• BIST 8996.35
  • Altın 2281.403
  • Dolar 32.3252
  • Euro 35.0374
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Deniz uçağı pilotları İzmit'e yerleşiyor

Deniz uçağı pilotları İzmit'e yerleşiyor
İzmit Körfezi’nde başarı sağlanmasının ardından tüm Marmara Denizi’nin de aynı yöntemle kontrol edilmesi kararlaştırılırken, İzmit Körfezi’nde "Deniz Uçağı Eğitimi" verilmeye başlandı.

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin, İzmit Körfezi'ni kirleten en önemli etkenler olan yağ ve sintine boşaltan gemiler ile sanayi kuruluşlarını denetim almak amacıyla 2007 yılında havadan kontrol amacıyla kiraladığı deniz uçağı, Marmara Bölgesi'ne örnek oldu.
 
İzmit Körfezi’nde başarı sağlanması ardından tüm Marmara Denizi’nin de aynı yöntemle kontrol edlmesi kararlaştırılırken, deniz uçağını kullanan deneyimli pilot Hakan Osanmaz da gerekli sertifikalarını açarak İzmit Körfezi’nde "Deniz Uçağı Eğitimi" vermeye başladı.
 
5 YILDA 10 MILYON TL CEZA
 
İzmit Körfezi’nin deniz uçağı ile denetlenmeye başlandığı 2007 yılından bu yana geçen 5 yıllık süre içinde, denizi kirleten yüzlerce gemi ve sanayi kuruluşuna yaklaşık 10 milyon TL para cezası uygulandı. Günümüzde ise, sanayi kuruluşları ve gemiler caydırıcı unsur olan uçağın tesbit edip ceza uygulanacağı korkusuyla artık denize atık bırakmıyor. Kazaen bile olsa bırakanlar ise havadan denizdeki renk değişikliğinden hemen tesbit edilerek ceza uygulanıyor.
 
DENİZ UÇAĞI PİLOTU EĞİTİM ÜSSÜ OLDU
 
Türkiye ’deki sayısı deniz uçağı pilotlarından olan Hakan Osanmaz, gerekli sertifikalarını alarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin de onayıyla İzmit Körfezi’nde Deniz Uçağı Pilot Eğitimi vermeye başladı. Bugün yapılan tanıtımda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu şu anda deniz uçağı pilot eğitiminin sadece burada Hakan Osanmaz tarafından verildiğini ve bunun bir ilk olduğunu belirtti. İzmit Körfezi’ndeki kirliliğin azalmasında uçak kontrollerinin önemli rol oynadığını, bu kontrolün tüm Marmara’da yapılması için de ihale açıldığını anlatan Karaosmanoğlu, yeni deniz uçağı pilotlarına da ihtiyaç olduğunu belirterek şunları söyledi:
 
EN UYGUN YER İZMİT KÖRFEZİ
 
"Buradaki yeri biz kendisine tahsis ediyoruz. Her şeyin altyapısını biz hazırlıyoruz. Bu Türkiye için bir ilk. Avrupa’nın 3’üncü deniz uçağı pilotu eğitim merkezi oluyor. En şanslısı da burası, çünkü Avrupa’da kışın eğitim uçaklarında ve denizde donmalar oluyor. Riskler taşıyor. Bizde böyle bir donma olmadığı için 365 gün, fırtınaların haricinde inişler kalkışlar çok rahat bir şekilde yapılabilir. Biz burada her mevsim eğitim yapabilecek durumdayız. Türkiye’de ilk defa bunun önünü açacağız."
 
Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, ileride buradan farklı bölgelere deniz uçağı ile uçuşlar da yapılabileceğini, Sapanca Gölü’ne, Ankara ’da Gölbaşı’na, dalgasız dönemlerde Karadeniz’e bile inilebileceğini belirterek şöyle devam etti:
 
"Bu anlamda bunu çok güzel kullanan ülkeler var. Ülkemizde İzmit Körfezi, göllerimiz, çok güzel göletlerimiz var. Hakan Bey zaten bunları uçuşlarında tespit ediyor. Bunları ilk defa Kocaeli ve Türkiye’de başlatmaktan gerçekten onur duyuyoruz. Kocaeli’nin tanıtımı ve gelişmesinde öncülük yapacak olan bir adım daha atmış oluyoruz. Hem Hakan Bey’e hem Kocaelimize hayırlı olmasını diliyorum."
 
Pilot Hakan Osanmaz ise, bu izni almak için 6.5 yıl uğraştığını, bunun Türkiye’de olmayan bir prosedür olduğunu belirterek şöyle devam etti:
 
21 YILDIR UÇUYOR
 
"Bunu yapmayı çok istiyordum. Sebebi de 21 yıldır deniz uçağı uçuyorum. Türkiye’de 4 deniz uçağı aktif olarak uçuyor. Bunun Türkiye’de neden gelişmediğinin sebebini araştırdığımda nedenini de buldum. Birçok pilot arkadaşımız bunun eğitiminin Avrupa’da sarece iki yerde yapılıyor. Onun dışında Amerika ’ya Kanada’ya gidilmesi gerektiğini belirledim. Halbuki Türkiye’de de 8 bin 333 kilometre inanılmaz sahiller var. Yüzlerce irili ufaklı göller var. Bu sektörün çok çok gelişmiş olması gerekirdi. Bunun için de böyle bir deniz uçağı eğitim merkezinin noksan olmasıydı. Uzun aşamalardan geçtikten sonra sonuçta bu eğitim yetkisini aldık. Artık Avrupa’dan da pilotlar gelip Türkiye’de deniz uçağı eğitimi alabilecekler. Bu Türkiye’de genel havacılığın gelişmesi açısından son derece önemli."
 
"KEKOVAYA GİDİP BALIK YE"
 
Pilot Hakan Osanmaz, deniz uçağı pilotluk eğitimi alanların isrlerse ticari, isterlerse de tamamen amatör olarak deniz uçağı kullanabileceklerini ve bunun Dünyanın en zevkli işi olduğunu da belirterek, "Düşünün, bu kadar suyu olan ülkemizde altınızda tekneniz var. İsterseniz bu uçakla gidip gidip Kekova’da balık yiyebilirsiniz. İsterseniz Bodrum’a inebilirsiniz. Akşamında da tekrar evinize dönebilirsiniz" diye konuştu.
 
Hakan Osanmaz, şu anda Abduurrahman Batıman, Okan Kırlıkovalı ve kendi oğlu olan Burak Osanmaz’ın ilk öğrencileri olduğunu, yeni yılda yeni öğrenciler de geleceğini belirtirken, yakında Avrupa’dan da eğitim almak isteyen yabancı pilotların geleceğini bildirdi. Deniz uçağı pilotu olabilmek için, normal pilotluk brövesinin yanında burada 15 gün 11 saatlik uçuş, 24 saatlik de yer eğitimi gerekiyor.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim