• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Denizin fatihi Barbaros Hayrettin Paşa

Denizin fatihi Barbaros Hayrettin Paşa
TPAO Arama Daire Başkanı Ömer Şahintürk Karadeniz'de ciddi bir hidrokarbon potansiyeli olduğuna inandıklarını

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Arama Daire Başkanı Ömer Şahintürk, Karadeniz'de ciddi bir hidrokarbon potansiyeli olduğuna inandıklarını ve daha derin sondajlar yapılması gerektiğini belirterek, "Tpao Karadeniz'de yeniden farm-out için, karşılıklı görüşmeler ve ikili ilişkilerle yabancı şirketleri buraya davet edecek" dedi.

Türkiye Petrol Jeologları Birliği ile Jeofizik Mühendisleri Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen 11. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı'nın "Arama ve Üretim Faaliyetleri" başlıklı oturumunda konuşan Tpao Arama Daire Başkanı Ömer Şahintürk, Tpao'nun faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Tpao'nun şu anda Türkiye'de 3 büyük alanda çalışma yaptığını anlatan Şahintürk, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde petrol, Trakya baseni ve Akçakoca açıklarında sığ sularda da doğalgaz üretildiğini söyledi.

Şirketin gelişen teknolojileri maksimum seviyede kullandığını kaydeden Şahintürk, modern sismik yöntemleriyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ciddi arama alanları açabilmek için daha detaylı sismikler yapıldığını ve bu manada yeni yorumlar getirildiği ve projeler oluşturulduğunu kaydetti. Şahintürk,

"Güneydoğu'da Bindirme Kuşağında, Arap kıtasının kuzey ucunda hidrokarbon potansiyeli devam ediyor mu sorusunun cevabı için ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Köseler sahasında ciddi manada petrolün olduğu açılan kuyularda ispatlanmıştır" dedi.

-Şeyl gaz-

Tpao'nun yaptığı bir çalışmanın da Türkiye'nin şeyl gaz (organik malzeme yönünden zengin tortulu kayalardan elde edilen gaz) potansiyelini belirleme çalışmaları olduğunu anlatan Şahintürk, Trakya ve Güneydoğu'da ciddi miktarda şeyl potansiyelinin olduğunu düşündüklerini bildirdi.

Şahintürk, "İmzaladığımız anlaşma çerçevesinde Shell ile Güneydoğu'daki ruhsatlı alanlarımızda Haziran'da sondajlı çalışmalarımıza başlayacağız" dedi.

Karadeniz'de ciddi potansiyel olduğuna inanıyoruz

Karadeniz'de ciddi bir hidrokarbon potansiyeli olduğuna inandıklarını ifade eden Ömer Şahirtürk, fakat Karadeniz'de daha derin sondajlar yapılması gerektiğini bildirdi.

Şahintürk, bu çerçevede Tpao'nun Karadeniz'de yeniden farm-out (kiralama) konusunun, yabancı şirketlerle karşılıklı görüşmeler ve ikili ilişkilerle gözden geçirileceğini ve şirketlerin bu çalışmalara davet edileceğini bildirdi.

-Akdeniz'deki çalışmalar-

Akdeniz'de Antalya, Mersin ve İskenderun basenlerinde yoğun arama faaliyetleri yürütüldüğünü anlatan Tpao Arama Daire Başkanı, tuz altı ve tuz üstü alanlarda potansiyelin ortaya çıkartılmaya çalışıldığını bildirdi.

Mersin, İskenderun farm-outlarına şu ana kadar 11 şirketin başvuruda bulunduğunu kaydeden Şahintürk, bunlardan bazılarıyla ikili görüşmelerin yapıldığını, bir kısmıyla da önümüzdeki dönem yapılacağını söyledi.

KKTC ile yapılan anlaşma çerçevesinde önümüzdeki ayın ortalarında sondaj çalışmalarına başlanacağını kaydeden Şahintürk, şu anda sondaj malzemelerinin bölgeye nakledildiğini ifade etti.

-Sismik geminin adı Barbaros Hayrettin Paşa-

Denizlerde daha detaylı sismik çalışmaların yapılabilmesi amacıyla üzerinde son teknoloji barındıran sismik gemi alınmasına karar verildiğini hatırlatan Şahintürk, "Finans gerçekleştirildi diyebiliriz. Bu sene sismik programı sezonu başladığı zaman kendi sismik gemimiz faaliyete geçecek. Sismik gemimizin adını da Barbaros Hayrettin Paşa diye adlandırdık" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim