• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Deniz kaplumbağaları Türkiye'yi seviyor!

Deniz kaplumbağaları Türkiye'yi seviyor!
Türkiye'de 21 deniz kaplumbağaları yuvalama alanı bulunurken, bu alanların bulunduğu sahillerde gerçekleştirilen 2012 yılı yuva sayımlarında, 2 bin 400 civarında deniz kaplumbağası yuvası tespit edildi.

2012 sayımlarında deniz kaplumbağalarının 5 ildeki yuva sayılarının arttığı belirlendi. Türkiye'de 21 deniz kaplumbağaları yuvalama alanı bulunurken, bu alanların bulunduğu sahillerde gerçekleştirilen 2012 yılı yuva sayımlarında, 2 bin 400 civarında deniz kaplumbağası yuvası tespit edildi.

Yaklaşık 110 milyon yıldır yerküre üzerinde yaşadığı bilinen deniz kaplumbağaları, yakın akrabalarından birçok canlı türünün yok olmasına karşılık, uzun bir zaman periyotu boyunca tabii koşullara üstün bir ekolojik tolerans göstererek nesillerinin devamını başarıyla sürdürebilen ender canlılardan birisi olma özelliğini taşıyor.

Tüm dünyada doğa koruma açısından bir sembol durumunda olan deniz kaplumbağaları, son 40-50 yıllık zaman zarfında çevre kirliliği, turizm ve sahillerde ikinci konut kullanımı, balıkçılık faaliyetleriyle kumsallardan kum alımı gibi faaliyetler sonucu önemli ölçüde tehlike altına girdi.

Nesillerinin korunması ve devamlılığı için bir dizi çalışmanın yapıldığı deniz kaplumbağaları, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerden Bern ve Barcelona sözleşmeleri kapsamında, ayrıca ulusal mevzuat gereği 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ile koruma altına alındı.

Türkiye'de deniz kaplumbağaları ile ilgili tüm faaliyetler Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor ve koordine ediliyor. Bu nedenle, ülkede yapılan bilimsel çalışmalar sonucu 21 alan, deniz kaplumbağaları yuvalama alanı belirlendi ve bu alanlara ilişkin koruma ve kullanma koşulları oluşturuldu.

Yerküre üzerinde günümüzde 8 tür deniz kaplumbağası yaşarken, bu türler içinde 5 tür Akdeniz'de bulunuyor. Akdeniz'de bulunan türler içinde ise Caretta caretta ve Chelonia mydas türleri, Türkiye'nin Akdeniz sahillerini önemli ölçüde yuvalama alanı olarak kullanıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle her yıl Deniz Kaplumbağaları İzleme ve Koruma Projeleri kapsamında yuva tespit çalışmaları yürütülüyor.

5 İLDE YUVA TESPİT EDİLDİ

Bu kapsamda, 2012 yılı yuva tespit çalışmalarında, 5 il sınırları içerisinde yer alan yuvalama kumsallarında şu ana kadar 2 bin 400 civarında yuva tespit edildi.

Yakın bir zamanda, yavru çıkışları gerçekleşecek bu yuvalardan, Dalyan'da 200, Dalaman-Sarıgerme'de 20, Fethiye'de 20, Belek'te 600, Olimpos-Çıralı'da 65, Alata'da 122, Kazanlı'da 144, Davultepe'de 94, Anamur'da 524, Akyatan'da 258, Samandağ'da 294, Göksu Deltası'nda 38 adet bulunuyor.

Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri, yapılan tüm bu çalışmalara ek , halktan, kaplumbağa üreme sezonu olan 1 Nisan-30 Eylül tarihleri arasında kumsallarda deniz kaplumbağalarına zarar verecek şekilde uygun olmayan kullanımlardan kaçınmalarını ve böylece deniz kaplumbağalarının üreme ve yuvalama dönemlerini rahat geçirmelerinin sağlanması konusunda hassasiyet göstermelerini istedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim