• BIST 9458.34
  • Altın 2487.623
  • Dolar 32.5971
  • Euro 34.7998
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Dişi yunus titiz bir çalışmayla kurtarıldı

Dişi yunus titiz bir çalışmayla kurtarıldı
İstanbul Boğazı’ndan geçerken sürüsünden ayrıldığı için Haydarpaşa sahiline yönelen ve açık denize gidemeyen yaralı yunus Avrupa ülkelerinde uygulanan yöntemler uygulanarak 14 saat süren operasyonla kurtarıldı.

Dişi yunus titiz bir çalışmayla kurtarıldı

İstanbul Boğazı’ndan geçerken sürüsünden ayrıldığı için Haydarpaşa sahiline yönelen ve açık denize gidemeyen yaralı yunus Avrupa ülkelerinde uygulanan yöntemler uygulanarak 14 saat süren operasyonla kurtarıldı.

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi uzmanlarınca tekneye çıkartılan Afalina türü dişi yunusa balıkçı ağlarının verdiği zarar uzmanlarca tedavi edildikten sonra açık denize bırakıldı.

Önceki gün Kadıköy, Haydarpaşa kıyılarında yaralı bir yunusun mahsur kaldığını öğrenen vatandaşlar hemen Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nı aradı. Bu sırada bir balıkçı yunusun kuyruğunu hakeret ettiremediği için batmak üzere olduğunu görerek teknesini aldı. Balıkçı teknesi yunusu ıslak tutarak İstanbul İl Tarım Müdürlüğü’nün Fenerbahçe’deki teknesine götürdü. 2 veteriner eşliğinde Su Ürünleri Kontrol teknesi üzerinde bekletilen yunusun üzeri ıslak bezle örtülerek deniz suyu döküldü ve derisinin kurumaması sağlandı. Bu sırada İ.Ü. Su Ürünleri Fakültesi, İ.Ü. Veterinerlik Fakültesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’na haber verilerek yunus konusunda uzman ekiplerin gelmesi beklendi. Deniz memelisi uzmanı 3 bilim insanı kısa süre içinde Fenerbahçe’ye gelerek yunusun hemen denize indirilmesini sağladı. Yunusun dalgıçlar eşliğinde deniz yüzeyinde kalması böylece solunum yapabilmesi ve sıcaktan etkilenmemesi sağlandı. Genç bir dişi yunus olduğu belirlenen hayvanın, kuyruk yüzgecine parakete misinasının(uzun balıkçı oltası ve iğneleri) dolaştığı görüldü. Olta ipinin açtığı derin kesikler nedeniyle yunusun hareket edemediği ve dibe vurma tehlikesi yaşadığı gözlemlendi. Veterinerler tarafından kuyruğuna antibiyotik ve ağrı kesici verilen yunus, ağlarla çevrilen bir deniz havuzuna götürüldü. Yunusa vitamin desteği verilirken, kuyruk hareketlerinin arttığı gözlemlenince 14 saatlik çaba sonrasında tekrar doğaya salındı. Salıverme operasyonuna AKUT, DAKSAR ve Setur Kalamış Marina botları yardım ve destek verdi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ayhan Dede, yaban hayatının devamını sağlamak için bir yunusun bile hayatını kurtarmak çok önemli olduğunu belirterek; denizde ya da karaya vurmuş halde, yaralı ya da ölü yunus gören her balıkçı ya da vatandaşın ilgili kurumlara haber vermeleriyle, yapılan bilimsel araştırmalara katkı sağlayabileceklerini vurguladı.

Kaynak: Milliyet - Gökhan KARAKAŞ

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim