• BIST 9645.02
  • Altın 2410.746
  • Dolar 32.6001
  • Euro 34.7717
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Dalian Group geri dönüşüm tesisi kuruyor

Dalian Group geri dönüşüm tesisi kuruyor
Çin Halk Cumhuriyeti’nin “en büyük gemi inşa grubu” unvanını taşımakta olan devlet aidiyetindeki Dalian Shipbuilding Industry, ülkede geniş kapasiteli bir “hurda metal geri dönüşüm tesisi” kuracağını açıkladı.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin “en büyük gemi inşa grubu” unvanını taşımakta olan devlet aidiyetindeki Dalian Shipbuilding Industry, ülkede geniş kapasiteli bir “hurda metal geri dönüşüm tesisi” kuracağını açıkladı.

Uzakdoğu basınına yansıyan haberlere göre, 460 bin metrekare alana yayılacak olan tesis, kuzey Liaoning bölgesinde kurulacak. Tesisin 2012 yılı ortalarında faaliyete geçmesinin planlandığını ifade eden yetkililere göre, gemi inşada hurda olarak ayrılan materyallerin çeşitli sanayi kollarında yeniden kullanılabilir hale getirilmesi gruba maddi bakımdan önemli faydalar sağlayacak. Tam kapasitede üretim yaptığında Dalian Shipbuilding Industry’nin yılda 75 gemi inşa edebildiğini açıklayan yetkililere göre 50 bin ile 300 bin DWT arasında değişen kapasitelerdeki bu gemilerin üretim safhalarında ortaya çıkan hurda metaller, göz ardı edilemeyecek boyutlara ulaştı. Bu metallerden bir kısmının özellikleri itibariyle yeniden plaka haline getirilip gemi inşa sanayinde kullanılabileceğini iddia eden şirket yetkilileri, bu endüstri dalında kullanılması uygun olmayan ürünlerin ise imalat sanayinin diğer alanlarında değerlendirileceğini belirttiler. Çin basınında yer verilen bilgilere göre tesisin toplam maliyeti 140 milyon Amerikan doları civarında olacak. “Dalian Shipbuilding Industry Ship Recycling” adını alması planlanan tesisin yüzde 67 hissesi Dalian Shipbuilding’e, yüzde 18’i Singapore’s Pacific International Lines şirketine, yüzde 15’i ise Angang Steel’e ait olacak. İlk etapta yarı kapasite ile faaliyete geçecek olan tesisin 2013 yılı sonuna doğru Dalian Shipbuilding ile tam senkronizasyon yakalaması planlanıyor.

Dalian Shipbuilding yetkilileri, “2011 yılı başında Financial Times Çin edisyonunda yer verilen bir incelemede çelik fiyatlarının yakın zaman içinde son 70 yılın zirvesine çıkabileceği iddiası da gösteriyor ki, geri dönüşüm tesisleri giderek önem kazanacak. Kullanılmış çelik geri kazanılıp üretime sokulduğunda hammadde kaynağı korunmuş olur. 1000 kg. kullanılmış çelik geri kazanılıp tekrar çelik üretiminde kullanıldığı zaman 1050 kg. demir cevherinden, 454 kg. kok kömüründen ve 55 kg. kireç taşından tasarruf edilmiş olunur. Kullanılmış çelikten çelik üretildiğinde su kirliliği ve hava kirliliği ¼ oranında azalır. Ayrıca tüm bu geri dönüşüm süreci içerisinde; enerjinin % 74 ve hammaddenin % 90 korunduğu, su tüketiminin % 40 azaltıldığı ortaya çıkmıştır. Tüm bunların ifade ettiği anlam bundan 20 yıl öncesine oranla çok daha kuvvetli.” cümleleriyle kurulacak olan tesisin kendileri açısından önemine dikkat çektiler. Kullanılmış metallerin bir üretim süreci içerisinde kullanılıp orijinal amacı veya başka bir amaç için yeniden işlenmesi olarak tanımlanan “geri dönüşüm” son yıllarda giderek ağırlık kazanan bir konu. Metallerin kullanıldıktan sonra atık olarak değerlendirilmesi hem çevre kirliliğine hem de doğal kaynakların tükenmesine neden olmakta. Geri kazanımla, oluşan çevre kirliliğinin önlenmesinin yanında hammadde, enerji ve su gibi doğal kaynakların daha az tüketilmesi de önemli avantajlar arasında. Bir kg. çelik geri kazanıldığında 2720 Kcal enerji kaynağı veya 120 wattlık elektrik enerjisi korunmuş oluyor. Hatırlanacağı gibi, Avustralya’daki New South Wales Üniversitesi’nden Prof. Veena Sahajwalla, plastik atıkların çelik imalatında kullanılmasına olanak sağlayan projesi ile Avustralya’nın en prestijli bilim ödülünü kazanmıştı. Projenin ticari olarak hayata geçirilmesi ile plastik atıklar çelik imalatında kullanılan kok ve taş kömürünün yerini alacak, böylelikle metal üretim sektörlerinde geri dönüşüm de farklı bir boyuta geçecek.

Kaynak: Perşembe Rotası

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim