• BIST 9099.63
  • Altın 2325.507
  • Dolar 32.3719
  • Euro 35.0404
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü ile İŞKUR arasında 'İstihdam arzının arttırılması' protokolü

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü ile İŞKUR arasında 'İstihdam arzının arttırılması' protokolü
DTGM ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, denizcilik sektöründe çalışmak için iş arayanların ve onları istihdam edecek işverenlerin, daha kolay buluşmasını sağlamak için, liman başkanlıklarında İŞKUR Hizmet Noktaları açıyor.


Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan, Türk deniz ticaret filo kapasitesinin son 10 yılda dünya denizcilik filosuna göre yaklaşık yüzde 75 daha fazla büyüdüğünü söyledi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin'in katkıları ile hazırlanan, denizcilik sektöründe istihdamın artırılmasını amaçlayan "Denizcilik Sektörü İstihdam Arzının Arttırılması Protokolü" Denizcilik Ticareti Genel Müdürlüğü ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından imza altına alındı.

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) arasında, 27.05.2015 tarihinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda işbirliği protokolü imzalandı. Bu protokol çerçevesinde İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya, Samsun ve Trabzon başta olmak üzere ihtiyaç duyulan liman başkanlıklarında İŞKUR Hizmet Noktaları kurulacaktır.

Liman başkanlıklarında faaliyet gösterecek İŞKUR Hizmet Noktalarında yetkilendirilecek istihdam görevlilerine İŞKUR tarafından eğitimler verilecek ve bu görevliler İŞKUR sistemini kullanarak denizcilik sektöründe faaliyet gösteren işverenlerin personel ihtiyacını karşılayacak. Yine bu hizmet noktaları sayesinde denizcilik sektöründe iş arayanlar, İŞKUR internet sitesi üzerinden sisteme kayıt olabilecek, durumlarına uygun açık işleri görebilecek, tercih ettikleri işlere doğrudan başvuru yapabilecek ve aktif işgücü programlarından yararlanabilecekler.

Protokol imza töreninde konuşan Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığında düzenlenen imza töreni öncesinde, Bakanlığın, 2008'deki global krizi atlatabilmesi için 3 yeni projeyi hayata geçirdiğini anlattı. Bunlardan birincisinin yaşlı gemilerin hurdaya ayrılarak hurda bedeli kadar Türk bayraklı yeni gemi inşası için nakdi destek, ikincisinin Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilecek gemiler için 2 milyar lira tutarında kredi garanti fonu kefalet desteği sağlanması, üçüncü projenin ise Dünya Denizcilik Sektörüne İstihdam Arzı Projesi olduğunu belirten Çalışkan, şöyle konuştu:

"Tasarlanan sisteme göre, liman başkanlıklarına İŞKUR tarafından verilecek Denizcilik Sektörü İstihdam Bürosu yetkisiyle gerek liman başkanlığı temsilcileri gerekse denizcilik sektöründe iş arayanlar İŞKUR internet sitesine başvuracak. Ardından işverenler, aradıkları vasıflara sahip olan işgücüne bu site üzerinden erişebilecek. İşveren-çalışan olarak taraflar, proje kapsamında bilinçlendirilmesi ve desteklenmesiyle hukuka uygun olarak sağlıklı işveren-çalışan ilişkisi kurulması her türlü istismarın önlenerek, asgariye indirilmesi amaçlanmıştır. Bu konuda önem ve öncelikli olarak sosyal güvencesiz çalışmayla mücadele edilmektedir."

Projenin aşama aşama tüm dünya denizcilik sektörünü kapsamına alacağını dile getiren Çalışkan, böylece devletin, hem ulusal hem de uluslararası çapta işveren-iş arayan buluşmasında katalizör işlevi göreceğini kaydetti.

Deniz ticaret sektöründe Türkiye'nin konumuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çalışkan, "Türk deniz ticaret filosunun kapasitesi son 10 yılda dünya denizcilik filosuna göre yaklaşık yüzde 75 daha fazla büyüdü" dedi.

İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı ise 2015 yılının ilk dört ayında yaklaşık 313 bin kişilik özel sektörde işe yerleştirme gerçekleştirildiğini ifade ederek, bunun geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 arttığını söyledi.

İŞKUR ofisleri, il müdürlükleri ve hizmet merkezleri ile belediyeler, kaymakamlıklar, üniversitelerde sayısı 3 bine ulaşan hizmet noktasının bu rakamı elde etmede çok önemli katkıları olduğunu bildiren Yazıcı, "Deniz Ticareti Genel Müdürlüğümüzle bugün imzalayacağımız protokolle yenilerini ekleyeceğiz. Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği Başkanlığına seçilmemiz dünyadaki tüm istihdam politikalarıyla alakadar olacağımızın da bir anlamda göstergesi olacak. Aynı zamanda Deniz Ticareti Genel Müdürlüğümüzün de tüm dünyada bu manada faaliyette bulunuyor olması imzalayacağımız protokolün amacına ulaşmasında önemli bir etken olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Çalışkan ve Yazıcı, protokolü imzaladı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim