat” nedeniyle bir hayli düşmüş, bu dönemde kriz, bir miktar ihracatla aşılmaya çalışılmıştı. 2000 yılındaki krizle birlikte Sabancı, önce hisselerinin yüzde 15’ini, daha sonra da tamamını Toyota’ya sattı. Tamamen ihracat odaklı bir otomobil fabrikası haline dönüşmeye başlayan tesis, 2002’den itibaren de ihracata yüklendi.
 
Üç nesil Corolla
 
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin ilk üretttiği 7. nesil Corolla’yı, 1998 yılında 8. nesil Corolla’yı takip etmişti. Toyota Türkiye, 9. neslin üretimine de 2002’de başladı ve bu neslin sadece sedan değil Wagon versiyonu da üretti.
Adapazarı tesisinde 2006’ya kadar 300 bin Corolla üretilmişti. 2006’da üretimi sona 9. nesil Corolla, bir süre Güney Afrika’da devam etmişti.
Fabrikada halen Verso modelinin üretimi de sürüyor.
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim