• BIST 9712.95
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Denizaltından su yüzüne çıkarılan tarihi miras

Denizaltından su yüzüne çıkarılan tarihi miras
Urla’da tarihi döneme ait olan Osmanlı’nın savaş gemileri denizaltından ilk defa gün yüzüne çıkartılacak.

Dünyanın en önemli kazı alanları içerisinde ilk 10’a giren ve Türkiye’nin üç su altı kazı merkezinden olan Urla’da tarihi döneme ait olan Osmanlı’nın savaş gemileri deniz altından ilk defa gün yüzüne çıkartılacak.
İzmir’in Urla ilçesindeki Limantepe Su Altı Kazı Merkezi’nde yıllardır yapılan kazıları ve su altı çalışmalarını yürüten Ankara Üniversitesi Kazı Heyeti Başkanı Prof. Hayat Erkanal, antik medeniyetin tarihi yüzünü gün yüzüne çıkarıyor. Denizin altında yaptıkları çalışmalarda özellikle Osmanlı dönemine ait savaş gemilerine rastladıklarını belirten Erkanal, “Çevremizde çok sayıda Osmanlı dönemine ait batık var. Şimdiye kadar hiçbir Osmanlı gemisi açığa çıkartılmadı. Suyun üstüne çıkartılıp da restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapılmadı. Bunu inşallah ilk kez biz başaracağız” dedi.
Su altı merkezinde 2 bin 600 yıl öncesine ait bulgulara rastlandığını belirten Prof. Dr. Hayat Erkanal, Urla’nın insanoğlunun avcı toplayıcı dönemden üretici topluma ilk kez dönüştüğü yerlerden birisi olduğunu, Roma dönemine kadar 6 bin yıllık kesintisiz yerleşimin bulunduğunu söyledi.
DÜNYADA İLK 10’DA
Amerika’da yapılan araştırmalar sonucu dünyanın en önemli 10 su altı kazı çalışma alanları içerisine girmeyi başaran merkezden çıkartılan kalıntıların Türkiye’nin ilk Su Altı Arkeoloji Müzesi Arkeopark’ta sergileneceği belirtildi.
20 BİN YIL ÖNCESİNE AİT FİL FOSİLLERİ BULUNDU
Yapılan kazı çalışmalarında Urla güney bölgesinde fil fosillerine de rastladıklarını ifade eden Erkanal, bölgede 20 bin yıl önce fillerin yaşadıklarını tespit ettiklerine dikkat çekti. Fillerin Asya fili olduğunu söyleyen Erkanal, Ödemiş Konaklı beldesinden bir kaya sığınağının altında da fil resimleri bulduklarını dile getirdi.
BAKAN VEYSEL EROĞLU’NDAN DESTEK
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da kendilerine destek verdiğini ifade eden Erkanal, Bakan Eroğllu’nun gemilerin daha sağlam olmasını sağlayacak olan sedir ağacını merkeze temin edeceğini aktardı.
AHŞAPTAN GEMİYLE MARSİLYA’YA GİTTİLER
Arkeolog Osman Erkurt ise Urla’da ortaya çıkarılan antik limanların bulunduğu dönemlerin özelliklerine sahip yaptıkları tekneleri ve tekneler ile yapılan deneysel mahiyetteki Doğu Akdeniz ve Marsilya gezilerini anlattı.

http://www.ulastirma.com.tr/

Etiketler: , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim