• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Doğalgaz'da dengeler alt üst olabilir

Doğalgaz'da dengeler alt üst olabilir
Doğalgaz zengini Türkmenistan'da Güney Yolöten-Osman doğalgaz yatağının dünyanın en büyük ikinci doğalgaz yatağı olabileceği açıklandı.

Doğalgaz'da dengeler alt üst olabilir

Doğalgaz zengini Türkmenistan'da Güney Yolöten-Osman doğalgaz yatağının dünyanın en büyük ikinci doğalgaz yatağı olabileceği açıklandı.

Hazar Denizi kıyısındaki Avaza bölgesinde devam eden ''Türkmenistan Gaz Kongresinde'' konuşan İngiliz Gaffney Cline şirketi Orta Asya direktörü Peter Holding, Güney Yolöten-Osman yatağının araştırmalar sonucu dünyanın büyük ikinci doğalgaz yatağı olabileceğini söyledi.

Gaffney Cline şirketi, 2008 yılında bölgede araştırmalarda bulunan bağımsız araştırma kuruluşu Gaffney Cline şirketi, söz konusu bölgenin 14 trilyon metre küp doğalgaz rezervi ile dünyanın 4. büyük doğalgaz yatağı olduğunu açıklamıştı.

Bölgede araştırmalarını sürdüren şirket, yeni elde edilen bulgularla bu miktarın 20 trilyon metre küpü bulabileceğini, bu miktarın da Güney Yolöten-Osman yatağını Katar'daki Kuzey Yatağından sonra dünyanın ikinci büyük doğalgaz yatağı yapabileceğini açıkladı. Resmi sonuçları önümüzdeki ay açıklanacak araştırma raporuna göre, yatak Büyük Britanya'nın 350 yıllık, Avrupa'nın ise 50 yıldan fazla doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek.

Peter Holding, Güney Yolöten-Osman yatağının Rusya ve Çin'in yanısıra Avrupa'ya da kolaylıkla gaz tedarik edebileceğini belirtti.

24 trilyon doğalgaz rezervi bulunduğu tahmin edilen Türkmenistan'ın söz konusu araştırma sonucu dünya enerji piyasasında ayrı bir önem kazanması bekleniyor.

Rusya, İran ve Çin'e doğalgaz ihraç eden Türkmenistan, Türkmen doğalgazını Afganistan ve Pakistan üzerinden Hindistan'a kadar ulaştıracak TAPI projesini hayata geçirmek için de uğraş veriyor. Öte yandan, Türkmen hükümeti Nabucco projesine de gaz tedarik etmeye hazır olduğunu da çeşitli platformlarda dile getirdi.

70-80 milyar metreküp dolayında doğalgaz üretimi bulunan Türkmenistan, bu miktarı 2030 yılına kadar ise 250 milyar metreküpe ulaştırmayı hedefliyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim