• BIST 9079.97
  • Altın 2304.725
  • Dolar 32.3425
  • Euro 35.1032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Derinlerdeki tarihe 'Doka' ile yolculuk

Derinlerdeki tarihe 'Doka' ile yolculuk
DOKA tarafından desteklenen 'Derinlerdeki Tarihe Yolculuk Projesi' çerçevesinde Rize'nin Çayeli ilçesi açıklarında yürütülen deniz dibi araştırmalarında tarihi bulgulara ulaşıldı.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen 'Derinlerdeki Tarihe Yolculuk Projesi' çerçevesinde Rize'nin Çayeli ilçesi açıklarında yürütülen deniz dibi araştırmalarında tarihi bulgulara ulaşıldı.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen 'Derinlerdeki Tarihe Yolculuk Projesi' çerçevesinde Rize'nin Çayeli ilçesi açıklarında yürütülen deniz dibi araştırmalarında tarihi bulgulara ulaşıldı.

DOKA tarafından 'Turizmde Bölge Potansiyelinin Harekete Geçirilmesine Yönelik Mali Destek Programı' kapsamında desteklenen 'Derinlerdeki Tarihe Yolculuk' projesi çerçevesinde Karadeniz Dalgıçları Spor Kulübü Derneği (KDD) tarafından Çayeli ilçesinde yapılan deniz dibi araştırmaları neticesinde tarihi bulgulara rastlandı.

Konuyla ilgili bilgi veren KDD Başkanı Rıza Birkan, toplam 50 adet yapılması planlanan deniz dibi taramasının 16. saha çalışmasında Çayeli tünel mevkii açıklarında deniz dibinde bazı metal objelere rastladığını söyledi. Birkan, "Daha önceki araştırmalar sırasında, tekneden deniz dibini taramak için çapa çektirilirken işaretlenen bölgede daha geniş çaplı bir arama başlattık. Aramalarda kullanılan elektronik cihazlardan alınan görüntülere göre dibe balıkadamlar indi. Dipteki bulguları tespit etmek için yapılan dalış sonucunda ise tarihi değeri olabileceğine kanaat getirdiğimiz büyük kütleli metal zincir ve tam ne olduğu anlaşılamayan metal kütleye rastlandık. Dalış çalışmalarının ardından bulguları tekne ile çekerek, saplandığı yerden kurtardık ve tekneye aldık" dedi.

Başkan Birkan, KDD üyeleri Erdinç Turanlı ve Tolga Akdemir ile yaptıkları çalışmalar neticesinde ulaştıkları buluntuları bir miktar temizledikten sonra tarihi değerleri olabileceklerine kanaat getirdiklerini söyledi. Daha sonra Rize Vali Yardımcısı Hakan Burak Uz'a haber verdiklerini ve buluntuları teslim etmek için Rize Müzesi'ne başvurduklarını ifade etti. Teslim edilen tarihi eserlerin ayrıntılı listesinin Müze tarafından düzenlenen tutanak ile kayda alındığını kaydeden Başkan Birkan, toplam 48 baklalı çelik dövme zincir, 2 adet çelik dövme kilit, 156 cm. boyunda ucu halkalı obje, 16.5 cm. uzunluğunda beton benzeri maddeden yapılmış boru ve üzerinde kabartma melek figürü olan 160 cm. uzunluğundaki topun Rize Müzesi'nde bulunduğunu belirtti. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim