• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Cvetkovic: Yeni enerji yollarına talibiz

Cvetkovic: Yeni enerji yollarına talibiz
Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkovic Güney Akım projesinde yer alan Sırbistan'ın köprü işlevi üstlendiğini belirtti yeni projelere talip oldu.

Cvetkovic: Yeni enerji yollarına talibiz

Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkovic Güney Akım projesinde yer alan Sırbistan'ın köprü işlevi üstlendiğini belirtti yeni projelere talip oldu.

Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkovic, Rusya'nın Güney Akım projesinde yer alan Sırbistan'ın, bu projeye doğrudan katılmayan ülkeler arasında bir köprü görevi üstlenebileceğini belirterek, ''Stratejik enerji ve ulaştırma yollarının geçiş noktasında bulunan Sırbistan, başka projelere katılıma açıktır, hazırdır'' dedi.

''3. Karadeniz Enerji ve Ekonomik Forumu''nun açılışında konuşan Cvetkovic, uluslararası boyutlardaki ciddi krizlerin enerji güvenliğinin küresel çapta öneminin bir kez daha altını çizdiğini belirterek, güvenli ve erişilebilir enerji kaynakları ve tedarik güvenliğinin, ekonomik kalkınmanın gerekli şartlarından olduğunu vurguladı.

Cvetkovic, komşu ülkelerin enerji hatları arasında karşılıklı bağlantının önemine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu konuda altyapılardaki eksiklik ve gerekli şebeke altyapısının oluşturulamaması giderek daha önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bölgesel diyaloğun geliştirilmesi, enerji şebekelerinin artırılması açısından konuyla ilgili sorunların çözülmesi şarttır.

Bu yüzden başta enerji stratejilerini belirlemek gerekmektedir. Söz konusu stratejiler uluslararası enerji kapasitelerini artırmalı, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımını artırmalı, enerji verimliliği ve çeşitlendirmesi öncelikli hale gelmeli ve enerji dağıtım yolları da öncelikli bir konu olarak karşımıza çıkmalıdır.''

Avrupa Enerji Topluluğu üyesi Sırbistan'ın bölgesel enerji ağına destek olma konusunda elinden yapmaya hazır olduğunu ifade eden Cvetkovic, ''Enerji topluluğu konusunda anlaşmaya imza atan Güneydoğu Avrupa ülkeleri, bu imzayla entegre bir enerji piyasası oluşturmanın önemine dikkat çekmişlerdir. 

Aynı zamanda bu konuda ortaya çıkan sorunları bir arada aşma konusunda iradelerini ifade etmişlerdir. Bu sayede bu bölge tek bir AB enerji pazarına dönüşebilir'' diye konuştu.

Bu bölgedeki ülkelerin Orta Avrupa, Hazar havzası ve Yakın Doğu arasında önemli rol oynadığına işaret eden Cvetkovic, Sırbistan'ın bu konuda somut projelerin belirlenmesi için istekli olduğunu söyledi.

Cvetkovic, Sırbistan'ın doğalgaz projelerindeki rolüne de değinerek, Rusya ile Güney Akım hattının Sırbistan'dan geçişine ilişkin bir anlaşma imzalandığını hatırlattı. Sırbistan Başbakanı Cvetkovic, şöyle devam etti:

''Aynı zamanda doğalgaz depolama tesisleri konusunda Sırbistan'ın üstleneceği rol nedeniyle Sırbistan'ın önemi giderek artmakta ve Avrupa piyasalarındaki transit ülkelerden biri haline gelmektedir. Sırbistan için bir başka fırsat penceresi de şudur:

Sırbistan, bu projeye doğrudan katılmayan ülkeler arasında bir köprü görevi üstlenebilir ve bölgede güvenilir bir ortak olarak görevini güçlendirebilir. Stratejik enerji ve ulaştırma yollarının geçiş noktasında bulunan Sırbistan, başka projelere katılıma açıktır, hazırdır.''

www.UlasimOnline.Com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim