• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Doğalgazda rekor tüketim yaşandı

Doğalgazda rekor tüketim yaşandı
Enerji ve tabii kaynaklar bakanı Taner Yıldız, Rusya ile dün yapılan iki anlaşmayla Türkiye'nin önemli bir indirim aldığını belirterek, bunun vatandaşın faturalarına indirim getirip getirmeyeceğinin önümüzdeki dönemde netlik kazanacağını söyledi.
Doğalgazda rekor tüketim yaşandı
 
Enerji ve tabii kaynaklar bakanı Taner Yıldız, Rusya ile dün yapılan iki anlaşmayla Türkiye'nin önemli bir indirim aldığını belirterek, bunun vatandaşın faturalarına indirim getirip getirmeyeceğinin önümüzdeki dönemde netlik kazanacağını söyledi.

Yıldız, Rusya'dan gelecek indirimli gazın süresinin kontrat boyunca yani 2025 yılına kadar olacağını belirtti.

Türkiye Kömür İşletmeleri Sosyal Tesisleri'nde basın toplantısı düzenleyen Yıldız, enerji piyasasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin enerji arz güvenliğiyle alakalı bir sorunun kalmadığını aktaran Yıldız, 2012 yılında güneş enerjisiyle alakalı yatırımların ön plana çıkacağını dile getirdi. Güneş enerjisinin küçük miktarlarda 30-50 megavatlık da olsa harekete geçirileceğine işaret eden Bakan Yıldız, 2011 yılında tahkim davalarını kazanarak Türkiye'nin üzerinde bulunan 'kamburların, yüklerin' önemli ölçüde kurtulduğunu söyledi. Bu yıl sonunda elektrik enerjisi tüketiminin 220 milyar kilovaatsat olacağını tahmin ettiklerini ifade eden Yıldız, doğalgazda ise dün itibariyle günlük 172 milyon metreküp dogalgaz tüketimiyle en yüksek gaz tüketimine ulaşıldığına dikkat çekti.

KARADENİZ'DE PETROL ARAMALARI

Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Yıldız, Karadenizde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının sona erdirildiğinin hatırlatılması, Karadeniz'den ayrılmayacaklarını söyledi. Karadeniz'deki aramalara ilgi duyan firmaların olduğunu söyleyen Yıldız, "Bunları sonuçlandırmadan Karadenizde sondaj faaliyetlerini yarın itibariyle tekrar başlayacağımızı söyleyemem. Buradaki sismik veriler, TPAO tarafından değerlendirilecek. Şu anda Avrupada yerli kaynak olarak bahsedilen en önemli kaynak Norveçin kaynaklarıdır. Kuzey denizinde 31-32 adet sondaj yapıldı hiçbirinde petrol ya da doğalgaz çıkmadı 33'üncü de çıktı. 80-90 milyar metreküp doğalgazdan bahsedilen kaynak bu kaynaktır." örneğini verdi.

İRAN DOĞALGAZA İNDİRİM YAPMIYOR

İran'dan alınan doğalgaz konusunda, İran tarafından indirim istediklerini aktaran Yıldız, şu ana kadar olumlu bir yanıt almadıklarını dile getirdi. Rusyadan alınan doğalgaz fiyatlarındaki indirimin vatandaşa yansıyıp yansımayacağını şimdiden söylemenin doğru olmadığını aktaran Yıldız, bunun için süre geçmesi gerektiğini söyledi.

AB'NİN OLUMSUZ TAVRINA RAĞMEN

Güney Akım'da sağlanan anlaşmaya ilişkin soruya Yıldız, Güney Akım'da 2009 Haziran ayında Rusya Başbakanı Putin ile Başbakan Erdoğan'ın imza koyduğu anlaşma çerçevesinde inşaat izni verildiğinin altını çizen Yıldız, "Güney Akım Güney koridorundaki projelerden bir tanesidir. 7 ülkenin ortaklığı Fransa, Almanya, Avusturya'nın farklı konsorsiyum ülkeleriyle gerçekleştireceği projedir. Bu Gazprom'un yapacağı bir yatırım. Biz şu ana kadar enerji diplomasinin başına koyduğumuz temel bir başlık var. Türkiye AB enerji başlığının açılmamış olmasına rağmen bu projelerin gerçekleşmesi için bu izinleri vermiştir. Bundan sonraki bütün iş AB'nin Türkiye ile alakalı enerji başlığını açmasını düşünüyorum." dedi.

İNDİRİMLİ 5,6 MİLYAR METREKÜP GAZ

Rusya'dan gelecek doğalgazda indirim sağlanıp sağlanamadığına ilişkin soruya Yıldız, Batı Hattı ile ilgili detaylı bilgi vererek cevapladı. Batı Hattı'nın 3 projeden oluştuğunu vurgulayan Yıldız'ın verdiği bilgiye göre, bu hattın birincisi özel sektör tarafından kontrat devri yapılan 4 milyar metreküplük kontrat. İkincisi BOTAŞ tarafından devam eden ve 2021 yılında süresi bitecek 4 milyar metreküplük kontrat. Üçüncüsü son 3 ay içinde kontratı yenilenmeyen 6 milyar metreküplük kontrat. 6 milyar metreküplük gazın kontratının bu hafta sonu bitttiğini söyleyen Yıldız, "Kontratı özel sektöre bırakıyoruz dedik. 26 müracaat vardı Gazprom'a. Şu ana kadar bu şekliyle kontrat yapamadılar. BOTAŞ 6 milyar metreküple alaklaı yeni bir kontrat yapmayacak. İstanbul gazsız mı kalacak. Biz bir zeyilnameyle 5,6 milyar metreküplük gaz getirilmesinin önünü açtık." şeklinde konuştu.

AL YADA ÖDEDEN HAK EDİLEN GAZ 2012 YILINDA ERİTİLECEK

Al ya da öde kapsamında Rusya'dan hak edilen gazın 2012 sonuna kadar Türkiye'ye geleceğini söyleyen söyleyen Yıldız, "2012 yılına kadar birikmiş olan bütün al yada ödeleri bitirmek istiyoruz. Alamadığımız halde ödediğimiz gazın yüzde 75'ini ödediğimiz gazın yüzde 25'ini ödeyerek tamamını alacağız. İndirim oranını veremem ama Türkiye'nin özellikle 2011 yılında BOTAŞ'ın nakit akışlarını telafi etemeye dönük bir adım. Vatandaşa yansıyıp yansımayacağını bilemem." diye konuştu.

DOLAR 1.91 OLDU CANIM SIKILIYOR

Dolarn 1.91 seviyesine çıkmasının doğalgaz ithalatçısı firmaları zorda bıraktığını aktaran Yıldız, "Benim canım sıkılıyor. Bu farkı kim finanse edecek. Bu farkı vatandaş fatura yoluyla mı finanse edecek. Yoksa doğalgaz ithal eden firmalar mı finanse edeck. Bir kısmını Gazprom'un finanse etmesini istedik. Ama bu ne kadarlık orandır ne kadar indirim yapıldı kamuoyuyla paylaşamam. İleriye dönük nasıl yansıyacak Ocak ayında değerlendireceğiz." değerlendirmesi yaptı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim