• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Daikin, Türkiye ihracatını 4 kat arttırdı

Daikin, Türkiye ihracatını 4 kat arttırdı
İklimlendirme sektörünün lider markası Daikin, Türkiye'yi ihracat ve lojistik üssü yapma hedefi doğrultusunda emin adımlarla yürüyor.

Türkiye pazarında faaliyet göstermeye başladığı Temmuz 2011 yılında 15 milyon dolar ihracat yapan Daikin, bu yıl bu rakamı 4 kat artırarak yaklaşık 60 milyon dolara çıkardı. Bu yıl tüm dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılara karşın, ihracat yaptığı ülkelere yenilerini ekleyen Daikin Türkiye, iç pazarın yanı sıra ihracata odaklanarak Avrupa ülkelerinin yanı sıra, CIS ülkelerinden Afrika pazarına kadar geniş bir coğrafyada büyüme kararı aldı.

Daikin Türkiye, Hendek Üretim Tesisleri’nde kurulan Daikin Split Klima Üretim Tesisi’nde ürettiği klimaları yılda 90 - 100 bin adet tüm Daikin Group ülkelerine ihraç ediyor. Önümüzdeki 3 yıl içinde mevcut ihracat rakamını 3’e katlamayı planlayan Daikin Türkiye, ihracatın ciro içindeki payını yüzde 10’lardan yüzde 25’lere çıkarma hedefi doğrultusunda çalışmalarına hız verdi.

İHRACATIN YÜZDE 60’I CIS ÜLKELERİNE

Sakarya Hendek Fabrikası’nda üretilen Daikin ve Airfel markalı ürünler ile CIS ülkelerinin yanı sıra bu yıl Avrupa pazarında da iyi bir çıkış yakaladıklarına dikkat çeken Daikin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Tuna Gülenç, şu bilgileri verdi: “Daikin Türkiye olarak, Airfel’in satın alınmasıyla birlikte Daikin Europe'un distribütörlerinin yönetiminde olan CIS bölgesi olarak adlandırılan Azerbaycan, Özbekistan, Gürcistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan ülkelerinin yönetimi doğrudan Daikin Türkiye’ye bağlandı. CIS bölgesine ısıtma ürünlerinin yanı sıra tüm Daikin ürün gamının da ihracatı gerçekleştirmeye başladık. Daikin Türkiye olarak CIS ülkelerini devraldıktan sonra agresif bir büyüme gerçekleştirerek satışları 8 katına çıkardık. Şu anda ihracatımızın yüzde 60’ını CIS ülkelerine gerçekleştiriyoruz ve geriye dönük baktığımızda bu pazarlarda son 4 yılda yaklaşık yüzde 800’lük bir artış sağladığımız görülüyor. Daikin Türkiye olarak, CIS ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracatı 2011 yılında 4 milyon dolar seviyesinde iken bu yıl yaklaşık 30 milyon dolara çıkarmayı başardık. Bunun için bu ülkelerde güçlü bir yapılanmaya gittik ve bu süre içinde 8 yeni distribütörü bünyemize kattık. Bunun yanı sıra kendi bünyemizde güçlü bir ihracat ekibi oluştururken, satıştan pazarlamaya proje departmanımızdan satış sonrası hizmetler departmanımıza kadar Daikin markasının hizmet kalitesi anlayışını bu ülkelere yansıttık. Alt ve üst yapı çalışmalarının devam ettiği CIS ülkelerinde proje odaklı çalışmalara ağırlık vermekle birlikte, bireysel kullanıcıya yönelik olarak da 6 showroom açılışı yaptık. Tüm bu çalışmaların karşılığı olarak da ihracat rakamlarımız artarken, hedeflerimizi de büyüttük.”

ÇİN, DAIKIN’İN İHRACAT PAZARI

CIS ülkelerinde yaşanan bu başarıyı başka ülkelere de taşımaya başladıklarına dikkat çeken Gülenç, “Geçen yıl Hendek’te ürettiğimiz klimaları Avrupa ülkelerine ihraç etmeyi başardık. Bu yıl toplam ihracatımız içinde Avrupa’nın payı yüzde 20’ye ulaştı. Bu yıl benzer bir başarıyı kombi ile ısıtma alanında da yakalamayı hedefliyoruz” dedi. Bunun yanı sıra Orta Doğu ve Afrika pazarlarına da ihracat yapmaya başladıklarını belirten Gülenç, Çin’e ihracat yaptıklarına da dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi: “İthalatçı bir ülke olarak bilinen Çin’e ısıtma cihazları ihraç ediyoruz. Şu anda toplam ihracatımızın yüzde 5’ini Çin’e yapıyoruz. Önümüzdeki yıl için hedefimiz ise Çin’e 10.000 adet kombi satmak.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim