• BIST 8904.8
  • Altın 2240.205
  • Dolar 32.3363
  • Euro 35.099
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

DIK, bakım-onarım tersanesi inşa ediyor

DIK, bakım-onarım tersanesi inşa ediyor
Berlin merkezli “Deutsche Infrastrukturkapital-Alman Altyapı Kapitali” Limited Şirketi, Tuzla'da, teknik donanım bakımından Avrupa ve Asya arasındaki en modern ve en büyük bakım-onarım tersanesini inşa ediyor.

Tuzla'da 185 milyon €'ya tersane kuruluyor

Berlin merkezli “Deutsche Infrastrukturkapital-Alman Altyapı Kapitali” Limited Şirketi, Tuzla'da, teknik donanım bakımından Avrupa ve Asya arasındaki en modern ve en büyük bakım-onarım tersanesini inşa ediyor. Temelleri 2009 yılında atılan tersanenin, 2012 yılında hizmete girmesi bekleniyor.

Bakım-onarım ve gemi tamir tersanesinin toplam maliyeti ise 185 milyon Euro. Şirket, yatırımın yaklaşık yarısını öz sermaye geri kalan kısmını ise Avrupa'da (Almanya ve Luxemburg) fonlarla finanse ediyor. Bakım-onarım tersanesi, derinlikleri 10,5 metre uzunluğu 250 metre olan iki kuru havuzdan oluşacak. Tersaneye, 4 bin TEU'ye kadar konteyner gemileri, 80 bin tonluk tanker ve kuru yük gemileri, yüklerini boşaltmadan yanaşabilecek. Tersane 119 bin 500 metrekare üzerine kurul alanıyla, aynı anda 12 gemiye hizmet verebilecek.

ALTYAPI EKSİK

Yönetimi Türk kökenli Alman şirketi olan DIK'in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanlığını ise Selim Kuzu üstleniyor. Avrupa ve ABD'de şu ana kadar alt yapı ve gayrimenkul alanında 4 Milyar Dolar'lık fon yöneten Selim Kuzu, globalleşmeyle birlikte deniz ticaretinin baş döndürücü bir hızla geliştiğini belirtti. Ancak bakım-onarım altyapısının deniz ticaretindeki büyümeye paralel olarak gelişmediğini söyleyen Selim Kuzu, ticari gemi sayısının son 10 yılda iki katına çıktığına dikkat çekti.

Dünya denizlerinde 20 bine yakın 120 metre uzunluğunda ticari geminin dolaştığını kaydeden Kuzu, yasal olarak bu gemilerin düzenli bakım ve onarımdan geçirilmesi gerektiğini ifade ederken, “Gemi sayısındaki artışa paralel olarak gemilerin büyüklüğü ve derinlikleri de arttı. Bu da bakım ve onarımı daha da zorlaştırıyor. Bunlardan yola çıkarak 2009 yılında bakım-onarım tersanesi inşa etmeye karar verdik. Bunun için de en uygun bölge deniz ticaretinde önemi giderek artan ülke olarak Türkiye'yi seçtik” dedi.

BAŞKA ALANLARDA DA YATIRIM PLANLANIYOR

Genç İşadamı Selim Kuzu, özellikle Türkiye'nin jeopolitik konumu itibariyle deniz ticaretinde öneminin giderek arttığına dikkat çekti. Selim Kuzu, Tuzla'da kurulacak tersane merkezli olmak üzere, denizde kalan gemilere yerinde hizmet verileceğini de söyledi. DIK olarak, Türkiye'ye yönelik yatırımlarının sadece tersaneyle sınırlı olmayacağını belirten Kuzu, gelecek yıllarda, İstanbul merkezli olmak üzere Türkiye'nin çeşitli büyük kentlerinde gayrimenkule yatırım yapacaklarını ifade etti. Türkiye'nin özellikle Avrupalı yatırımcılar için cazip fırsatlar sunduğunu kaydeden Kuzu, 5 yıl içerisinde Türkiye'de 5 Milyar Dolar'lık gayrimenkul yatırım gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade etti. Kuzu, yapacakları gayrimenkul yatırımında ilk olarak büyük kentlerdeki özellikle ulaşım alanında yaşanan altyapı sorunları gözönünde tutularak bu alanda yatırım yapacaklarını ifade etti.

SELİM KUZU KİMDİR?

Uzun yıllar Avrupa ve ABD Finans sektöründe 4 Milyar Dolar'a yakın fon yöneten Selim Kuzu, Almanya'ya göç eden bir işçi çocuğu. Kuzu, 1975 Berlin doğumlu. Askeri Akademisi'nde İşletme ve Finans öğrenimi gören Kuzu, ABD'ye giderek finans sektöründe çalışmaya başladı. ABD'de ağırlıklı olarak alt yapı konusunda uzmanlaşan Selim Kuzu, daha sonra Almanya'ya döndü. Berlin ve Atlanta merkezli Berlin-Atlantic Capital adlı şirketin yönetimini üstelen Selim Kuzu, 2008 yılının sonunda buradaki hisselerini satarak DIK'i kurdu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim