• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

Datça Yat Limanı göz kamaştıracak

Datça Yat Limanı göz kamaştıracak
Muğla'nın Datça İlçesi'nde yap-işlet-devret modeli ile yapılması planlanan 270 yat kapisetili limanın çevreci bir anlayışa sahip olacağı açıklandı.

Muğla'nın Datça İlçesi'nde yap-işlet-devret modeli ile yapılması planlanan 270 yat kapisetili limanın çevreci bir anlayışa sahip olacağı açıklandı. Limanın kapasitesinin daha sonra da 450'ye çıkartılmasının planlandığı belirtildi.

İskele Mahallesi, Topan Ada Mevkii'nde önümüzdeki günlerde yapımına başlanacak yat limanı ile ilgili belediye meclis salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısını, Kaymakam Hamdi Üncü, Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan, Belediye Meclis üyeleri ve demokratik kitle örgüt temsilcileri izledi.

Marinanın yapım işi ve 25 yıllık işletme ihalesini alan Datça Marina Turizm ve Ticaret A.Ş. ortaklarından İnşaat Yüksek Mühendisi Halil Levent Akbaş, bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulundu. Teknik konularda bilgiler veren Akbaş, marinanın ana mendireğinde, deniz dibindeki ekolojik sistemin olumsuz etkilememesi amacıyla yüzer dalgakıran sisteminin uygulanacağını açıkladı. Dünyanın birçok ülkesinde örnekleri bulunan ve ülkemizde bu boyutta ilk kez uygulanacak olan yüzer dalgakıran sistemi sayesinde, deniz dibindeki su sirkülasyonu kesilmeyecek ve koydaki canlıların yaşam alanları korunacak. Projeye göre, Topan Ada'nın kara ile bağlantısı sağlanırken, dolgu alanı içersinde kalması planlanan Azganlı Plajı'nın da tarih olacağı ortaya çıktı.

EKOLOJİK AÇIDAN ÇAĞDAŞ ÇÖZÜM

OTDÜ öğretim üyelerinden Prof. Ali Rıza Günbak'ın liderliğindeki kadronun en ince ayrıntıyı hesaplayarak yeni bir proje ortaya çıkardıklarını kaydeden Akbaş, "En önemlisi ana mendirekte yüzer dalgakıran kullanılacak olması. Yapılan ön tasarıma göre, yüzer dalgakıran denizden 185 santimetre aşağıda olacak. Buradaki deniz dibi derinliği de 15 ile 35 metre arasında değişiyor. Böylelikle bütün koyun hayatiyetinde hiçbir problem yaratmayacak. Buradaki azmak da kapatılmamış olacak. Bu nedenle Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü'nün (DLH) de çok ilgisini çekiyor" diye konuştu.

ANTİK MEZARLIK KORUNACAK

Dört çıpalı olması planlanan marinanın 2013 yılı sonunda hizmete girmesinin hedeflendiğini belirten Akbaş, "Marina alanı içersinde var olan antik mezarı, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun kriterlerine uygun bir şekilde koruma içersinde bıraktık. Hiçbir şekilde inşaat yapılmayacak" dedi.

Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Akif Fidan'ın limanın mendireğinde 80 metrelik uzatma planlandığını hatırlatması üzerine Akbaş, "Bu dalgakıran yapıldıktan sonra, limandaki mendireğin uzatılmasına ihtiyaç kalmayacak" yanıtını verdi. Akbaş, marina yapıldığında Datça'da minimum 250 kişilik istihdam imkanı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

"YÜREĞİMİZE SU SERPTİ"

Belediye Başkanı Şener Tokcan, toplantının sonunda yaptığı konuşmada, Datça'da 15 yıldır sürüncemede olan marina projesinin nihayet hayata geçiriliyor olmasının sevindirici olduğunu belirterek, "En güzel tarafı yüzer dalgakıran olmasıdır. Minimum ekolojik maliyetle yapılacak olması ayrıca sevindirici. Biz bir taraftan bir şeyler yaparken, öbür tarafta mavi bayraklı plajlarımızı da kaybetmek istemiyoruz. Hem balık yiyip, hem tekneler olsun, hem gezelim, hem deniz trafiği gelişsin, ancak bunlar birbirlerinin rakibi de olmasın. Böyle bir proje bizim yüreğimize su serpti. Umarım, eskiye dönüş olmaz" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim