• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Daewoo, Tuzla tersanelerinin rakibi oldu

Daewoo, Tuzla tersanelerinin rakibi oldu
Türk denizcilik sektöründeki satın almalar ve el değiştirmeler devam ediyor. Soli Tersanesi’ni satın alan Enka’nın ardından Hollanda merkezli Imtech de teknik servis sağlayıcı Elkon’u bünyesine kattı.

Daewoo, Tuzla tersanelerinin rakibi oldu

Türk denizcilik sektöründeki satın almalar ve el değiştirmeler devam ediyor. Soli Tersanesi’ni satın alan Enka’nın ardından Hollanda merkezli Imtech de teknik servis sağlayıcı Elkon’u bünyesine kattı.

Imtech’in güçlü ekonomik durumu Elkon’un, Avrupa ve Asya ülkelerine ihracata başlamasına olanak sağlayacak. Elkon ayrıca Imtech’in elektrik sistemleri ürün yelpazesi için düşük maliyetli üretim yeri olarak da hizmet sunabilecek. Imtech N.V (Avrupa ve global denizcilik pazarı teknik servis sağlayıcısı) Türk denizcilik teknik servis sağlayıcısı Elkon’u satın aldı. 200’ün üzerinde çalışanıyla Elkon, yıllık 15 milyon Euroluk bir gelire sahip. Bu satın alma işlemi doğrudan hisse başına kâr payı oranına katkı sağlayacak.

Imtech CEO’su René van der Bruggen açıklamasında şöyle diyor:

“Elkon’un katılımıyla Imtech, denizcilik etkinliklerini uluslararası boyuta taşımada bir aşama daha kaydetmiştir. Elkon, Türk denizcilik endüstrisindeki üstün ağı ve saygınlığı ile Türkiye’nin gelişmiş teknolojili şirketlerinden biri. Türkiye, gittikçe büyüyen ve daha komplike hale gelen gemileriyle, yeni yapım alanında hızla önemli bir merkez konumuna geliyor. Bu da Türkiye’de, yeni teknoloji ihtiyacının büyüdüğü sonucunu ortaya çıkarıyor. Bu ihtiyaç, Imtech’e yüksek kaliteli teknolojisini ve servis paketini Elkon aracılığıyla Türkiye’ye sunma imkânı sağlıyor. Dahası, Elkon bu çözümleri ve servisleri Türkiye ile ortaklık halinde olan diğer ülkelere de ihraç edebilir. Elkon’u Imtech’in denizcilik portföyüne katarak, Türkiye’de ve bölgede denizcilik alanında çok önemli bir yer edinme ve yol kaydetme şansını elde etmiş olduk.”

Elkon 30 yıl önce kuruldu ve kurulduğu günden bu yana Türkiye’nin en yenilikçi deniz teknolojileri servis sağlayıcısı olma yolunda ilerledi. Başlangıçta ticaret gemisi türüne odaklanmış olan Elkon, son yıllarda teknolojiyi daha aktif kullanarak çok daha komplike gemiler üzerinde çalışmaya başladı. Elkon’un çalışmalarının temelini, bütün güverte elektrik tesisatları da dâhil olmak üzere, köprü üstü kontrol sistemleri ve elektrik kumanda panosu gibi servisler oluşturuyor. Ayrıca Elkon, makine dairesi ve alarm ile gözetim ve kontrol otomasyonlarında da uzman bir şirket. Şirketin, oldukça saygın servis ağı Türk gemi yapımcıları ile ilişkilerin gelişmesine ön ayak oldu. Bilindiği gibi gemi inşa endüstrisi İstanbul’un banliyölerinden Tuzla’da kümelenmiş durumda ve Elkon da bu bölgede konumlandırılmış. Elkon yönetimi çalışmalarına gelecek yıllarda da devam etmeyi amaçlıyor. Bu da devamlılığı garanti altına alacak olan stratejik bir karar.

Imtech (Imtech Deniz Grubu), yaklaşık 500 milyon Euro’luk geliri ve 2.400 çalışanı ile global deniz pazarının en güçlü aktörlerinden biri. Stratejisi büyümek; bu büyüme coğrafi genişlemeyi de kapsıyor. Bu nedenle Imtech, global gemi yapımı pazarındaki değişiklikleri dikkatle değerlendiriyor. Imtech, muhtelif yerel ofislerinin ve üretim tesislerinin bulunduğu Orta ve Uzak Doğu’nun yanı sıra, Türkiye’de de gemi yapımı alanında önemli bir merkez haline geliyor. Türkiye’de inşa edilen gemiler fiyat oranı bakımından rekabet kalitesiyle ünlü; Türk pazarı, tankerler ve dökme yük gemileri gibi oldukça basit gemi üretiminden, mega yatlar, savaş gemileri ve açık deniz gemileri gibi komplike gemilerin inşasına çevriliyor. Dolayısıyla teknolojik destek daha da önemli hale geliyor zira bu gemiler, elektrik tahrik sistemlerini de kapsayan gelişmiş elektrik ve otomasyon çözümlerini zaruri kılıyor. Her ne kadar Imtech hali hazırda, iki korvet ‘Milgem Sınıfı’ ve 16 petrol gemisi ‘Yeni Model Petrol Botları’ için Türk deniz kuvvetleri ile teknolojik ortaklık içinde olsa da, bölgede çok daha yerleşik bir etkinlik kurma ihtiyacı şirket için giderek daha önemli bir gereklilik halini alıyor.

Geride kalan son birkaç yılda, Imtech ve Elkon arasında, savaş gemileri, mega yatlar ve açık deniz gemilerinin inşası programları için iki şirketin de müştereken teknoloji ortağı olarak çalıştığı yoğun bir dayanışma gelişti. Bu birliktelik şimdi, yepyeni bir işbirliği hareketiyle doruğa ulaşıyor; Imtech, bilirkişi ve teknoloji ortağı olarak hareket ederken Elkon da elektrik sistemleri, otomasyon ve elektrik tahrik sistem ve servislerini sağlayacak. Elkon ve Imtech, bu sağlam yerel konum sayesinde, bir bütün olarak yüksek kaliteli denizcilik çözümleri ve servisleri sunabilecek. Imtech’in güçlü ekonomik durumu Elkon’un, Avrupa ve Asya ülkelerine ihracata başlamasına olanak sağlayacak. Elkon ayrıca Imtech’in elektrik sistemleri ürün yelpazesi için düşük maliyetli üretim yeri olarak da hizmet sunabilecek.

Kaynak: Perşembe Rotası

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim