• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Devler, kruvaziyer yarışına hazırlanıyor!

Devler, kruvaziyer yarışına hazırlanıyor!
İzmir Alsancak Kruvaziyer Limanı için son tekliflerin verileceği 7 Eylül tarihi yaklaşırken talipli şirketler yatırım alanını mercek altına aldı.

 

İzmir Alsancak Kruvaziyer Limanı için son tekliflerin verileceği 7 Eylül tarihi yaklaşırken talipli şirketler yatırım alanını mercek altına aldı. Geçtiğimiz Mayıs ayında ihaleye çıkarılan İzmir Alsancak Kruvaziyer Limanı'nda yarış başladı. Proje içinde kurulacak olan ve tartışma yaratan dev alışveriş merkezi ile gündeme gelen ihalede son teklifler 7 Eylül'de alınacak.

Yeni Asır'ın haberine göre, ihaleye kısa süre kala talipli kuruluşlar limana inceleme turları düzenliyor. 46 yıllığına işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilecek liman için İzmir Ticaret Odası, Balçova'da Kaya Thermal'i kuran Ankaralı Kaya Grubu ile Kuşadası, Bodrum ve Antalya limanlarını işleten Global Yatırım Holding ihale şartnamesi aldı.

Şartname alan kuruluşlar yeni iskele, terminal binası, otel ve dev alışveriş merkezinin yapılacağı alanda inceleme yaptı. Aralarında Costa ve MSC'nin bulunduğu kruvaziyer devlerinin limanın terminal bölümüyle yakından ilgilendiği öğrenilirken, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nı işleten TAV'ın ve Türkerler Holding'in de adı teklif vermesi beklenen kurum ve kuruluşlar arasında geçiyor.

ORTAK GİRİŞİM

Şartname gereği limanı almak isteyenler tüzel kişilik veya ortak girişim grubu kurarak ihaleye girebilecek. Yerli ya da yabancı gerçek kişiler ile fonlar mutlaka ortak girişim grubuna dahil olacak. Bu çerçevede terminal, alışveriş merkezi işletmecileri ile otel ve kongre merkezi işletmecilerinin ortak bir girişimle ihaleye katılması bekleniyor. Ekrem Demirtaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu'nun da ortak girişimde yer alabileceği belirtiliyor. İzmir'de Kaya Thermal ile dev bir otel yatırımı yapan Ankara merkezli Kaya İnşaat da ihale sahasını gezip bilgi aldı.

COSTA VE MSC

Limanın karşısında otel yapan Akfen Grubu'nun ise TAV aracılığı ile limanla yakından ilgilendiği belirtiliyor. Akfen'in patronu Hamdi Akın, 2007'de ihaleye çıkarılan İzmir Alsancak Limanı'na da talip olmuştu. İzmir'e her yıl 400 binin üzerinde yolcu getiren Costa ile MSC ise limanın terminal bölümüyle ilgileniyor. Ancak her iki kruvaziyer devinin henüz ihale şartnamesi almadığı öğrenildi.

Global sürpriz yaptı

İsrailli Ofer Grubu ile Kuşadası Limanı'nı işleten Mehmet Kutman'ın sahibi olduğu Global Yatırım Holding'in şartname alıp Alsancak Limanı'nda inceleme yapması ise sürpriz oldu. Kuşadası, Bodrum ve Antalya limanlarını işleten Global, daha önce İzmir Alsancak Limanı'nın ihalesini Hutchison Grubu ile beraber 1 milyar 275 milyon dolar vererek kazanmış, ancak süre sonunda parayı yatıramamıştı. Edinilen bilgilere göre Rekabet Kurulu, Ege'deki iki kruvaziyer limanını işlettiği için Global'e Alsancak Kruvaziyer Limanı için vize vermedi. Bu nedenle Global'in ihaleye yerli ya da yabancı bir ortakla katılması, bu şekilde Rekabet Kurulu engelini aşması bekleniyor.

5 gemi yanaşma kapasitesi olacak

İhale sonrası yapılacak yatırımla şu an 2 büyük, bir küçük geminin yanaşabildiği liman, aynı anda 5 büyük gemiyi ağırlayabilecek. İzmir yılda 3 milyondan fazla turisti konuk edebilecek bir limana kavuşmuş olacak. Yatırım tutarının en az 200 milyon lirayı bulacağı tahmin edilirken, yeni limanın ekonomiye katkısnın 750 milyon liraya ulaşması bekleniyor.

En az 100 milyon dolar ciro gerekli

İhale, kapalı zarf içerisinde teklif alma ve görüşmeler yapma suretiyle pazarlık usulü gerçekleşecek. İhale bedeli peşin ya da vadeli olarak ödenebilecek. İhaleye Türk ve yabancı uyruklu tüzel kişiler ile ortak girişim grupları katılacak. Gerçek kişiler ve yatırım fonları, ortak girişim grubuna dahil olarak ihaleye girebilecek. İhaleye katılmak için teklif sahibinin 2011 yılı içinde en az 100 milyon dolar ciro gerçekleştirmiş olması veya 31 Aralık 2011 itibariyle 100 milyon dolar değerinde fon yönetiyor olması şart. Yine aynı tarih itibariyle 50 milyon dolar net aktif değere ya da en az 50 milyon dolar özsermayeye sahip olanlar da ihaleye teklif verebilecek.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim