• BIST 9693.46
  • Altın 2507.371
  • Dolar 32.576
  • Euro 34.7718
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Demirtaş, Miami fuarında İzmir'i tanıttı

Demirtaş, Miami fuarında İzmir'i tanıttı
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi ve AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi'den oluşan heyet, Seatrade Kruvaziyer Taşımacılığı Kongre ve Fuarı'na katıldı.

Seatrade Fuarı'nda İzmir'in tanıtımı yapıldı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi ve AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi'den oluşan heyet, 14-17 Mart tarihlerinde Miami'de düzenlenen Seatrade Kruvaziyer Taşımacılığı Kongre ve Fuarı'na katıldı.

Fuarda yeni bağlantılar yapılırken, yabancı kruvaziyer şirketi yöneticileri römorkaj ve pilotaj ücretlerine gelen zamlardan yakınırken, İZTO Başkanı Demirtaş bu sorunu çözmek için girişimde bulunacaklarını söyledi. İZTO Heyeti, Miami'deki fuarda Kuzey Amerika'da bulunan kruvaziyer hattı şirketlerinin CEO'larından Royal Caribbean Cruises CEO'su Richard D. Fain, Norwegian Cruise Line CEO'su Kevin Sheean, Holland America Line CEO'su Stein Kruse ve son olarak MSC Cruises CEO'su ve Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği İcra Kurulu'na seçilen Pier Francesco Vago ile İzmir standında temaslarda bulundu. İzmir'e en çok yolcu getiren ikinci firma olan MSC Cruises'un CEO'su ve Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği İcra Kurulu'na seçilen Pier Francesco Vago, Demirtaş ile yaptığı görüşmede, “Ben yarı İzmirliyim. Eşimin tarafı İzmir'de. Kentinize daha çok gemi göndermek isterim ancak ani olarak hizmet fiyatınızı yükseltmeniz bizi durdurdu” diyerek son dönemde gündeme gelen römorkaj ve pilotaj ücretlerinin ani artışından memnuniyetsizliğini aktardı. Aynı zamanda liman yollarının asfaltının çok bozuk olduğunu ve bu nedenle şirket olarak ayağı kırılan yolcuya tazminat ödemek zorunda bile kaldıklarını belirten Vago, Alsancak Limanı'ndan gemiden çıkışta çok uzun bir yürüme yolu olduğunu belirterek, “Lütfen bu uzun bölümü ürüyen bant ve gölgelik koyun” dedi.

Demirtaş Vago'nun görüş ve önerilerini dikkatle dinleyerek, “Nisan sonuna kadar dediklerinizi çözmeye çalışacağım. Aslında seçim sürecine girilmeseydi Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım da buraya gelecek ve sizlerle görüşecekti. İzmir Milletvekilimiz Sayın Yemişçi ile birlikte Ulaştırma Bakanlığımız ile temasa geçerek bu konulara katkı isteyeceğim” dedi. Demirtaş ve beraberindeki heyet ayrıca Club Med Croisieres, Oceania Cruises, Regent Seven Seas Cruises, Voyages To Antiquity ve Happy Cruises firmalarının üst düzey yetkilileri ile temaslarda bulunarak, kentin olanakları, limanın mevcut durumu ve yeni gelişmeler, kara turları, tedarik ve kruvaziyer hattı şirketlerinin kentimizden beklentileri konusunda görüşmeler yaptı. Happy Cruises firması yöneticisi Miguel Munir ile yapılan görüşme esnasında kentin olanaklarından memnun kalan firma, 2011 yılı Haziran ayı içinde İspanyol yolcu taşıyan 800 kişilik gemisinin 10 seferini İzmir'e düzenleme kararı aldı. Demirtaş, “Miami'de katılımcı firmalara gemilerinizin rotasını İzmir'e çevirin. 'Güzel İzmir sizi bekliyor' dedik. Amacımız İzmir'i tanıtırken yeni gemilerin, yeni şirketlerin İzmir'e sefer yapmasını sağlamaktı. Standımız yoğun ilgi gördü ve Bay Munir ile yapılan görüşme esnasında 10 yeni gemiyi de İzmir'e bağladık.”

2012'YE İZMİR TALİP

Ülke olarak en büyük kruvaziyer destinasyonu olmayı hedeflediklerini belirten Demirtaş, Türkiye'nin önemli kruvaziyer firmalarından olan Tura Turizm Başkanı Erkunt Öner ile de görüşerek, bu yıl İstanbul'da düzenlenecek “Seatrade İstanbul Kış Kruvaziyer Forumu'”na katkı koyacaklarını belirterek, 2012 yılında Seatrade Kongre ve Fuarı'nı da İzmir'de düzenlemeye talip olduklarını söyledi. Demirtaş fuarda ayrıca Selanik Ticaret Odası Sayman Üyesi Teodoros Stavridis, Selanik Limanı Müdürü ile de İzmir-Selanik arasında yeni bir yolcu ve yük hattı açılması konusunda olanakları da görüştü.

BU YIL 600 BİN, SENEYE 1 MİLYON TURİST

Miami Seatrade Kruvaziyer Fuarı ve Kongresi'ne katılımlarını değerlendiren Demirtaş, İZTO ve İzmir adına fuarın son derece başarılı geçtiğini söyledi. Fuarda çok önemli görüşmeler yaptıklarını kaydeden Demirtaş, “İzmir için yeni bağlantılar yaptık. Yeni eklenen gemiler ile şu anda bu yıl içinde 283 geminin kentimize geleceğini öngörüyor ve 572 bin 448 yolcu gelmesini bekliyoruz. Orada standımızda bizimle görüşmeye gelen tüm Ceo'lara da söyledik. Bu yıl 600 bin gelecek yıl 1 milyon yolcuya ulaşmayı hedefliyoruz. Görüştüğümüz tüm yetkililer İzmir'in bu denli hızlı ve başarılı gelişiminin farkında. Bu gerçekten bir başarı hikayesi ve ülkemizin tüm limanlarının aynı başarıyı göstereceklerine inanıyorum. Kruvaziyer turizmi ile ilgili kentimiz ve ülkemizin olanakları geniş, bu sektörden en uygun şekilde yararlanmalıyız” diye konuştu. Demirtaş, fuarda görüştükleri İzmir'e yolucu getiren bütün kruvaziyer şirketi yöneticilerinin limanlarda alınan yüksek vergiler ve son dönemde gündeme gelen römorkaj ve pilotaj ücretlerinin ani artışından memnuniyetsizliği aktardığını söyledi.

Demirtaş, “Daha büyük gemilerini Türkiye'ye getirmek istiyorlar ancak özellikle son dönemde yapılan römorkaj ve pilotaj zammı sektörün ülkemizde gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Milletvekilimiz Tuğrul Yemişçi'ye de bu sorunlarını aktardılar. Konunun bir an önce Bakanlığımız ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz nezdinde çözüme kavuşmasını diliyoruz. Bizde bu konularda girişimde bulunacağız” diye konuştu.

STAND BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

4 defa katıldıkları Miami Seatrade Kruvaziyer Fuarı ve Kongresi'ne bugüne kadar katıldıkları en büyük stand olan 27 metrekarelik stand ile katıldıklarını kaydeden Demirtaş, “Çünkü hedefimiz büyük, hedefimiz milyon turisti aşarak ülkemizin en büyük kruvaziyer destinasyonu olmak” diye konuştu” dedi. Büyük hedeflere ulaşılmasında yapılan tanıtımım çalışmalarının büyük rolü olduğunu belirten Demirtaş, “Bu büyük hedef için yaptığımız çalışmalarda tanıtımın çok büyük rolü var. Son 3 yılda bu alanda dünyanın en önemlileri olarak kabul edilen 8 uluslararası kruvaziyer fuarı ve kongresine katıldık. Bu fuarla birlikte 9 oldu” dedi. Önümüzdeki günlerde Almanya'da Hamburg Fuarı, Yunanistan'daki Posidonia Denizcilik Forumu ve Seatrade İstanbul Kış Kruvaziyer Forumu'na da katılacaklarını belirten Demirtaş; “Bu fuar ve kongrelerde de Avrupalı hat şirketi sahipleri ile temaslarda bulunacağız. Seneye Miami'ye daha da büyük bir ekip ve stand ile katılmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Öte yandan İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Gudjon Thor Erlendsson tarafından dizayn edilen stand fuarın en güzel standı olarak büyük ilgi gördü. Fuarın ilk günü 16:30-18:30 saatleri arasında standda verilen resepsiyona konuklar yoğun katılım gösterirken, standda, İTO tarafından hazırlatılan İzmir Kruvaziyer Tanıtım Filmi gösterilirken, İzmir'i ve Ege Bölgesini tanıtıcı broşürler, İzmir Guide kitapçığı, İzmir Tanıtım Filmi ve hediye olarak nazar boncuğu dağıtıldı.

FLORIDA'NIN EN BÜYÜK AKVARYUMU VE LIMANI'NA ZİYARET

İZTO Heyeti ayrıca Florida'nın en büyük akvaryumu olan Miami Seaquarium'u ve Miami Limanı'nı da ziyaret etti. Akvaryumun dünyanın dört bir yanından yılda binlerce turisti kendine çektiğini ve Florida'da 50 yıldan fazla bir süredir işletildiğini belirten Demirtaş, “İçinde doğal yaşamı bilen ve deniz canlılarını eğiten 225 kişilik profesyonel bir ekip de var. İzmir'in hayal ettiğini Miami 50 yıldır gerçeğe dönüştürmüş. Gerçekten de büyük bir kompleks. Akvaryumlar sadece göz zevkini okşamıyor aynı zamanda büyük istihdam olanağı da sağlıyor. Yıllardır İzmir'e de böyle bir akvaryum kazandırılması gerektiğini söylüyoruz” dedi.

Miami Limanı'nın da bir hat boyunca uzanan büyük bir liman olduğunu ifade eden Demirtaş, yılda 4 milyon civarında yolcuyu ağırlayan limanın, birçok büyük kruvaziyer hattı şirketine özel terminalleri ile de evsahipliği yaptığını söyledi. Demirtaş, “Gerçekten de gıpta edilmesi ve örnek alınması gereken bir liman. Güzel İzmir neden kruvaziyerde Türkiye'nin Miami'si olmasın? Bu liman bir homeport liman (gemilerin rotaları için kalktığı liman) ve bizim gelmek istediğimiz nokta. Ama ilk adımın atılıp bir an önce limanımızın ihale sürecine geçeceğini ümit ediyoruz. O noktadan sonra İzmir, kruvaziyerde bambaşka bir İzmir olacak” diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim