• BIST 9040.03
  • Altın 2301.296
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0591
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Çukurova Havaalanı'nda kriz çıktı

Çukurova Havaalanı'nda kriz çıktı
Türkiye'de özel sektör tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapılacak ikinci büyük havalimanında ‘yer teslimi' krizi yaşanıyor.

 

Çukurova Bölgesel Havalimanı için 8 milyon metrekare limanı 145 milyon lira vererek kamulaştıran Devlet Hava Meydanları İşletmesi, uygulama sözleşmesi yaptığı Sky Line ve Zonguldak Özel Sivil Havacılık Ortak Girişim Grubu'na halen yer teslimi yapmadı.
 
İhaleyi kazanan girişimin Çukurova Bölgesel Havalimanı Genel Koordinatörü Necmi Bilgin, "bankalardan kredi alamadılar, bu yüzden proje askıda kaldı" yönündeki iddiaları yalanlarken, havalimanı yapılacak alan için çalışmalarını sürdürdüklerini yer tesliminin 10-15 gün içinde yapılacağını bildirdi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nden bir yetkili ise "İhaleyi kazanan firmaya yer teslimi konusunda gün vermek kehanet olur." dedi.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca 2023 hedefleri arasında yer alan Çukurova Bölgesel Havalimanının uygulama sözleşmesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katıldığı törenle geçen yıl 26 Ocak tarihinde imzalandı.
 
Çukurova bölgesine hizmet verecek havalimanının ihalesi Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından 15 Aralık 2011'de yapılmış ve ihaleye, 357 milyon 71 bin 685 Euro yatırım bedeli ve 9 yıl 10 ay 10 gün işletim süresiyle tek teklifi Sky Line ve Zonguldak Özel Sivil Havacılık Ortak Girişim Grubu vermişti.
 
Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak Çukurova Bölgesel Havalimanı, tamamı özel sektör tarafından yapılan ikinci havalimanı olacak ve inşası 36 ayda bitirilecekti. Ancak o tarihten bu yana geçen sürede ihaleyi kazanan girişime yer teslimi yapılmadı. DHMİ'den bir yetkili, yer teslimi konusunda tarih vermenin kehanet olacağını söyledi. Aynı yetkili, "Tarih belirlenmiş değil incelemeler sürüyor. Yer teslimi öncesinde bazı bilgi ve belgeler gerekiyor. Tarih konusunda her hangi bir şey söylemek kehanet olur" diye konuştu.
 
Çukurova Bölgesel Havalimanı Genel Koordinatörü Necmi Bilgin ise, "Bankalardan kredi temin edemediler" şeklindeki iddiaları yalanladı. Bilgin, havalimanı inşaatı için gerekli krediyi temin ettiklerini ancak yer teslimini beklediklerini söyledi. Bilgin, ön çalışmaları yaptıklarını anlatarak, "Bölgeye beton ve elektrik santralleri kurduk. Ulaşımın sağlanması için yollar açıldı. Hafriyat ve zemin etütleri yapılıyor. Şu an için sorun yok." dedi. Bilgin, DHMİ'nin yer teslimini 10-15 gün içinde beklediklerini ifade ederek, teslimin ardından çalışmayı 20 ayda bitirmeyi planladıklarını anlattı.
 
İlk aşamada 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak ve büyüyebilir şekilde yapılacak havalimanının kapasitesinin, daha sonra 30 milyona çıkarılması hedefleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2023 hedefleri arasında yer alan 30 milyon kapasiteli iki havalimanından birisinin Çukurova Bölgesel Havalimanı olması planlanıyor.
 
Hem iç hem dış hat trafiğine açık olacak havalimanı, konumu itibariyle Adana-Mersin karayoluna ve şehir merkezlerine yakın olması dolayısıyla her yere kolay ulaşım imkanı sağlayacak. Bölgenin turizme açık olması dolayısıyla havalimanı bölgeye farklı bir değer katacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın turizm tesisi yapılmak üzere yer tahsisi yaptığı bölgenin ilerde ikinci bir Antalya olması hedefleniyor.
 
İhaleyi kazanan firma, proje kapsamında, pist, ihtiyaç halinde pist olarak da kullanılabilecek paralel taksi yolu, ana pist sonlarında 60 metreye 60 metre emergency pist, emniyet sahaları ve onların sonunda RESA sahaları yapacak. Apron, özel hangarlar bölgesi apronu, kargo terminal apronu, yer hizmet araçları park limanı, iç ve dış hatlar terminal binası, havalimanı oteli, otopark ve bağlantı yolları, VIP binası, CIP binası, kule, kaza yangın istasyonu binası, genel hizmetler-özel hizmetler araç garajı, kara araçları akaryakıt ikmal tesisleri, su deposu, ısı ve güç merkezi, kargo terminali, havalimanı giriş kontrol noktası, apron bariyer binası, çöp toplama ve ayıklama merkezi, regülatör binaları, çevre güvenlik yolu ile sistem ve tesisler ile uçak yakıt hidrant sistemini yapacak.
 
Sözleşme imzalandıktan ve yer teslimi yapıldıktan sonra 36 ayda inşaat çalışmalarını tamamlayacak firmanın daha sonra işletme süresi başlayacak, işletme süresi bittikten sonra da işletme idareye devredilecek. İhalenin devrinin ardından yapılacak havalimanı kiralama ihalesinde, en yüksek kira teklifini veren firma ihaleyi kazanacak.
 
Havalimanı için kimler ne söylemişti:
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2001'de projelerin ortalama tamamlanma süresi 9 yılken, bugün projelerin ortalama tamamlanma süresini 3,5 yıla kadar düşürdüklerine söyledi. Başbakan, "10 yılda biz 28 milyar liralık 76 projenin sözleşmesini imzaladık. İstanbul-İzmir otoyolu, İstanbul karayolu boğaz tüpgeçiti, Çukurova havalimanı, yapımı devam eden bu kategorideki projelerimiz arasında." dedi.
 
Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, havalimanı ile Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye'nin Türkiye'nin yeni zenginlik bölgesi haline geleceğini vurguladı. Yıldırım, "Çukurova Havalimanı, Mersin'de yapılıyor diyorlar. Adana'ya 25 kilometre, Mersin'e 34 kilometre. Mesafe bakımından Adana'ya daha yakın. Bu tartışmalar anlamsız, önemli olan bu bölgesel havalimanını en etkin şekilde kullanmak. Kazan-Tarsus'ta oluşturulacak turizm merkezi dolayısıyla bu havalimanının önemi gittikçe artacak. Bir uluslararası transfer merkezi haline gelecek. Bu havzanın bereketli topraklarının ürünleri başta Ortadoğu, Kafkaslar olmak üzere dünyanın her tarafına taşınacak." diye konuştu.
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çukurova Bölgesel Havlimanının yapılmasıyla Silifke'nin dünyada en meşhur olan çileklerini "uçan çilekler" yapacaklarını anlattı. Çağlayan, bu havalimanında yapılacak kargo binasının, bölgenin özel öneme sahip ve kısa sürede gönderilmesi gereken ürünlerinin sevk edilmesinde önemli bir rol oynayacağını belirtti.
 
Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Birdal, havalimanı için 8 milyon metrekare alanda yapılan kamulaştırma çalışmaları için 145 milyon lira ödeneceğini bildirdi.
 
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Çukurova Bölgesel havalimanının 2014 yılında bitirileceğini ve inşaatında 4 bin 500 kişinin doğrudan istihdam edileceğini kaydetti.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim