• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Doğu Akdeniz'de 35 trilyon m3 doğalgaz

Doğu Akdeniz'de 35 trilyon m3 doğalgaz
Rumlar adına sondaj yapan Noble Energy Şirketi'nin CEO'su Charles Davidson, “şirketin, Doğu Akdeniz havzasında, Rum tarafı ile İsrail'in yurt içi ihtiyaçlarını aşan, 35 trilyon ayak küp doğal gaz keşfettiğini” söyledi

Kıbrıs Rum yönetimin Doğu Akdeniz'de tek yanlı “Münhasır Ekonomik Bölge” (MEB) ilan ettiği alan içinde yer alan ve “Afrodit” olarak isimlendirilen sözde 12. parselde Rumlar adına sondaj yapan ve geçen Aralık ayı sonunda doğalgaz bulduğunu açıklayan Noble Energy Şirketi'nin CEO'su Charles Davidson, “şirketin, Doğu Akdeniz havzasında, Rum tarafı ile İsrail'in yurt içi ihtiyaçlarını aşan, 35 trilyon ayakküp doğal gaz keşfettiğini” söyledi.

Rum basınına göre, Davidson, Rum-Amerikan Ticaret Odası'nın geçtiğimiz cuma günü New York'da düzenlediği etkinlikte yaptığı konuşmada, “Doğu Akdeniz'den daha iyi bir bölge hayal edilemeyeceğini” ifade ederek, büyük miktarda enerji kaynağı keşfetme olanağına sahip olduklarını belirtti.

Etkinlikte, Rum-Amerikan Ticaret Odası tarafından onur ödülü verilen Davidson'un, şirketinin “Rum-İsrail MEB'inde” 35 trilyon ayak küp doğal gaz keşfettiğini, bu gazın Rum tarafı ile İsrail'in yurt içi ihtiyaçlarını aşan bir miktar olduğunu ve bunun iki ülke için ihracat anlamına geldiğini” kaydetti.

Davidson, “yeni doğal gaz yatakları keşfedilmesi umuduyla, Doğu Akdeniz'deki daha geniş bir alanında araştırmaların devam edeceğini” söyledi.

Hristofyas mesaj gönderdi

Etkinliğe mesaj gönderen Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas da, Rum tarafının sözde MEB'inde doğal gaz yatakları keşfetmesinden dolayı, Rum hükümeti ve halkı adına Davidson ve Noble Energy şirketine teşekkür etti.

Bunun, önemi küçümsenemeyecek bir çaba olduğunu dile getiren Hristofyas, “bu keşfin, gerek AB'nin enerji güvenliği gerek Doğu Akdeniz'deki barış ve işbirliğinin ileriye götürülmesi için, jeostratejik ve siyasi açıdan büyük öneme sahip olduğunu” ifade etti.

Hristofyas, “hidrokarbon yataklarında istifade edilmesinin, Kıbrıs sorununda bir çözüme varılması için ek bir teşvik olabileceğini, aynı zamanda Kıbrıs halkının bundan yararlanacağını” kaydetti.

Davidson ve Noble Energy şirketine onur ödülünü takdim eden Rum-Amerikan Ticaret Odası Başkanı Vasos Vasiliyu ise, “Yaptıkları keşifle, Kıbrıs'ın jeopolitik haritasını değiştiren Davidson ve Noble Ebergy şirketini onurlandırdıklarını” söyledi.

Kıbrıs Rum yönetimi, 14 Şubat 2012'de, 12. parsel dışında kalan diğer 12 parsel için doğalgaz ve petrol arama-işletme imtiyaz hakkı dağıtım ihalesini ilan etmişti. İlanın süresi 11 Mayıs'ta sona eriyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim