• BIST 9693.46
  • Altın 2513.021
  • Dolar 32.5761
  • Euro 34.7834
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Denizlerimiz alarm vermeye başladı

Denizlerimiz alarm vermeye başladı
Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin suları, küresel ölçekler bazında kirli bulundu.

 

California Üniversitesi bünyesindeki Denizcilik Değerlendirme ve Planlama Merkezi’nce gerçekleştirilen ve tüm okyanuslarla, onlara bağlı tüm denizleri içeren çalışmada, dünyanın en temiz sularının Jarvis Adası’nda bulunduğu belirlendi. ABD toprağı olan; ancak kimsenin yaşamadığı adanın çevresindeki suların 100 üzerinden aldığı puan 86 oldu. Yerleşimin olduğu coğrafyalarda birincilik, her ikisi de 73 puan alan Almanya ve Seyşeller Cumhuriyeti’ne gitti. Her ülke ve tüm toprakları içeren dizinin ilk 12 sırasında, bu iki ülke dışında tamamen, sakini olmayan topraklar yeraldı.

Türkiye ortalamanın altında

Araştırmaya göre küresel ölçekte suların temizlik ortalaması 100 üzerinden 60. Kapsam Münhasır Ekonomik Bölgeler’e (MEB) daraltığında bu ortalama 55’e iniyor. İşte bu sayılar, Türkiye’nin suları hakkında alarm verilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Zira Türkiye’deki suların 100 üzerinden aldığı temizlik puanı, her iki ölçeğin de altında, 52 puanda kaldı. Yanıbaşımızdaki Yunanistan, her ne kadar Türkiye’ye kıyasla çok daha temiz sulara sahip olmasa da, MEB ortalamasını geçerek 57 puan aldı. Hollanda’nın puanı 70, Fransa’nın 66, ABD’nin 63, İngiltere’nin 61, İtalya’nın 60, Portekiz’in 59, İspanya’nınsa 58.

En kötüsü Sierra Leone

Rapora göre dünya ülkelerinin yaklaşık üçte biri 50 puanın altında kalırken, 36 puan alan Batı Afrika ülkesi Sierra Leone, dünyanın en kirli sularına sahip ülkesi oldu. Dünya ülkelerinin yalnızca yüzde 5’inin 70 puanı geçebilir durumda olması, uzmanları endişelendiriyor. Araştırmayı yöneten iki bilim insanından biri olan Benjamin Halpern, “Bu dizin, nerede olduğumuzu ve neye doğru yönlenmemezi belirlemek anlamında önemli bir araç” diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim