• BIST 9079.97
  • Altın 2306.744
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0321
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Demir çelik sektörü, yerli oto için hazır

Demir çelik sektörü, yerli oto için hazır
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin en büyük işadamlarına yaptığı 'yerli araba üretin' çağrısına demir çelik sektöründen cevap geldi.

DEMİR ÇELİK, YERLİ OTOYA HAZIR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin en büyük işadamlarına yaptığı 'yerli araba üretin' çağrısına demir çelik sektöründen cevap geldi.

Uluslararası otomotiv devleri, coğrafik avantajı göz önünde bulundurarak Türkiye'ye yatırımlarını artırırken, sektör 2010'da kriz öncesi üretim rakamlarına ulaştı. Türk sanayiciler artık bir otomobili yüzde 85 seviyelerinde yerli kaynaklardan üretebiliyor. Bu aşamadan sonra Türkiye'nin kendi otomobil markası olabileceğini kaydeden Başbakan Erdoğan'ın çağrısına Koç ve Sabancı gibi otomotiv üreticilerinden destek gelmişti. Şimdi de demir çelik sektörü, yerli oto için gereken hammaddeyi karşılayabilecek güce sahip olduklarını belirterek "Yerli otomobilde biz de varız." dedi. Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği (DÇÜD) Başkanı Bayram Yusuf Aslan, Türkiye'de yerli otomobil markası için sektörlerinden talep edilecek her türlü ihtiyacı karşılayabileceklerini kaydetti. Sektör temsilcilerinin milliyetçi anlayışa sahip olduklarını dile getiren Aslan, "Otomotivde demir çelik için şanzımandan saca kadar gerekli ne varsa Türkiye'de üretiliyor. Biz de sektör olarak otomotiv sektörü ne talep ederse hepsini karşılamaya hazırız." diye konuştu.

Sektörü de değerlendiren Aslan, 1980 yılında 2,4 milyon tonluk üretimden 2010'da 29,1 milyon tonluk üretim seviyesine ulaşıldığını ifade etti. Bu yıl içinde kapasite kullanım oranını yüzde 80'lerin üzerine çıkaracaklarını bildiren Dernek Başkanı, buna paralel olarak ihracatı yüzde 15 oranında artıracaklarını kaydetti. İÇDAŞ'ın da yönetim kurulu eşbaşkanı Bayram Aslan, Japonya'da 10 tane kuru yük gemisi ürettirdiklerini ve bunun dışında Borsa'ya girmeyi hedeflediklerini belirterek, "Borsa'ya açılma zamanımız henüz belli değil ama bunu düşünmeye başladık. Yüzde 15 ile başlanır diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Otomotiv satışı ocakta ikiye katlandı

Otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, düşük maliyetli kredi imkânları ve kampanyaların devam etmesinin etkisiyle artış gösterdi. Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 123 artışla 44 bin 789 adet araç satıldı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, bu rakam ile daha önce 39 bin 629 adetle 1994 yılı Ocak ayına ait olan satış rekoru da kırılmış oldu. Uzmanlar, 2010'da rekor kıran pazar için en büyük riskin Euro'nun Türk Lirası karşısındaki yükselişi olduğuna dikkat çekiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim