• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Denizcilik tarihi sempozyumu gerçekleşti

Denizcilik tarihi sempozyumu gerçekleşti
Osmanlı Donanması’nın ünlü Amiralı Turgutreis, Bodrum Turgutreis’te düzenlenen “Türk Denizcilik Tarihi Sempozyumu”nda anıldı.

Denizcilik tarihi sempozyumu gerçekleşti

Türk denizciliğine adını altın harflerle yazdıran Osmanlı Donanması’nın ünlü Amiralı Turgutreis, Bodrum Turgutreis’te düzenlenen “Türk Denizcilik Tarihi Sempozyumu”nda anıldı. Turgutreis’in kökeninin araştırıldığı sempozyumda Turgutreis’in Karabağ’da doğduğu, 17 Haziran 1565’te 80 yaşında iken bir savaşta şehit olduğu ve Trablusgarp’ta defnedildiği bildirildi.

ÖNEMLİ KATILIMCILAR

İki gün süren ve bu sene birincisi düzenlenen Turgutreis Türk Denizcilik Tarihi Sempozyomu’na Turgutreis Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk, Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun, Ortakent Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz, Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız başta olmak üzere, çok sayıda profesör, araştırmacı, öğretim görevlileri ve davetli katıldı.

Organizasyonun düzenleme kurulunda Mehmet Dinçberk, Prof. Dr. Mim Kemal Öke, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Ziya Tengiz, Arş. Gör. Cihan Yemişçi, Arş. Gör. Fatma Aysal Dıngıl, Dr. Öğr. Gözde Sazak, Dr. Öğr. Ebru Zeren, Fulya Arıkan, Tarık Eray Çakır ve Sinan Pekdemir yer aldı.

TURGUTREİS ANITI’NDA TÖREN YAPILDI

Sempozyuma sabah Amiral Turgutreis anıtına çelenk koyulması ile başlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra söz alan Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk, bu organizasyona ev sahipliği yaptıklarını belirterek “Turgut Reis denizcilik tarihine adını altın harflerle yazmış bir büyüğümüzdür. Bu organizasyonların her yıl yapılması için elimizden geleni yapacağız, hocalarımın katkılarını bekliyorum” dedi.

SEMPOZYUM LA BLANCHE OTELİ’NDE SÜRDÜ

Amiral Turgutreis Anıtı önündeki seremoniden sonra, sempozyuma La Blanche Oteli’nde devam edildi.Oturumun açılışını yapan Prof. Dr.Ahmet Yörük, sunum için araştırmacı Cihan Yemişçi’ye söz verdi. “Turgutreis’in öz geçmişi ve nereli olduğu meselesi” konulu bir sunum gerçekleştiren Yemişçi, “Asıl adı Turgudca Bey olan, Amiral Turgutreis’in eski ismi Saravulos olan, Karabağ’da doğduğunu, çiftçilik yapan babasının isminin Veli olduğunu, küçük yaşlarda bir korsan gemisinde çalışmaya başladığını anlattı.

KORSANLIKTAN AMİRALLİĞE

Turgutreis’in 25 yaşında Şehzade Korkut’un yönlendirmesiyle Cezayir’de eğitimine devam ettiğini belirtti. Turgutreis’in uzun süre denizde vaktini geçirdiği için, oldukça güçlü bir kaptan olduğunu söyleyen Cihan Yemişçi, 1543 yılında bir adı da Hızır Reis olan Barbaros Hayrettin Paşa tarafından keşfedildiğini belirtti. Gerba Adas’ını üs olarak seçtikten sonra çalışmalarını ve orada sürdürdüğünü, Trablusgarp’ı işgal ettikten sonra, 1554’ten itibaren kara akınlarına da katıldığını sözlerine ekledi. Turgutreis’in, 1565’te Malta’yı kuşattığı ve 17 Haziran’da 80 yaşında bir savaşta şehit olduğunu, cenazesinin Trablusgarp’ta defnedildiğini söyledi. İddia edildiği gibi Turgutreis’in ’’Yatağan Turgutlu köyünden’’ olduğunu ispatlayacak hiçbir delilin olmadığını söyleyen Yemişçi, aksine Karabağlar mevkiinde doğduğuna dair çok ciddi kanıtlar vardır ifadelerini kullandı.

PROF. MİM.KEMAL ÖKE: TURGUTREİS’İ ÖRNEK ALDIM

Prof. Dr. Mim Kemal Öke, “Turgut Reis Menakıbnamesi” isimli bir sunum gerçekleştirdi. “Hayatımda Turgut Reis’i idol olarak belirlemiş biriyim,12 yaşında iken onun portresini çizdim ve o gün bu gündür ona hayranım” diyen Prof. Dr. Mim Kemal Öke şöyle ”Turgut Reis’in en sevdiğim tavrı kimseye müdanaa etmemiş olmasıdır. Ben bu tavra hayranım, korsansak korsanız” dedi.

Turgut Reis Menakıbnamesi’nin Trablusgarp’ta bulunan kaynaklarla hazırlandığını, bütün bu kaynakların tek elde toplanmasının gerektiğini belirten Prof. Öke, bununla ilgili çalışmaların hızlandırılmasını söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim