• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Denizcilik tarihine ışık tutacak keşif

Denizcilik tarihine ışık tutacak keşif
Marmaray Batırma tünelinden yalnızca 3 kilometre uzakta, Yenikapı'da İstanbul'un en büyük aktarma istasyonu inşa ediliyor.

Denizcilik tarihine ışık tutacak keşif

Marmaray Batırma tünelinden yalnızca 3 kilometre uzakta, Yenikapı'da İstanbul'un en büyük aktarma istasyonu inşa ediliyor.

Çalışmalar sırasında, arkeologların eski haritalardan yerini bildikleri, günümüzde ise tonlarca kumun içine gizlenmiş olağanüstü bir yerleşim yeri ortaya çıkarıldı: MS 4. yüzyıldan kalma devasa bir Doğu Roma Limanı. Antik Çağda Akdeniz dünyasının en büyük limanı olan Theodosius Limanı, şimdi de modern zamanların en büyük arkeolojik keşiflerinden biri olarak kabul ediliyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri uzmanları yaklaşık 600 kişilik bir ekiple, liman kalıntılarını ve derin sediment ile kaplanmış binlerce eseri, toplam büyüklüğü 60 bin metrekare olan bu devasa kazı alanı içinde gün yüzüne çıkardı. Ama bütün bunların arasında en büyük keşif, sayıları otuz beşe ulaşan iyi durumda, MS 6-11. yüzyıllara tarihlendirilen, beş yüzyıllık bir periyotta batmış gemi enkazlarının bulunmasıydı. Denizcilikle ilgili gelmiş geçmiş en zengin buluntu topluluğunu gözler önüne seren bu keşif, bilim çevrelerinde de büyük yankı uyandırdı.

İstanbul Üniversitesi Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Anabilim Dalı kazı alanında ele geçen 24 adet batığın belgeleme ve yerinden kaldırma çalışmaları ve alandaki toplam 28 adet batığın konservasyon, restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarını üstlendi. Yenikapı'da devam eden proje 2006 Mart ayından beri devam etmekte olup, şu ana kadar 23 batık, arkeolog ve konservatörlerden oluşan yaklaşık 30 kişilik uzman ekibimiz tarafından belgelenerek araziden kaldırıldı. Batıkların belgeleme ve kaldırma çalışmaları halen devam ediyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim