• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Delta Airlines, Türk yemekleri ikram ediyor

Delta Airlines, Türk yemekleri ikram ediyor
Ege Hazır Yiyecek, dünyanın en büyük havayolu şirketi ABD’li Delta Airlines’a yaprak sarma, humus, bruşetta ve tapenade satmaya başladı.

 

İzmir’de 10 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan Ege Hazır Yiyecek, dünyanın en büyük havayolu şirketi ABD’li Delta Airlines için yaprak sarma, humus, bruşetta ve tapenade üretmeye başladı. Torbalı’daki fabrikada 550 kişilik istihdama sahip firma, yurtdışından gelen yoğun talepler üzerine ihracata başladı. Kosher ve Helal sertifikaları başta olmak üzere tüm gıda üretim belgelerine sahip firma; mezelik, yemeklik, premium, atıştırmalık, sosluk, tatlım, zeytin ve turşu olmak üzere 8 ana grup altında 200 çeşit ürün üretiyor. Firmanın kurucuları Zuhal Çelik ve Murat Ödül, girişimcilik öykülerine şöyle anlatıyor:
 
MÜCVER VE ÇİĞKÖFTEYLE BAŞLADIK
 
1992’de işe başladık. Öncesinde bir büro malzemeleri firmasında pazarlamacıydık. Murat Bey Adana’dan gelmişti. Aynı işyerinde çalışırken ‘Bir iş yapalım’ fikri doğdu. O sıralar babamın Hatay’daki (İzmir) pastanesi kapanmıştı. Dükkânı kiraya vermek istiyordu. 20 metkarelik bir dükkândı. Babama ‘Kiraya verme ben orada iş yapacağım’ dedim. Dükkânı ben kiraladım. O zamanlar ona çok kızmıştım ‘Benden  bile kira alıyor’ diye ama Allah razı olsun bana esnaflığı öğretmiş oldu. 1 yıl sonra da dükkânı hak ettiğimi söyleyip tapusunu verdi. Biz o küçük dükkânda meze türü şeyler, sarma, mücver, çiğköfte, içliköfte, rus salatası gibi ürünler yaparak başladık.
 
TANSAŞ VE BİM
 
Bir müşterimiz yeni açılacak bir hipermar-ketin müdürüymüş. ‘Bize de ürün verin’ dedi. 1996’ydı. Derken; bir rakip bizi şikayet etmiş. Pes etmek yerine üretimimizi belediyenin istediği gibi düzenledik. Sonra Metro, ardından Carreforsa müşterimiz oldu. Tansaş’lara da girmeyi başardık. Karabağlar’da 80 metrekarelik bir yere taşındık. Sonra BİM’e de ürün vermeye başladık ve bu da işimizi hızla büyüttü.
 
Market raflarına 200 yiyecekle girdi
 
Ege Hazır Yiyecek Genel Müdürü Murat Ödül, 2010 yılında, Torbalı’da 27 dönümlük bir yer alarak 15 milyon liralık yatırımla 10 bin metrekare kapalı alana sahip yeni bir fabrika kurduklarını anlatıyor. Murat Ödül şöyle konuşuyor: “2012’de bu yeni tesisimize geçtik. 200 çeşit ürüne ulaştık. Ama hayal edip her an yeni ürünler de ekliyoruz. Şu anda 550 kişilik çalışanımız var.” Ciromuz 2012’de 39 milyon lira oldu. Piyasadaki çok büyük üreticilere fason da üretiyoruz.”
 
Bir fuar ihracatı patlattı
 
Zuhal Çelik, ihracatla ilgili şu bilgileri veriyor:  “2012 Şubat’ından itibaren küçük çaplı ihracata başladık. İhracatı asıl büyüten İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) milli katılımı ile gittiğimiz Paris’teki SIAL Fuarı oldu. Ummadığımız kadar sipariş aldık. ABD, Fransa, BAE, Kuveyt, Suudi Arabistan, İsrail, Kanada, Fransa için şu anda ürün hazırlıyoruz. Suudi Arabistan Havayolları için yaprak sarma üretiyoruz. Delta Airlines için de yaprak sarma, humus, bruşetta ve tapenade yapıyoruz. ABD’de perakende pazarı için de anlaşmalarımızı yaptık. Şu an ihracata haftada 3-4 konteyner ürün çıkarıyoruz. 2013’te ve 2014’te ihracatımız katlanarak büyüyecek. Şu andaki anlaşmalarımıza göre 2013’de 6. aydan sonra aylık 2 milyon liralık ihracat yapacağız.”
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim