• BIST 9708.23
  • Altın 2490.431
  • Dolar 32.5901
  • Euro 34.8531
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

'Derince Limanı’nda, gemiler bilerek bekletiliyor' iddiası

'Derince Limanı’nda, gemiler bilerek bekletiliyor' iddiası
Özelleştirmenin ardından sorunların bitmediği Derince Limanı’nda, gemilerin bilerek bekletildiği iddiası üzerine bilirkişi limanda inceleme yaptı.


Özelleştirilmesinin ardından birçok sıkıntının yaşandığı Derince Limanı’nda yeni bir skandal patlak verdi. Derince Limanı 8. Rıhtım gerisinde faaliyet gösteren Akçim Çimento Terminali’ne ait 4 bin 155 ton çimento taşıyan geminin limana yanaşmasına tüm belgeler tam olmasına rağmen izin verilmedi. Saatlerce limanın açıklarında bekleyen çimento yüklü geminin yanaştırılmamasına somut bir gerekçe gösterilmezken, firma yetkililerine “liman sahipleri gemilerinizin yanaşmasını istemiyor” şeklinde skandal bir açıklamada bulunuldu.

OLAY MAHKEMELİK

Daha önce de benzer sıkıntılarla karşılaşan Akçim Çimento A.Ş. avukatları, şirket yönetim kurulu başkanının talimatıyla konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme konusunda deneyimli bir bilirkişiyi Derince Limanı’nda incelemeler yapmak üzere görevlendirdi. Şirket tarafından açılan tespit davasında, incelemenin ardından karar verilecek. Aynı sorunu diğer firmaların da yaşadığını anlatan şirket yetkilileri, liman yönetiminin, özelleştirmeden önceki firmaları bezdirmek istediğini kaydetti.

SABAH DA YANAŞTIRILMADI

Akçim Çimento A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özgür yaptığı açıklamada, “Derince Limanı Akçim Çimento Terminali’ne önceki gün akşam saat 21.00 sıralarında ulaşan 4.155 ton çimento taşıyan ZEKAİ ÖNEL gemimiz yanaştırılmadı. Dün sabah erkenden gelecek geminin liman boşaltma ücretlerini normal tarife gereği 1 USD/Ton olarak yatırdık. Liman yöneticileri tarife dışı olarak ekstra 1 USD/Ton bedel daha yatırlımasını aksi takdirde geminin yanaştırılmayacağını bildirdi. Bunun üzerine 1 USD/Ton ek liman ücreti daha yatırmak zorunda kaldık. Dekontları ibraz ettik. Buna rağmen limandaki rıhtımlar boş olmasına rağmen gemimiz yanaştırılmadı. Liman yöneticileri bizlere gerekçe belirtilmeden şifahi olarak gemimizin Cuma sabahı (dün) yanaştırılacağı bilgisini verdiler. Ancak gemimiz halen yanaştırılmıyor ve gerekçesi açıklanmıyor” ifadelerini kullandı.

BEZDİRMEK İSTİYORLAR

Akçim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özgür, Derince Limanı’nın özelleştirilmesinin ardından liman yönetimini devralan Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. ile benzer sıkıntıların devir gününden beri sürekli yaşandığını belirtti. Özgür, “Bu hadise bize sık sık yapılıyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Evraklarınız noksan gibi aslı olmayan bir gerekçe üretmeye çalıştılar, tüm evraklarımızın eksiksiz olduğunu noter kanalı ile kendilerine bildirdik. Bize karşı net bir şekilde pasif bir direniş var. Uzun yıllardır bu limanda sorunsuz çalışan bizim gibi firmaları iş yavaşlatarak bezdirmek istiyorlar. Bizim 2023’e kadar kiralama ve hizmet sözleşmemiz var. Limanın bu tavrı nedeniyle günlük 4 bin USD civarında demoraj zararımız meydana geliyor” şeklinde konuştu.

SORUN TEKRARLANIYOR

Cem Özgür, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sorun 5-6 kez başımıza geldi. TCDD’ye sürekli bilgi aktarıyoruz ama devletin ağır işleyen bürokrasisi içinde henüz bir çözüm üretilemedi. Limanda sunulan hizmet bir kamu hizmetidir. Kamu hizmetinin aksatılması nedeniyle savcılığa da gerekli başvuruyu yapacağız. Şu aşamada Derince Limanı’ında sunulan kamu hizmeti, özelleştirme yolu ile özel bir firmaya emaneten verilmiştir. Emaneti devralan hukuka saygılı olmak zorundadır. Hukuk devletinin olağan işleyişi içerisinde hertürlü hakkımızı hukuk platformunda aramaya ve korumaya devam etmekte kararlıyız. Özelleştirmenin ana hedefi devletin sunduğu liman hizmetinin nitelik ve nicelik bakımından artırılmasıdır. Derince Limanı’nın özelleştirilmesinden beri limanda sunulan hizmetler, devlet eliyle işletildiği dönemin gerisine düşmüştür.”

Kaynak: Bizim Kocaeli Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim