• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

'Dev Köstebek'in yuvası hazırlandı

'Dev Köstebek'in yuvası hazırlandı
İstanbul Boğazı Karayolu Tüneli'ni kazacak olan dev tünel açma makinesinin montajı yapılırken, 40 metre derinliğe ve 150 metre uzunluğa sahip başlangıç kutusunun kazısı da bitirildi.

Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki seyahat süresini 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek "İstanbul Boğazı Karayolu Tüneli"ni kazacak olan 13.7 metre çapındaki tünel açma makinesi dev köstebek (TBM) İstanbul Boğazı'nı kazmak için hazırlanıyor.

Sabah'ın haberine göre, Ekimden bu yana 130 metrelik devin montajı yapılırken, Haydarpaşa'da 40 metre derinliğinde, 150 metre uzunluğunda başlangıç kutusunun kazısı bitirildi. Martta Boğaz'ın altını kazmaya başlayacak olan dev, Mayıs 2015'te karşı yakaya ulaşacak.

4 KATLI BİNA YÜKSEKLİĞİNDE...

Yap-işlet-devret modeliyle Türk-Kore Ortak Girişimi ATAŞ sorumluluğunda, otomobiller için İstanbul Boğazı'nın altına yapılacak 14.6 kilometrelik Avrasya Tüneli Projesi'nde önemli bir aşama kaydedildi. Almanya'da üretilen 4 katlı bina yüksekliğindeki TBM'nin İstanbul Boğazı'nı kazmaya başlayacağı Haydarpaşa'daki başlangıç kutusunun kazısı tamamlandı. Geçen yıl ekim ayından bu yana parçalar halinde getirilen TBM'nin montajı devam ediyor. Daha sonra 40 metre derinliğe indirilecek TBM'nin montajı tamamlanacak. TBM, mart ortasında Haydarpaşa Limanı'ndan Cankurtaran'a kadar olan 3.4 kilometreyi Boğaz'ın 106 metre altından kazmaya başlayacak.

TBM'LERİN ROLLS ROYCE'U

Yıldırım Bayezid adı verilen tünel açma makinesi üretici Herrenknecht firması mühendislerince tünel açma makinelerinin Rolls Royce'u olarak nitelendiriliyor. Bin 500 ton ağırlığındaki dev köstebek, İstanbul Boğazı zemin şartlarına, basınç ortamına özel tasarlandı. TBM, destek ekipmanlarıyla birlikte 150 milyon dolara mal oldu. Boğaz'ın 106 metre altına yapılacak tünel, çift katlı olacak. Projede, Cankurtaran ile Kazlıçeşme arasındaki Sahil Yolu 8 şeride çıkarılacak. 2015 yılı ortasında açılması hedeflenen tünelden günde 100 bin aracın geçeceği öngörülüyor.

GEÇİŞ ÜCRETİ 4 DOLAR+KDV

Projede, her iki yakada da gişe yer alacak ve geçiş ücreti 4 dolar + KDV olacak.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim