• BIST 9677.86
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C

Dalyan'da caretta carettaları izleme turu

Dalyan'da caretta carettaları izleme turu
Dünyada nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinde yer alan caretta carettalar, üremek için geldikleri Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde düzenlenen tekne turlarında turistlere izlettiriliyor.

Dünyada nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinde yer alan caretta carettalar, üremek için geldikleri Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde düzenlenen tekne turlarında turistlere izlettiriliyor.

Köyceğiz Gölü'nü Akdeniz'e bağlayan Dalyan Kanalı'ndan sabah erken saatlerde kalkan teknelere binen turistler, caretta carettaları izleyebilmek için yaklaşık 40 dakikalık yolculuğun ardından Boğazağzı mevkisine ulaşıyor.

Caretta carettaların sesten ürkmemeleri için turlarda elektrikli tekne kullanılıyor ve turistlere ses çıkartmamaları konusunda uyarıda bulunuluyor. Dalyan Kanalı'nın denizle buluştuğu noktaya yakın bir yerde konuşlanan tekneler, caretta carettaların gelmesini bekliyor. Turistler, sabırla görmek için bekledikleri caretta carettaları suyun dışına hava almak için çıktıklarında izleyip fotoğraf çekiyor.

Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin, kooperatif olarak birçok tekne turunun yanı sıra alternatif tur olarak caretta carettaları izleme turları düzenlediklerini söyledi. Sabah erken saatlerde başlayan turların günde 8 ile 10 arasında gerçekleştirildiğini belirten Gültekin, ''Caretta carettalar sabah beslenme saatlerinde izlenebiliyor. Turlara, turistler yoğun ilgi gösteriyor'' dedi.

Hava almak için belirli aralıklarla su yüzüne çıkan caretta carettaları gören turistlerin büyük heyecan yaşadığını vurgulayan Gültekin, nesli tükenme tehdidi altında bulunan ve İztuzu Plajı'na üremek için gelen caretta carettaları tura katılan ziyaretçilerin sıkılmadan saatlerce izlediğini anlattı.

Caretta carettalara mavi yengeç verilmesi yasaklandı

Atilla Gültekin, önceki yıllarda Dalyan Kanalı'nda avlanabilen mavi yengeçlerin düzenlenen turlarda turistler tarafından caretta carettalara verildiğini belirterek, ''Turlarda caretta carettalara mavi yengeç verilmesi yasaklandı. Avlanma içgüdülerinin yok olacağı ve hazıra alışacakları için yetkililer, turlarda sadece caretta carettaların doğal yollarla su yüzüne çıktığı zamanlarda izlenmesine karar verdi'' diye konuştu.

Her yıl göç döneminde okyanusları aşarak Dalyan'a üremek için gelen caretta carettaları korumak için kooperatif olarak bilinçli tekne kaptanlarıyla turizme hizmet ettiklerini ifade eden Gültekin, turlara en çok İngiliz, Rus ve Hollandalıların ilgi gösterdiğini, turistlerin su yüzüne çıkan caretta carettaları hatıra amaçlı fotoğrafladıklarını kaydetti.

İngiltere'den Dalyan'a gelen Karen Hadfield da daha önce hiç caretta caretta görmediğini, caretta carettaları suyun içinde görmenin kendisini çok heyecanlandırdığını belirtti. Caretta carettaların hayatında gördüğü en muhteşem varlık olduğunu ifade eden Hadfield, herkesi caretta carettaların doğal yaşamda nasıl beslendiklerini ve neler yaptıklarını gözlemlemek için tura katılmaya davet etti.

Öte yandan, turistler tur boyunca avladıkları mavi yengeçleri, caretta carettaları izledikleri Boğazağzı mevkisindeki balıkçı teknesinde pişirip yiyorlar.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim