• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Doğalgaz indirimi gözleri Türkiye'ye çevirdi

Doğalgaz indirimi gözleri Türkiye'ye çevirdi
Gazprom Başkan Yardımcısı Medvedev, doğalgaz fiyatlarıyla ilgili bir açıklama yaparak fiyatlarda indirim yapılacağı sinyalini verdi. Bu indirimin Türkiye'Ye yansımaması halinde ise Avrupa ile fiyat farkı daha da açılacak.
Rus doğalgaz şirketi Gazprom’un Başkan Yardımcısı Aleksander Medvedev’in Avrupa’ya sattıkları doğalgazda indirim yapacaklarını ve fiyatların 370-380 dolara kadar düşeceğini açıklaması, gözleri Türkiye’ye çevirdi.
 
Türkiye, Gazprom’dan halen 425-430 dolar aralığında doğalgaz alıyor. Avrupa’ya yapılacak indirimin yansıtılmaması halinde Türkiye, Gazprom’dan en pahalı gaz alan ülke olacak. Zaman'ın haberine göre; Gazprom Başkan Yardımcısı Medvedev, gaz fiyatlarıyla ilgili yaptığı son açıklamada, doğalgazla ilgili olarak pek çok ihracat anlaşmasının yenilenme aşamasında olduğunu, doğalgaz fiyatına yüzde 7-10 aralığında indirim mesajı verdi.
 
Medvedev, İtalyan ENI ile doğalgaz anlaşmalarında 3’üncü revizyon ile ilgili görüşmelerin yapıldığını, Fransız GDF Suez, Avusturyalı Econgaz, Alman Wingaz’ın doğalgaz kontratlarında değişiklik talep ettiklerini açıkladı. ABD’de çıkarılan şeyl gazının Gazprom için tehdit olarak görülmediğini savunan Medvedev, gelecek 15-20 yılda ABD’nin yalnızca 20-25 milyar metreküp LNG ihracatı yapabileceği tahmininde bulundu.
 
Medvedev’in Avrupa’ya sattıkları doğalgaza indirim açıklaması, gözleri Türkiye fiyatlarına çevirdi. Türkiye, halen Gazprom’dan 425-430 dolar aralığında doğalgaz alıyor. Enerji Bakanlığı kaynakları, Gazprom’dan Türkiye’ye yönelik bir indirim mesajı gelmediği bilgisini verdi. Gazprom’un Türkiye’ye yüksek oranlı bir indirim yapmaması durumunda Avrupa ile fiyat farkı Türkiye aleyhine açılacak. Türkiye halen başta Rusya olmak üzere İran ve Azerbaycan’dan boru hattı ile doğalgaz alıyor. Rus gazının fiyatı bin metreküp için 425-430 dolar aralığında iken en pahalı doğalgaz İran’dan ithal ediliyor. İran doğalgazının bin metreküpü 507 dolar, Azerbaycan’dan satın alınan doğalgazın fiyatı ise bin metreküp için 349 dolar.
 
www.UlasımOnline.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim