• BIST 9524.59
  • Altın 2526.18
  • Dolar 32.5817
  • Euro 34.5575
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Denizin dibinden 15 ton yakıt çıkarılacak

Denizin dibinden 15 ton yakıt çıkarılacak
İzmir'de vapur kazasının şoku atlatılırken geriye kalan çevre kirliliği için çalışmalar son hız devam ediyor.

İlk olarak çevre açısından acil önemleri alan belediye, mazotun körfeze yayılmasını engellemek amacıyla bariyerle kontrol altına almış, özel emici ped ve sosislerle temizlik yapmıştı. İkinci önemli adım olarak geminin tankındaki mazot ve sintineyi deşarj etmek için harekete geçildi. Yaklaşık 15 ton olduğu tahmin edilen yakıtı boşaltmak için Denizcilik Müsteşarlığı Acil Müdahale Ekibi'ne de dahil olan, denizde petrol, petrol türevleri ve diğer zararlı maddelere karşı acil müdahalede bulunma yetkisine sahip yetkili bir firma çalışmalara başladı.

Mazotun deniz suyuna karışmaması için titiz bir çalışma yürüten uzman ekip, ilk tespit dalışında, geminin çarpma sonucunda 80×180 cm, ebadında bir yara aldığını belirledi. Özel eğitimli beş dalgıcın katıldığı dalış kapsamında, gemide 2 adet yakıt alım tankı, 1 adet servis tankı ile tankların nefeslikleri ve yakıt alım borularının yerleri tespit edildi. Yarın (29 Temmuz) yapılacak dalışta ise tank iskandilleri (tankın içindeki yakıt miktarını ölçen boru) bulunacak. İskandillerin yakıt tanklarının dibine kadar gittiğini, dolum boruları ve nefesliklerinse üst kısımda bulunduğunu hatırlatan yetkililer, geminin duruş pozisyonunun yan yatma şeklinde olması sebebiyle detaylı bir çalışma yapıyor. Dalgıçlar, tankın içindeki yakıtın, hava ya da su basma yöntemiyle alınacağına karar verecekler. Mazotu çekmek üzere boru devreleri, geminin iskandil, nefeslik ya da yakıt alım devrelerine monte edilecek. Daha sonra, katı ve sıvı yakıt toplayabilen özel dişli pompalar aracılığıyla tanka hava ya da su basılarak yakıt yukarıya çıkarılacak. Son olarak da montajı yapılan borular aracılığıyla tanktan çekilecek. Toplanan mazot ve sintine, lisanslı tesislere ulaştırılarak bertaraf edilecek.

Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekiplerin kaza anından itibaren yaptığı yoğun çalışma sonucunda, gemiden akan mazot ve sintine körfeze yayılmadan kontrol altına alınmıştı. Ekipler, deniz suyuyla karışık olmak üzere her biri 1 ton olmak üzere toplam 15 varil atık topladı. Bunlar, Büyükşehir Belediyesi'ne ait lisanslı tehlikeli atık taşıma araçları ile bertaraf tesislerine götürülüyor. Mazot ve sintine çekme işleminin, pazar günü tamamlanması planlanıyor.

İSTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim