• BIST 9079.97
  • Altın 2310.792
  • Dolar 32.3393
  • Euro 35.0674
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

DHMİ’de skandala sayıştay ''DUR'' dedi

DHMİ’de skandala sayıştay ''DUR'' dedi
Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne taşeron olarak hizmet veren Van merkezli Yeni Yıl Güvenlik şirketi’nin sözleşmesindeki çift asgari ücret artışı Sayıştay denetlemesine takıldı. DHMİ’nin fazladan ödediği 6 milyon TL’lik para çalışanlardan kesilecek.

 

2011 genel seçimlerinde Van’dan AKP Milletvekili Aday Adayı olan Servet Yenitürk’e ait Yeni Yıl Güvenlik şirketine DHMİ tarafından fazla para ödendiği ortaya çıktı.
 
2008 yılından bu yana DHMİ’ye taşeron olarak güvenlik hizmeti veren Yeni Yıl Güvenlik ile yapılan sözleşmedeki bir ayrıntı Sayıştay’ın gözünden kaçmadı. DHMİ ile Yeni Yıl Güvenlik arasında yapılan sözleşme gereği çalışanlara iki asgari ücret ödeniyor ve çalışanlar her iki asgari ücret için yıllık artış oranları ayrı ayrı ücretlere yansıtılıyordu.
 
Sayıştay tarafından yapılan denetlemede, her asgari ücret için artış oranlarının maaşlara yansıtılamayacağı, 2008 yılındaki asgari ücret oranından tek bir asgari ücrete zam yapılabileceği bildirildi. DHMİ’nin gözden kaçan bu detay sebebiyle 4 yıllık süreçte yaklaşık 6 milyon TL fazladan ödeme yapıldığı ortaya çıktı.
 
Bunun üzerine DHMİ fazladan ödeme yapılmasından sorumlu birim çalışanı hakkında soruşturma başlattı ve Yeni Yıl Güvenlik şirketinden geriye dönük yapılan fazladan ödemeler geri istendi.
 
Yeni Yıl Güvenlik şirketinin sahibi Servet Yenitürk de fazladan ödenen paranın çalışanlardan tahsil edilmesini istedi. Bunun üzerine çalışanların maaşlarından kişi başına düşen kısım geri alındı. Kesintilerin banka üzerinden değil de elden geri alınması ise dikkat çekti.
 
DHMİ’nin hatasından kaynaklanan durum yüzünden çalışanlar mağdur duruma düşerken İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne (İŞKUR)  konuyla ilgili çok sayıda şikayet gitti. İŞKUR müfettişleri yaptıkları inceleme sonucu, sözleşme gereği çalışanlara ödenen ücretin aynen devam etmesi gerektiğine aksi durumun 4857 sayılı İş Yasası’nın 62’nci maddesine aykırı olduğuna ve  bu yolla kesilen paraların çalışanlara tekrar iade edilmesine karar verdi.  
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim