• BIST 9645.02
  • Altın 2412.522
  • Dolar 32.5925
  • Euro 34.8086
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Çukurova Havalimanı için ilk kazma vuruldu

Çukurova Havalimanı için ilk kazma vuruldu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, ‘Çukurova Bölgesel Havalimanı Temel Atma Töreni’ne katıldı.
Bakan Çelik törende yaptığı konuşmada, dün 27 Mayıs İhtilali’nin yıldönümü olduğunu hatırlatarak, “Bu ihtilal, bu millete kurulan her türlü alçakça komplonun esas sebebidir. 27 Mayıs’tan bugüne kadar milletin iradesini çalmak için, bu milletin iradesinin önüne engel koymak için her türlü komplo kuruldu. Milletin iradesini çalamadıkları zaman milletin başbakanının canını aldılar, merhum Menderes’i şehit ettiler. Ama bu aziz millet hiçbir şekilde demokrasi altında, adalet ve kalkınma yürüyüşünden vazgeçmeden, demokrasiye büyük bir sadakatle güç vermeye devam etti” ifadelerini kullandı.
 
Milletin iradesini gasp edenlerin Türkiye’yi ekonomik krize soktuğunu belirten Çelik, vatandaşın desteğiyle Türkiye’nin her bakımdan bir cazibe merkezi haline geldiğini söyledi. Avrupa’da büyük bir ekonomik krizin olduğunu hatırlatan Çelik, Türkiye’nin hem siyasi hem de ekonomik krizler karşısında cazibe merkezi olmaya devam ettiğini bildirdi. Siyasi ve ekonomik krizlerin geride kaldığına dikkati çeken Çelik, bunun vatandaşlar sayesinde gerçekleştiğini ifade etti.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım ise, Çukurova’nın tarihi bir gün yaşadığını vurgulayarak, “Adana-Mersin arasına uluslararası bir havalimanı yapılıyor” dedi. Amacın, büyüyen Adana ve Mersin ile onun etrafında yaşayan 5 milyona varan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu anlatan Yıldırım, Adana ve Mersin’de yaşayan vatandaşların dünyanın her tarafına ulaştırılabilmesi için bu kararı aldıklarını söyledi. Adana Havalimanı’ndaki havayolu trafiği hakkında bilgi veren Yıldırım, “2013 yılında 780 bin trafik vardı; yani 780 bin yolcu havayoluyla seyahat ediyordu. Bugün havayolundan seyahat eden yolcu sayısı 4 milyonu buldu” şeklinde konuştu. Adana ve Mersin’in tek havalimanıyla ileride bu gelişmeye karşılık veremeyeceğini bildiren Yıldırım, bu yüzden bölgesel havalimanını yapmaya karar verdiklerini dile getirdi.
 
ADANA VE MERSİN’E YAPILAN YATIRIMLAR
 
“Yapılacak turizm ve sanayi tesisleri, hem Türkiye hem de bölgemizi 2023 hedeflerine taşıyacak önemli eserler olacaktır” diyen Yıldırım, Adana’ya ve Mersin’e bugüne kadar 300 kilometrenin üzerinde bölünmüş yol yapıldığını aktardı. Yıldırım; altyapı yatırımları, yollar, demiryolları, havaalanları yatırımlarının toplam tutarının 3,5 milyar lira olduğunu bildirdi. Devam eden projelerin toplam tutarının 4 milyar lira olduğunu kaydeden Yıldırım, önümüzdeki 2,5 yıl içinde yapılacak yatırımların toplam tutarının ise 800 milyon lira olduğunu ifade etti.
 
Bakan Yıldırım, “Bazen siyasette araç bulamayınca, siyaset yapacak alan bulamayınca, Mersin-Adana arasında rekabete ayrılık yapıldığına dair dedikoduları duyuyorsunuz. Bu havalimanı Mersin ve Adana’nın kucaklaştığı, kardeşliğinin pekiştiği bir havalimanı olacak” diye konuştu.
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da, temelini atacakları havalimanının gerek turizmde, gerek ticarette, gerekse istihdamda önemli bir yere sahip olacağını belirterek, şöyle konuştu: “Havalimanı Mersin’e, Çukurova’ya ve Türkiye’ye hayırlı olsun. Ben en yeni Çukurovalı, en yeni Mersinli olarak 12 Haziran seçimlerinde geldiğimde söylemiştim; kısa sürede en az sizin kadar Mersinli, sizin kadar Adanalı, sizin kadar Çukurovalı olacağımı… İşte bugün Mersinliyim, Adanalıyım, Çukurovalıyım. Bundan da gurur ve şeref duyuyorum.”
 
“BİZ VAAT ETTİĞİMİZ HER ŞEYİ YAPIYORUZ. YAPAMAYACAĞIMIZ BİR ŞEYİN SÖZÜNÜ VERMEYİZ”
 
Bugüne kadar ne söz verdiyseler onu yaptıklarını vurgulayan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu havalimanını yapacağız dedik, yaptık. Akdeniz Oyunları tesislerini yaparız dedik, yaptık. Tarsus-Kazanlı turizm tesislerini yaparız dedik, ilerleyen günlerde orada da temel atmaya başlayacağız. Akdeniz Oyunları tesislerini yapamazlar dediler ama o söyleyenlerin bugün yüzleri kızardı. Çünkü bitmez denilen bütün tesisler bitti. Yaptığımız bu çalışmalarla Adana ve Mersin’i en büyük lojistik üst haline getireceğiz.”
 
Yapılacak olan bu havalimanı ile sadece yolcu taşınmayacağını belirten Çağlayan, “Bunun yanında turizme de önemli katkılar sağlayacak. Adana ve Mersin’de yetişecek yaş ve sebze ihracatında kargo hizmeti verecek. Çiftçimiz, köylümüz daha fazla üretecek, ürettiklerini de yurt dışına rahatlıkla gönderebilecekler. Çiftçimizin üreteceği ürünler kanatlanıp buradan dünyanın her yerine gidecek. Allan'ın izniyle Mart 2014'de buranın bitmesini planlanıyor” şeklinde konuştu.
 
“TÜRKİYE’NİN 2. BÜYÜK HAVALİMANI OLACAK”
 
357 milyon TL’ye mal olacak Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın Türkiye’nin 2. büyük havalimanı olacağını vurgulayan Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı: “Ekonomik istikrarımız, Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde sürüyor. Yarın İstanbul’da 2,5 milyar dolardan daha fazla bir yatırıma konu olacak 3. boğazın da temelini atacağız. Bunlar olmasa, dünyanın nasıl en çok ihracat yapan; Avrupa’da ekonomisi en çok büyüyen 2. ülkesi olurduk? AK Parti Hükümeti olarak 11 senede yaptığımız karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu ile tüm dünyaya bağlanır hale geldik. Tarsus-Kazanlı’da temel atmaya önümüzdeki günlerde başlayacağız. Buradaki yatak sayısını da 7 bin 600'den 15 bine çıkardık.”
 
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da, böylesine önemli bir projenin temel atma töreninde bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu söyleyerek, “Çukurova havalimanı Adana ve Mersin’in bölgesel kalkınması için çok önemli bir projedir. İnşallah çok kısa sürede hizmete girecek bu havalimanı ile bu bölge her bakımdan gelişecektir” dedi.
 
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise, tarihi bir buluşmanın tanığı olmaktan dolayı gururlu ve mutlu olduğunu belirterek, “Türkiye’nin 2023 hedefi yürüyüşünde, Sayın Başbakanımızın önderliğinde, bugün büyük bir projenin daha imzası atılıyor. Bir büyük düş artık gerçek olacak. Çukurova hak ettiği büyük yatırımla Türkiye’ye büyük değer katacak ve 2023’ü hedeflemesine büyük katkı sağlayacak. Mersin karayolu, denizyolu, demiryolu ve bugün de havayolunu katarak, dün olduğu gibi bugün de katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
 
Çukurova Bölgesel Havalimanı Yap-İşlet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu da, havalimanının 8,5 milyon metrekarelik bir alanda inşa edildiğine dikkat çekerek, “Şu anda havalimanı arazisi içinde apron kazıları yapılmıştır. Ulaştırma Bakanımıza da söz verdim. Bir sene önce bitirmeyi hedefliyoruz. Bizim konuşmamız işi erken bitirmemizle olacak. Şimdiye kadar yeterince konuştuk. Havalimanı Kazanlı bölgesindeki turizm limanıyla da doğrudan ilgilidir. Turizm olmadan havalimanı çok işlemez. Burası olmadan orası işlemez” dedi.
 
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal ise, yap-işlet-devret modeliyle yapımını gerçekleştirdikleri Çukurova Havalimanı’nın Türkiye’nin önemli bir projesi olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Ülkemizin en önemli tarım, ticaret ve turizm merkezlerinden olan Çukurova Bölgesi’nde tek seçenek. Adana’da bulunan havalimanı yetersiz kalmaktadır. Bu bölgeye hizmet verecek alternatif bir bölgesel havalimanına ihtiyaç duyularak çalışmalar başlatıldı. Projenin 36 ayda tamamlanması planlanıyor. 350 milyon euro yatırımla konvansiyonel havalimanında bulunması gereken tüm imkanlar var olacak. İnşaatın bitiminde gerçekleştirilecek uluslararası bir havalimanına bölgemiz kavuşmuş olacak.”
 
Öte yandan, törende Bakan Yıldırım’a, ulaştırma limanında yaptığı hizmetlerden dolayı ‘Ulaştırma Oscarı’ verildi.
 
cukurova33.jpg
 
cukurva-2.jpg
 
www.UlasımOnline.com
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim