• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Denizcilik sektörü Europort'ta buluştu

Denizcilik sektörü Europort'ta buluştu
Exposhipping Europort İstanbul, 11. Uluslararası Denizcilik Fuarı bugün İstanbul Fuar Merkezi'nde açıldı.

EUROPORT 2011, DÜNYA DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜ TÜRKİYE’DE BULUŞTURDU

Exposhipping Europort İstanbul, 11. Uluslararası Denizcilik Fuarı bugün İstanbul Fuar Merkezi'nde açıldı. Türkiye'de NTSR, uluslararası alanda da AHOY Rotterdam tarafından yürütülen ve IMEAK Deniz Ticaret Odası adına organize edilen Europort İstanbul, bu yıl 11.000 denizcilik sektörü profesyonelini ağırlayacak.

Europort 2011 Fuarı'nın açılışı DenizHaber Ajansı'nın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Birleşmiş Milletler Denizcilik Örgütü Deniz Emniyeti Komite Başkanı Neil Ferrer, WISTA İngiltere Başkanı Maria Dixon ve IMO Teknik Komite Şefi Pamela Tansey'in katıldığı törenle açıldı.

23 - 26 Mart tarihleri arasında düzenlenen Europort İstanbul'a ulusal ve uluslararası katılımcı listesi kesinleşti. Europort İstanbul'a 36 ülkeden 747 marka, 233 katılımcı firma ve 18 ülkeden net 1.250 m2'lik uluslararası katılım sağlanacak. Europort İstanbul Fuarı, 11. kez denizcilik sektörünün kalbinin atacağı en önemli Türkiye fuarı olarak tersanelerinden armatörlerine, yan sanayinden tamir-bakım onarıma kadar sektörün önemli temsilcilerini buluşturdu. 23-26 Mart tarihleri arasında Yeşilköy İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Europort İstanbul Fuarı, Türkiye’de denizcilik sektöründe yer alan firmaların başta “Gemi Tamir, Bakım ve Onarım” alanında ki gelişmelerini ve gemi inşa sanayi konusunda ki başarılarını dünya denizcilik sektörüne göstermeyi hedefliyor. Global krizde tüm dünyada olumsuz etkilenen denizcilik sektörünün Türkiye’de tek bir kayıp vermeden atlatmış olmasının verdiği gücü Europort İstanbul’da yeni pazarlar için kullanmayı hedefleyen NTSR Fuarcılık, yabancı ziyaretçilere ağırlık verdi.

Denizcilik sektörü için yeni pazarlar oluşturan Ortadoğu, Asya ve Orta Asya ülkelerinde tanıtım çalışmalarını hızlandıran NTSR Fuarcılık, bu yıl 20’nin üzerinde ülkeden ziyaretçi bekliyor. IMEAK Deniz Ticaret Odası adına NTSR Fuarcılık ve AHOY Rotterdam tarafından organize edilen Europort İstanbul Exposhipping 11. Uluslar arası Denizcilik Fuarı; armatörlük, gemi işletmeciliği, brokerlık, gemi kiralama, gemi alım-satımı, tersane işletmeciliği, yeni gemi inşa-bakım-onarımı, konteyner taşımacılığı, lojistik hizmetleri ile gemi inşa yan sanayi firmaları ve ilgili bankacılık, finans, sigortacılık ile eğitim kurumlarından ulusal ve uluslararası önemli firmalar ile öncü markaları bir araya getiriyor. Yeni işbirlikleri yaratacak olan ve uluslararası denizcilik sektörünün gelişiminden pay almak için katılımcılarına en uygun fırsatları sunan fuarda en yeni teknoloji, ürün ve hizmetler görücüye çıktı. Bu doğrultuda yapılan çalışmalar sonucunda şu anda Europort İstanbul 2011’e; 33 ülkeden 232 ulusal ve uluslararası katılımcı firma, 700'ü aşkın marka katılıyor. Yeni uluslararası pavilionların katılımı ile sınırların genişletildiği Almanya, Avusturya, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, Japonya, Kanada, Kore, KKTC, Norveç, Romanya ve Yunanistan’ın uluslararası pavilyonları da yer alıyor.

DENİZCİLİK SEKTÖRÜ 2011’DE HIZ KESMEYECEK

Europort İstanbul Fuarı’nda özellikle yabancı firma ve markaların katılımı dikkat çekerken, uluslar arası denizcilik medyası da fuarı takip ediyor. Europort İstanbul 2011 için gemi inşa sanayinin merkezi İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçi sayısında önemli bir artış gerçekleşti. Asgari yüzde 15’i tamamlanmış gemilerin yapımı için kredi verilmesi uygulamasının 2010’un ikinci yarısında uygulamaya geçmesi ile sektör yeniden hareketlendi. Bu uygulama ile 100 civarında geminin inşasının tamamlanacağı belirtilirken, yeni gemi inşası için de moral yarattı. Yaklaşık 500 milyon dolara ulaşan bu destek paketi ile sektörde 30 bin kişinin de tekrar gemi inşa sanayinde istihdam edilmesi sağlanmış olacak.

Koster Filosu projesi için, 5000 tonluk 50’ye yakın geminin uzun vadeli finansmanla yüzde 85 kredilendirme ve düşük faiz imkanı ile Türkiye’de Koster Filosunu yenileme çalışmalarının yapılması sektörde 2011 için de heyecan yarattı. Yeni gemi siparişinde en çok sipariş alan ülkelerden biri olan Türkiye’nin şu anda elinde 10 milyar dolardan fazla gemi siparişi bulunuyor. Denizcilik okullarında 32 bin öğrencinin eğitim aldığı Türk denizcilik sektörü AB sürecinde de hız kesmeyen sektörlerden biri oldu. Deniz emniyetinin vazgeçilmez unsuru olan teknoloji destekli deniz trafiği izleme sistemlerinin deniz trafiğinin yoğun olduğu 3 deniz alanımızda da kurulması yönünde somut adımlar atıldı. 2010 yılında Denizcilik Müsteşarlığı tarafından yürütülen “Türk Denizcilik İdaresi İçin Proje Portföyü Oluşturulması” AB Projesi altında, denizciliğimizin AB sürecinde 2015 yılına kadar uygulayacağı strateji belirlenerek, buna yönelik eylem planı hazırlandı. Denizcilik sektörü de AB müktesebatına uyum için yürürlüğe giren birçok ulusal mevzuatı uygulamaya başladı. Europort İstanbul; Türkiye denizcilik sektörünün hareketlenen uluslar arası arenada sahip olduğu avantajları ortaya koyabileceği, yeni pazarlar için şans bulabileceği ve rekabet gücünü arttırabileceği olanakları ile sektöre önemli fırsatlar yaratıyor.

Fotoğraflar: Merve KORKMAZ - Deniz Haber Ajansı

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim