• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Deredeki tur teknelerine denetim getirildi

Deredeki tur teknelerine denetim getirildi
Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesindeki doğa harikası Kadın Azmağı Deresi'nin yer aldığı bölgede doğal yapıyı korumak için ''koruma ve kullanma esasları'' oluşturuldu.

Kadın Azmağı Deresi'ndeki teknelere sıkı denetim

Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesindeki doğa harikası Kadın Azmağı Deresi'nin yer aldığı bölgede doğal yapıyı korumak için ''koruma ve kullanma esasları'' oluşturuldu.

Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, yaptığı açıklamada, bölgenin en önemli doğa harikalarından biri olan Kadın Azmağı Deresi'nin korunması için hazırlanan 20 maddelik ''koruma ve kullanma esasları''nın Muğla Anıtlar Kurulu'nca onaylandığını söyledi. Söz konusu esasların 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından yürürlüğe konulacağını anlatan Çalca, bu çerçevede dere üzerinde bulunan köprü ayağına iskele yapıldığını belirterek, bundan böyle tekne ve botların bu iskeleye bağlanacağını kaydetti.

Deredeki tur teknelerine de sıkı denetim getirildiğini aktaran Çalca, Kadın Azmağı'nda sadece belgeli, lisanslı ve Liman Başkanlığı'ndan onaylı teknelerin tur düzenleyebileceği bilgisini vererek, ''Artık derede sadece burada çalışan 14 tane tur teknesi olacak. Derenin kıyısındaki iskeleler ve yapıların hepsi kaldırılacak. Derede bundan böyle tekne ile tur gezileri 09.00 ile 20.00 saatleri arasında yapılacak. Ayrıca tur teknelerinin aşırı derecede müzik yayını yapmaları yasaklandı'' dedi.

Doğal güzellikleriyle ünlü Gökova Körfezi'ne dökülen Kadın Azmağı Deresi, su samurundan deniz kaplumbağasına kadar onlarca hayvan türü ile bazıları tropikal iklimlerde yetişen farklı bitki türlerine ev sahipliği yapıyor. 20 yıl öncesinde mütevazı bir balıkçı köyü olan Akyaka'nın adı son yıllarda dere üzerinde gerçekleştirilen tekne gezileriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Gökova Körfezi'nde, denizden içeriye doğru 1,5 kilometre uzunluğundaki doğa harikası dereyi gezen turistler, değişik bitki ve hayvan türlerini görme fırsatı buluyor. Türkiye'de çok az yerde yaşayan benekli tatlı su kaplumbağası ile nesli tükenmek üzere olduğu için koruma altına alınmış su samuru ve su tavuğuna ev sahipliği yapan Kadın Azmağı Deresi, eşsiz güzelliğiyle görenleri şaşırtıyor. Birbirlerine yakın yüzlerce tatlı su kaynağından oluşan Kadın Azmağı Deresi, bir ana kolun yanı sıra Gökova Sazlığı'na doğru uzanan birçok yan kola da sahip. Yan kolların bazı bölümlerinde ise sazlıkların oluşturduğu tüneller bulunuyor. Denize yakın olmasına rağmen berrak, derin ve yüksek debiye sahip derede yetişen tatlı su bitkilerinin boyları kimi yerlerde 4-5 metreyi buluyor. Bölge sakinleri eski dönemlerde yörede yaşayan kadınların dereye çamaşır yıkamak için geldiğini belirterek, ''Kadın Azmağı'' adının da buradan geldiğini belirtiyor. Derede özellikle levrek, kefal ve yılan balığı türlerine çok rastlanıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim