• BIST 9645.02
  • Altın 2410.846
  • Dolar 32.5611
  • Euro 34.7004
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Depreme deniz altından uyarı sistemi

Depreme deniz altından uyarı sistemi
Tayvan’ın okyanus altına yerleştirdiği erken uyarı sistemi sayesine deprem ve tsunami felaketlerinin meydana geleceği dakikalar öncesinden tahmin edilebilecek.

Depreme deniz altından uyarı sistemi

Tayvan deprem erken uyarı sistemini tamamladı. Tayvan Merkezi Hava Bürosu, deprem ve tsunami anında yerel yönetimlere ve vatandaşlara ekstra saniye ve dakika kazandıracak olan, ülkenin ilk denizaltı kablo tabanlı okyanus araştırma sistemini kurduğunu açıkladı. 14 milyon dolara mal olan sistem Tayvan’ın doğu sahillerine bölgedeki sistemik ve çevresel araştırmalara katkı bulunmak için denize konuşlandırıldı. Yunusların yüzerken çıkardıkları seslerin bile takip edilmesini sağlayacak olan sistemin en önemli avantajı ise afet erken uyarı sisteminin tsunamilerde 10 dakika, depremlerde ise ortalama 10 saniye öncesinden harekete geçmesini sağlamak olacak.

Gerçek zamanlı bilgi aktarımı

Denizaltı kablo tabanlı entegre okyanus gözlem sistemi, denizaltı fiber optik kablo üzerinden 24 saat, gerçek-zamanlı dijital bilgi göndermek amacıyla okyanusun yaklaşık 300 metre derinliğine konuşlandırıldı. Sistemde sismograf ve basınç ölçer cihazlardan oluşuyor. Toucheng’teki sistemden yola çıkılarak hazırlanan sistem yaklaşık 45 kilometrelik kablodan oluşuyor. Sistem geniş bantlı bir sismograf, ivme sismograf, tsunami ve basınç ölçer, iletkenlik sıcaklık ve derinlik algılayıcı ve sualtı mikrofonu ile donatılmıştır. İhtiyaca göre yeni cihazlarla desteklenebilecek olan entegre okyanus sisteminin bir parçası olan kablolar okyanusu gözlemlemenin yanı sıra fay ve dalga hareketlerini de takip edebilecek.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim