• BIST 9524.59
  • Altın 2492.257
  • Dolar 32.5506
  • Euro 34.6708
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Deniz taşımacığında yeni yaptırımlar

Deniz taşımacığında yeni yaptırımlar
Londra’da devam etmekte olan Uluslararası Denizcilik Örgütü Deniz Çevresini Koruma Komitesi’nin 61. Dönem Toplantısında gemi kaynaklı karbondioksit emisyonlarının azaltılması hususu öne çıktı.

Deniz taşımacığında yeni yaptırımlar ve vergiler

Londra’da devam etmekte olan Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Deniz Çevresini Koruma Komitesi’nin (MEPC) 61. Dönem Toplantısında en önemli gündem maddesi olarak gemi kaynaklı karbondioksit emisyonlarının azaltılması hususu öne çıktı.

Küresel ısınmanın gündemde olduğu şu günlerde, IMO gemi kaynaklı karbondioksit emisyonlarının azaltılması hususunda sıkı önlemler almayı planlıyor. Bu kapsamda yeni inşa edilecek gemilere zorunlu uygulanacak "energy efficiency design index" uygulamasının hayata geçirilmesi ve bu uygulamanın MARPOL Ek 6'ya yapılacak yeni bir değişiklik ile en kısa sürede kabul edilmesi bekleniyor.

Yeni inşa edilecek gemiler daha az enerji harcayacak ve dolayısı ile daha az karbondioksit emisyonu üretecek şekilde inşa edilecek. Bu durum yeni gemilerin tasarımlarında büyük değişikliklere yol açacak olup, standartlara uymayan gemilere ekonomik yaptırımlar getirilmesi öngörülüyor. Ayrıca, yeni gemilere zorunlu uygulamalar getirilmesinin yanında mevcut gemilerden kullandıkları bunker miktarına bağlı olmak üzere karbondioksit vergisi alınması hususu tartışılıyor. Bu hususta gelişmekte olan ülkelerin itirazları devam ederken gelişmiş ülkeler verginin getirilmesi yönünde görüş veriyorlar. Alınacak vergiler taşımacılık fiyatlarının artmasına neden olacak. Bu yöntem ile daha az emisyon yapan gemilerin rekabet avantajları sağlaması amaçlanmakta ve dolaylı yoldan armatörlerin gemilerini daha az emisyon yapacak şekilde yenilemesi amaçlanıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim