• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Datça’da deniz kirliliği uyarısı

Datça’da deniz kirliliği uyarısı
Datçaartış gösteren algler (su yosunları) doğaseverleri harekete geçirdi. Datça’da tarımsal arazilere yakın olan Burgaz mevkiinde sahillerde bile görülen alglere karşı, bir an önce önlem alınması istendi.


Muğla’nın Datça İlçesi’nde, deniz dibinde giderek artış gösteren algler (su yosunları) doğaseverleri harekete geçirdi. Datça’da tarımsal arazilere yakın olan Burgaz mevkiinde sahillerde bile görülen alglere karşı, bir an önce önlem alınması istendi.

Datça’da 30 yıldır amatör olarak dalgıçlık yapan kimya mühendisi 59 yaşındaki Mustafa Gökçek, tarımsal ilaçlar nedeniyle deniz dibinde alglerin arttığını söyledi. Datça Yarımadası’nda son yıllarda görülen alglerin endişe verici boyutlara ulaştığını ifade eden Gökçek, "Bazı bölgelerde algler oluşmaya başladı. Yani kirli denizlerde oluşan yosunlara rastlanıyor. Önceleri çok az bir alanda görülen algler, şimdi geniş bir alanda dikkat çekiyor" dedi.

TARIMSAL İLAÇLARDAN KAYNAKLANIYOR

Geçen yıl Antalya Konyaaltı Plajı’nda, son olarak Kocaeli denizinde alglere rastlandığını hatırlatan Gökçek, "Yetkililer, alglerin insanlara zarar vermediğini, ancak kirliliğe maruz kalan denizlerde oluştuğunu açıkladılar. Şu an Datça denizi tehlike altında. Algler, bana göre, tarımsal ilaçlardan kaynaklanıyor. Çünkü denizimizi kirletecek gemi atıkları veya evsel atıklar denizimize karışmıyor. Kimyasallardan dolayı deniz dibinde yosunlar artıyor" diye konuştu. Tarımsal ilaçların yağmurlarla denize karıştığını söyledi.

YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Alglerdeki artışın önlenmesi için herkese görev düştüğünü ifade eden Gökçek, "Bunun araştırılması için üniversitelerimizin yerinde incelemeler yapmasında yarar var. 6 yıldır değişik kuruluşlara deniz suyu analizleri yaptırıyorum. Biyolojik olarak problem yok ama kimyasal olarak olması gerekenin üstünde değerler çıkıyor. Şimdiden önlem alınmazsa, Datça’nın her yerini algler kaplayacak ve yarımadaya yazık olacak. Yetkilileri göreve çağırıyorum" dedi.

DENİZ DİBİNDE YAŞAM DEĞİŞİYOR

Datça İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Belediye yetkililerine durumu aktardığını, sürekli tahliller yapılarak alglerin izlenmesi ve soruna köklü bir çözüm bulunması gerektiğini belirten Gökçek, şunları söyledi: "Sonuç alınamazsa, su yosunları gittikçe artacak. Deniz dibinde farklılaşma net olarak görünüyor. Deniz dibinde yaşam değişiyor. Balıklar kalmıyor, deniz dibindeki bitki örtüsü, denizkestaneleri yok oluyor. Bir an önce önlem alınması gerekiyor. Algler, benim gördüğüm kadarıyla kimyasal olarak fosfat ve potasyum gibi maddelerin denizde zenginleşmesinden kaynaklanıyor."

BİYOLOJİK TEHLİKE YOK

Deniz dibine dalmayanların, tehlikenin farkında olmadıklarını vurgulayan Gökçek, "Denizin üstü gerçekten de pırıl pırıl. Biyolojik olarak da zarar verecek herhangi bir koli basili gibi bir durum söz konusu olmadığı için, insanlar rahatlıkla denize girebilirler. Ama yarın, kirlilikten pislikten şikayetçi olacaklardır" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim