• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Dalyan'da tekneler çevre dostu oluyor

Dalyan'da tekneler çevre dostu oluyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dalyan'da hava kirliliğine neden olan teknelerin, çevre dostu teknelere dönüştürüleceğini açıkladı.

Dalyan'da tekneler çevre dostu oluyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dalyan'da hava kirliliğine neden olan teknelerin, çevre dostu teknelere dönüştürüleceğini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı öncülüğünde yürütülen 'Yenilenebilir Kaynaklı Elektrik Motorlu Tekne Sistemi Projesi kapsamında, Dalyan Kanalları üzerinde içten yanmalı, yüksek emisyon oranlı, fosil yakıtla çalıştırılan gezi teknelerinin motorlarının, çevre dostu elektrikli motorlu sisteme dönüştürüldüğü belirtildi. "Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi" sınırları içerisinde yer alan Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalları'nın, zengin biyolojik çeşitliliği ve hassas ekosisteme sahip kanal ve lagünlerle, doğal olarak denizle buluşan ve dünyada ender rastlanan 7 gölden biri olduğu kaydedilen açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Özel Çevre Koruma Kuruma Başkanlığı'nca bölgede yürütülen birçok araştırma, koruma ve izleme faaliyetinin devam ettiğinin altı çizildi.

Bölgenin İngiliz The Times Dergisi tarafından 2008 yılında İztuzu Kumsalı, Kaya Mezarları ve Kaunos Antik Kenti ile birlikte "Avrupa'nın En İyi Korunan Açık Alanı" olarak tescil edildiği belirtilen açıklamada, burada 2010 yılında 800 bin turistin ağırlandığı, bu sayının 2011'de 1 milyona çıkmasının beklendiği vurgulandı. Yöre halkının aynı zamanda geçim kaynağına dönüşen tekne gezilerini bölgenin hassas ekolojik dengesine ve doğal güzelliğine zarar vermeden yürütmek için Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanlığı'nca bir çalışma başlatıldığı ve önceliğin çıkma motorlara bir alternatif oluşturulmasına verildiği ifade edilen açıklamada, turistlerin bölgede yapacağı gezilerin sessiz teknelerle yapılabilmesi için özel bir akü firması tarafından proje geliştirildiği ve aküyle çalışan yeni bir tekne imalatının gündeme geldiği belirtildi.

Yapılan tetkikler sonucunda göl ve kanal sisteminde 359'u ticari, 34'ü balıkçı ve 98 i ise özel olmak üzere toplam 491 kayıtlı tekne bulunduğu açıklanırken, bu olumsuzluğun giderilmesi ve etkilerinin azaltılması amacıyla kurumun, ekonomik, turistik ve vazgeçilemez bir aktivite olan tekne turlarının, sürdürülebilir bir turizm perspektifiyle uyum içinde olması için "Dalyan Koruma Alanı Sıfır Salınımlı Ulaşımı" projesini hayata geçirmek için çalışmalar başlattığı ifade edildi. Projenin ilk prototipinin 2008 yılında "İnci Akü" teknesi ile, ikinci prototipin ise revize edilerek 2010 yılında atık sıvı bırakmayan, egzoz gazı üretmeyen, 4 kat daha sessiz "Caretta Bot" ismiyle hayata geçirildiğini belirtilen açıklamada ekonomik maliyetler açısından hesaplandığında bu teknelerin çıplak dönüşüm maliyetinin yaklaşık 30 bin TL ve teknelerin sezonluk kazancının 12 bin TL olduğunun belirlendiği bildirildi.

Bakanlık, projenin hedeflerini ise şöyle açıkladı:

"2011 yılı içinde 20 teknenin dönüşümünü içeren pilot uygulamayla tekne sahiplerinin ve tüm paydaşların motivasyonunu artırmak. Yasal mevzuatın en geç 2012 yılı sonuna kadar dönüşümü teşvik edecek hale getirilmesi için gerekli yasal zeminin oluşturulması.

2014 sonuna kadar kooperatif üyesi tüm tekneleri, kredi ve sponsorluklar ile dönüşümlerini tamamlamak. 2016 sonuna kadar Dalyan'da yoğun olarak kullanılan tüm gezi teknelerinin motorlarının çevre dostu motorlara dönüştürülmesini sağlamak."

DALYAN'DA EKOSİSTEM MUHAFAZA EDİLECEK

Bununla birlikte Köyceğiz-Dalyan özel çevre koruma bölgesinin hassas biyolojik çeşitlilik ve ekosisteminin muhafazası amacıyla Bölgenin kıyı ve denizalanı hassas tür ve habitatlarının tespitine yönelik biyolojik çeşitlilik araştırma çalışmasının 2010 yılında tamamlandığını belirten Bakanlık, Köyceğiz ve Dalyan'ın atık su arıtma tesislerinin 2003 yılında Kurum tarafından yaptırılarak hizmete girdiğini bildirdi.

Açıklamada teknelerden kaynaklanan pis suyun bertarafı için kıyıda atık alım üniteleri yaptırıldığı, 2011 yılı içinde bölgede yer alan göl, dere ve deniz ortamındaki 14 noktadan alınan numunelerden aylık periyotlarla su analizler yapıldığı, ayrıca Dalyan Kanalları'nda tekne trafiğinin düzenlenmesi için hazırlanan Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanallarında çalışacak 'Taşıma Araçları Yönetmeliği' kapsamında oluşturulan Dalyan Kanalları İdari Kurulunun 26.01.2010 tarihli toplantısında kanallarda çalışan teknelerin akü ve elektrikli sisteme geçişi konusunda çalışmaların yapılmasının karara bağlandığı, kanallarda çalışan tekneler, İdari Kurul Muayene Komisyonu tarafından titizlikle denetlendiği bildirildi. Açıklamada "Çıkma Motorlu" teknelerin proje kapsamında "çevre dostu teknelere" dönüşeceğini vurguladı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim