• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

DHMİ kârlılıkta dünya 3′üncüsü oldu

DHMİ kârlılıkta dünya 3′üncüsü oldu
Havacılık sektörü ile ilgili önemli yayınlardan olan İngiltere merkezli Airline Business Dergisi, 2011 yılının ”Ciro Bazında En İyi 100 Havalimanı İşleticisi” sıralamasını belirledi.

 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), geçen yıl kârlılıkta dünya 3′üncüsü oldu. Havacılık sektörü ile ilgili önemli yayınlardan olan İngiltere merkezli Airline Business Dergisi, 2011 yılının ”Ciro Bazında En İyi 100 Havalimanı İşleticisi” sıralamasını belirledi. Sıralamada, geçen yıl 1 milyar 154 milyon dolar ciro yapan Devlet Hava Meydanları İşletmesi, 2010′a göre 2 sıra yükselerek 15′inci sırada yer aldı. En yüksek ciro listesinde ilk sırayı İspanya’nın Aena Şirketi almasına karşılık, Aena 2011′i 37,2 milyon dolar zararla kapattı. Aena’yı, yine İspanya’nın bir diğer şirketi Ferrovial ile sırasıyla, Aeroports de Paris (Fransa), Fraport (Almanya), Infraero (Brezilya), Port Authority of NY&NJ (ABD), Narita International Airport (Japonya), Schiphol Group (Hollanda), Flughafen München (Almanya), Hong Kong International, Avinor (Norveç), Changi Airport Group (Singapur) ve Incheon International (Güney Kore) izledi.
 
100 havalimanı işleticisinin 2011′deki toplam ciroları ise bir önceki yıla göre yüzde 9,4 artarak 74 milyar 240 milyon dolar oldu. Buna karşılık geçen yıl 481 milyon dolar kar eden DHMİ, Ciro Bazında En İyi 100 Havalimanı İşleticisi arasında 3′üncü sırada yer aldı. Net kar sıralamasında 1′inci Hong Kong International, 2′inci Aeroports de Paris oldu. 3′üncü sırada yer alan DHMİ’yi sırasıyla, Ferrovial (İspanya), Port Authority of NY&NJ (ABD), Changi Airport Group (Singapur), Fraport (Almanya), Incheon International (Güney Kore) ve Schiphol Group (Hollanda) takip etti. Ciro Bazında En İyi 100 Havalimanı İşleticisi’nin toplam net karı 2010 yılına göre yüzde 16,3 artarak, 2011 yılında 7 milyar 73 milyon dolar olarak gerçekleşti.
 
”DHMİ, ARTIK KÜRESEL BİR KURULUŞ”
 
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Birdal, yaptığı açıklamada, DHMİ’nin ulusal ve küresel ölçekte başarıdan başarıya koştuğunu belirterek, ” DHMİ, karlılık, büyüklük, işletme becerisi, müşteri memnuniyeti ve teknolojik gelişme bakımından küresel bir kurum olma başarısını yakaladı. Sektörde dünyanın en büyük kuruluşları arasında yer almaktan gururluyuz. Daha büyük projelere imza atmaya devam edeceğiz” dedi. Türkiye’de uçak trafiğinin 2003 yılında uygulamaya konan serbestleşme ile beraber, son 10 yıl içinde büyük gelişme gösterdiğini ifade eden Birdal, 2011 yılı ENAC (Fransız Sivil Havacılık Okulu) verilerine göre, Türkiye’nin dünya uçak trafiği payının yüzde 1,3, Avrupa uçak trafiği payının ise yüzde 4,83 olarak gerçekleştiğini bildirdi.
 
Birdal, bu yılın sonunda havalimanlarında hizmet verilen uçak trafiğinin 1,4 milyon olmasını beklediklerine dikkati çekerek, 2003 yılında 26 olan tarifeli uçuşlara açık havalimanı sayısının bugün itibarıyla 49′a ulaştığını ifade etti. Türkiye’de 2003′te 2,5 milyar dolar olan havayolu sektörü cirosunun, bugün itibariyle yaklaşık 16-17 milyar dolara çıktığını belirten Birdal, yıl sonu itibarıyla iç hatlarda taşınan yolcu sayısının 65 milyona ulaşmasını beklediklerini söyledi.
 
DHMİ Genel Müdürlüğü olarak, havalimanı işletmeciliğinde uluslararası kural ve standartlar çerçevesinde kaliteyi ve emniyeti en üst düzeyde sağlamaya odaklandıklarını vurgulayan Birdal, şunları kaydetti: ”Kuruluşumuz, sektörün sürekli büyümesine paralel bir büyüme göstermeyi başardı. Büyümeye paralel olarak, sosyal sorumluluk projelerine de önem vermemiz, dünya çapındaki başarılarımızın diğer bir etkeni oldu. Havalimanlarında ortaya çıkan, insan sağlığına zarar verme potansiyeli olan etkileri ortadan kaldırmak üzere, ‘Yeşil Havalimanı Projesi’ başlattık. Birçok havalimanımız ödül alacak düzeye geldi. Bütün havalimanlarımızın fiziki ve teknolojik yenilenmesi çalışmalarında büyük mesafe aldık. Hava seyrüseferinde ve diğer elektronik alanlarda en son teknolojiyi kullanıyoruz. Gerekli görülen havalimanlarında uçakların uydu yardımıyla indirilmesi projesi bütün hızıyla devam ediyor. Pilot il seçilen Van’da uygulama 13 Aralık itibarıyla başlayacak. Dünyada ne varsa DHMİ’de de o var, hatta daha fazlası var. İşte bu hizmet anlayışıyla elde ettiğimiz başarılar sayesinde dünyanın en büyük, karlı, performansı yüksek kuruluşları arasında yer alıyoruz.”
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim