• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Devlet Denetleme Kurulu'na talimat verildi

Devlet Denetleme Kurulu'na talimat verildi
Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Denetleme Kurulu'ndan aralarında Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nında bulunduğu dernek ve vakıfları denetlemesi talimatını verdi. Tersanelerde yaşanan iş kazaları da denetim kapsamında.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Denetleme Kurulu'ndan (DDK) kamuya ait veri bankalarının güvenlik ve kişisel veri mahremiyetine ilişkin iç kontrol sistemlerinin yeterliğinin denetimi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Kızılay Derneği, Yeşilay Derneği ve Türk Patent Enstitüsü'nün 2010, 2011 ve 2012 yılı faaliyet ve işlemlerinin denetimi ile 2006 yılından itibaren faaliyete geçirilen Kalkınma Ajansları uygulamasının değerlendirilmesini istedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, DDK'ya yeni çalışma programında yer almak üzere inceleme, araştırma ve denetimler yapması talimatını verdi.

Açıklamada, DDK'nın 2443 sayılı Kanun ile kurulduğu ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 108. maddesinde belirlenen, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında ve sermayesinin yarısından fazlasına bu kurum ve kuruluşların katıldığı her türlü kuruluşta, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında, her düzeydeki işçi ve işveren meslek kuruluşlarında, kamuya yararlı derneklerle vakıflarda, tüm eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun sağlanmasıyla görülen hizmetlerin düzenli ve verimli şekilde yürütülmesi ve geliştirilmesinin sağlanması amacıyla her türlü inceleme, araştırma ve denetlemeleri yaptığı hatırlatıldı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün talimatıyla 2008 yılından itibaren, kamuoyundaki hassasiyetler ve duyarlılıklar da dikkate alınarak belirlenen konularda, DDK tarafından gerek hukuka uygunluk denetimleri gerekse araştırma ve inceleme çalışmaları yapıldığı vurgulanan açıklamada, böylece, hem Anayasanın öngördüğü dış denetim ihtiyaç ve işlevleri hem de bazı durumlarda ortaya çıkan nesnel bir denetim/gözetim yapılmasına yönelik toplumsal ihtiyaç ve beklentilerin karşılandığına kaydedildi.

Açıklamada, DDK'nın, Düzenleyici ve Denetleyici Kurumların(üst kurullar) tümünün denetimini, tersanecilik ve maden sektörlerinde yaşanan iş kazalarını, Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın denetimini, sosyal yardım ve hizmetlerle özürlülere ilişkin hizmetlerin kalite ve kapasitesinin değerlendirilmesini, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün denetimini, özerk federasyon uygulamalarının kapsam ve kapasitesinin değerlendirilmesini, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün denetimini yaptığına işaret edildi.

Sivil havacılık emniyet ve güvenliğinin en üst düzeyde sağlanmasına yönelik araştırma ve inceleme konularından, yüksek öğretimde gözetim ve denetim uygulamalarının değerlendirilmesine, Türkiye'deki tüm teknoparkların incelenmesi ve ülkenin teknoloji geliştirme kapasitesini artırmaya yönelik araştırma ve inceleme konularından, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının sorunlarının ele alınmasına kadar pek çok konunun DDK'nın görev ve sorumlulukları arasında bulunduğu vurgulanan açıklamada, kamuya yararlı dernek uygulamalarının değerlendirilmesi ile Sekizinci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin hususların araştırılmasından, BBP Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatı ile sonuçlanan helikopter kazasının incelenmesi ile Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni merhum Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin sorumluluklarının araştırılması ve incelenmesine kadar geniş ve farklı bir yelpazede denetim, araştırma ve inceleme konuları üzerinde çalışmalar yürüttüğü kaydedildi.

-Cumhurbaşkanından DDK'ya yeni talimatlar-

Yapılan çalışmalar sonucunda tanzim edilen raporların "gereği" için ilgili adli ve idari makam ve mercilere gönderildiği ve kamuoyu ile de paylaşıldığı anlatılan açıklamada, "Söz konusu raporlar ile önerilen hususlar hakkında, mevzuat değişiklikleri ve diğer kurumsal ve idari tedbirler alınmış ve adli makamlarca gerekli işlemler başlatılmıştır. İşlemi devam eden raporlar ile ilgili hususların takibine de Devlet Denetleme Kurulumuzca titizlikle devam edilmektedir" değerlendirmesi yer aldı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün DDK'nın "yeni çalışma programı"nda yer almak üzere 6 maddede inceleme, araştırma ve denetimler yapılması talimatı verdiği belirtildi.

Gül'ün araştırılması, incelenmesi ve denetim yapılmasını istediği konular şöyle:

"-Kamuya ait veri bankalarının (vergi, nüfus, tapu, emniyet ve adli veri sistemleri gibi) güvenlik ve kişisel veri mahremiyetine ilişkin iç kontrol sistemlerinin yeterliğinin denetimi ve değerlendirilmesi.

-Savunma Sanayi Müsteşarlığının 2010, 2011 ve 2012 yılı faaliyet ve işlemlerinin (gerektiğinde önceki yıllara da bakılmak suretiyle) denetimi.

-5449 sayılı Kanun uyarınca 2006 yılından itibaren faaliyete geçirilen Kalkınma Ajansları uygulamasının değerlendirilmesine ilişkin araştırma ve inceleme.

-Kızılay Derneğinin 2010, 2011 ve 2012 yılı faaliyet ve işlemlerinin denetimi.

-Madde ve diğer bağımlılıklar ile mücadele kapasitesi ile bu bağlamda Yeşilay Derneğinin değerlendirilmesi ve 2010, 2011 ve 2012 yılı faaliyet ve işlemlerinin denetimi.

-Patent Hukuku ile uygulamalarının gözden geçirilmesine ilişkin araştırma ve inceleme ile Türk Patent Enstitüsünün 2010, 2011 ve 2012 yılı faaliyet ve işlemlerinin denetimi."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim