• BIST 9697.93
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Denizcilik, dünya milletlerinin ortak mirası

Denizcilik, dünya milletlerinin ortak mirası
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 7. Uluslararası Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri Töreni için konuştuğu video mesajında son 9 yılda deniz taşımacılığını 3 kat artırdıklarını belirtti.

“Denizcilik, dünya milletlerinin ortak mirası”

7. Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri Ataköy Sheraton Otel'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu. IMO Genel Sekreteri Koji Sekimizu başta olmak üzere dünya denizciliğine yön veren yerli ve yabancı birçok üst düzey isim ve Türk denizciliğini temsilen bürokrat ve bakan yardımcıları Altın Çıpa Ödül Töreni'nde biraraya geldi. Törene katılamayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım duygu ve düşüncelerini içeren bir mesaj gönderdi.

Ödül törenine video mesajıyla konuk olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ödül alanları kutlayarak, böylesine büyük ve uluslararası bir organizasyonu gerçekleştirme başarısını üst üste 7 kez sağlayan Deniz Haber Ajansı ve Dünya Gazetesi’ni tebrik etti.

Denizciliğin dünya milletlerinin ortak mirası olduğunu kaydeden Yıldırım, denizlerin korunmasının sağlanması gerektiğini dile getirdi. Son 9 yılda deniz taşımacılığını 3 kat artırmayı başardıklarını, Türkiye'nin dünyanın 6. büyük gemi inşa eden ülkesi konumuna geldiğini belirten Yıldırım "Türk denizciliğinin önünde yapacak daha çok işi olduğunu biliyoruz. Bir yandan kendi denizciliğimizin standardını yükseltirken, diğer yandan Türk ticaret filosunu gençleştirmeye ve büyütmeye devam ediyoruz" dedi. Yıldırım, Uluslararası Denizcilik Örgütü ile işbirliğini geliştirmeyi sürdüreceklerini de kaydetti.

“Liman Başkanlıkları yeni yapısıyla önem kazandı”

Denizciliğin gelişmesinin arkasındaki en önemli etken olarak denizcilik idaresinin, denizcilikte uzmanlaşmış yöneticiler ve personeller ile güçlendirilmiş olmasını gösteren Yıldırım, 1 Kasım 2011 tarihinde bakanlığın yeniden yapılandırılmasıyla birlikte denizcilik idaresinin müsteşarlık seviyesinden bakanlık seviyesine yükseltildiğini bu bağlamda yeniden yapılanan sistemde denizcilik bakanlığı bünyesinde 4 genel müdürlük, 1 araştırma merkezi ve güçlendirilen yeni konumuyla liman başkanlıklarının Türk denizciliğinin daha da ileriye götürülmesi için önemli kararlar ihtiva ettiğini söyledi.

"Türkiye, dünyanın gemi adamı ihtiyacını karşılıyor"

Türk denizciliğinin diğer önemli başarılarından bir tanesinin de denizcilik eğitimine verilen önem olduğunu söyleyen Yıldırım, geçtiğimiz yıllara oranla üniversite ve meslek lisesi sayısında çok önemli artışlar sağladığını ve Türkiye’nin sadece kendi ihtiyacı olan gemi adamlarını değil dünyanın da ihtiyacı olan gemi adamlarını yetiştirme başarısını gösterdiğini belirtti.

“Türk denizciliğinin önünde daha yapacak çok işi olduğunu biliyoruz”

Bir yandan Türk denizciliğinin standartlarını yükseltip, kara listedeki gemileri beyaz listeye geçirirken diğer yandan da Türk Ticaret Bürosu’nu gençleştirmeye ve büyütmeye devam ettiklerini söyleyen Yıldırım, Türk Ticaret Bürosu bugün Dünya Ticaret Bürosu’nun yüzde 90’ını oluşturan 30 ülke içerisinde 23 milyon TEU’luk bir kapasiteyle 15. olmayı başardığını belirterek şunları söyledi: “Konteynır taşımacılığında 3 kat, genel taşımacılıkta yüzde 100’e varan artış sağlamayı başaran Türk deniz taşımacılığı şüphesiz ülkemizin 2023 hedeflerini gerçekleştirmek için çok daha önemli başarıları yakalamak zorundadır. 2023’de bugün 500 milyonu aşan taşımalarımızın 1,5 milyar tona yükseleceğini düşünürsek yapacak daha çok işimiz olduğunu söylememiz gerekir.” dedi.

Bu önemli etkinlikte bir kez daha ‘dünyanın incisi’ İstanbul’da bir araya gelen tüm denizci dostlara, uluslararası kuruluşların üst düzey temsilcilerine, büyükelçilere ve denizcilik örgütümüze, IMO Genel Sekreteri Koji Sekimizu’ya ve bütün katılımcılara bir kez daha ülkemize hoş geldiniz diyen Yıldırım “ödül alan tüm kişi ve kuruluşları tebrik ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

Esra SARIKEÇE - Murat ÖZDAĞ - Deniz Haber Ajansı

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim