• BIST 9706.07
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Didim'de yaralı 'Caretta Caretta' bulundu

Didim'de yaralı 'Caretta Caretta' bulundu
Didim’de sahil kesiminde yaralı bir caretta caretta bulundu. Yaralı caretta tedavi amacıyla Dalyan Deniz Kaplumbağaları Araştırma-Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne teslim edildi.

Didim’de sahil kesiminde yaralı bir caretta caretta bulundu. İhbar üzerine olay yerine giden Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) yetkilileri, ilk müdahalenin ardından yaralı caretta carettayı tedavi amacıyla Dalyan Deniz Kaplumbağaları Araştırma-Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne teslim etti.

Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Bugün Didim Belediyesi’nden görevli bir personel aradı. Didim’e bağlı Zonguldaklılar Sitesi önünde kıyıda karaya vuran yaralı bir kaplumbağa olduğunu söylediler. Teslim aldığımız caretta caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağasının sol ön yüzgecinin yarısının koptuğunu ve çok kötü durumda olduğunu tespit ettik. Pamukkale Üniversitesi’nden, DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ile bilgi alışverişinden sonra Dalyan’a götürmeye karar verdik“ dedi.

Didim ismini verdikleri deniz kaplumbağasının tedavisine başlandığını kaydeden EKODOSD Başkanı Sürücü, “Yapay sulu bir havuz içinde, üzerini ıslak havlularla sardığımız Didim ismini verdiğimiz carettayı, Dalyan’da bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma-Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirdik. Carettanın muhtemelen bir balıkçı paragatına dolandığını ve kendisini kurtarmak için epey mücadele verdiğini, paragat misinasından kurtulmak için çabalama sırasında ayağına büyük zarar verdiğini, güçsüz kalınca kıyıya sürüklendiğini tahmin ediyoruz. Dişi bir birey olan carettanın uzun süre kıyıda beklemesi sonucu durumunun kötüleştiği, enfeksiyonun yüzün sol tarafında ilerlediği, yüzgeç ve kafasında kemiklerin görüldüğü tespit edildi. Adrenalin, vitaminler, antibiyotik, serum verilerek, ağrı kesici iğneler vurularak tedavisi başlatıldı. Durumunda iyileşme görüldüğü takdirde uzun bir süre DEKAMER’de tedavisi devam edecek. İyileştiği takdirde daha sonra tekrar doğal yaşam alanı olan denize bırakılacak. Dünyada yaşayan 8 tür deniz kaplumbağasının ülkemiz kıyılarında yaşayan 2 türünden biri olan Chelonia Mydas cinsi bir yeşil kaplumbağayı aynı nedenden dolayı 22.09.2013 tarihinde yine Dalyan’a getirmiştik. EKODOSD ismini verdiğimiz yeşil kaplumbağanın iyileştiğini ve beslenebildiğini gördük. DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska'yla görüştük. Önümüzdeki günlerde Kuşadası’ndan tekrar yaşam alanı olan denize bırakılması sağlanacak“ diye konuştu.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim