• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

Doğuda kaçak akaryakıta geçit yok

Doğuda kaçak akaryakıta geçit yok
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) işbirliğinde İnönü Üniversitesi'nde kurulan Akredite Akaryakıt Laboratuvarı, kaçak yakıtın önüne geçecek nitelikle, uluslararası standartlarda analiz yapmaya başlayacak.

Doğuda kaçak akaryakıta geçit yok

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) işbirliğinde İnönü Üniversitesi'nde kurulan Akredite Akaryakıt Laboratuvarı, kaçak yakıtın önüne geçecek nitelikle, uluslararası standartlarda analiz yapmaya başlayacak.

Merkez, Türkiye genelindeki Tübitak-MAM ve ODTÜ'en sonra uluslararası standartlarda petrol analizlerine başlayan 3. laboratuvar olma özelliğini de taşıyor.

Laboratuvar Müdürü Yrd. Doç. Yunus Önal, çalışmalarıyla ilgili EPDK Petrol Piyasası Daire Başkanı Taner Mutlu'ya Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi (İBTAM) Toplantı Salonu'ndan bilgi verdi.

Yunus, laboratuvarların 94 ayrı kategorideki analiz için akredite olduğunu, EPDK'nın öngördüğü 6 analizden de akredite olmak için başvuruda bulunduklarını söyledi.

Avrupa'da kaçak akaryakıtta hangi analiz yapılıyorsa, bu laboratuvarda da aynı analizlerin yapılmaya başlanacağını kaydeden Önal, laboratuvarda EPDK'nın protokol imzaladığı kolluk kuvvetlerinin getirdikleri yakıtların kaçak olup olmadığının tespit edileceğini dile getirdi.

Laboratuvar güvenliğinin en üst seviyede sağlandığını anlatan Önal, buraya parmak tanıma sistemiyle giriş yapıldığını belirtti.

İLK OLARAK İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TAMAMLADI

 EPDK Petrol Piyasası Daire Başkanı Taner Mutlu da, kullanılan akaryakıtın teknik standartlara uygun olabilmesi için Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen şartların satılan ürünlerde de olması gerektiğini hatırlattı.

EPDK'nın, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile protokoller imzaladığını anlatan Mutlu, bu kurumların EPDK adına yakıttan numune alma ve denetim faaliyetlerinde bulunmalarının sağlandığını dile getirdi.

Türkiye'de günümüzde iki akredite laboratuvarı bulunduğunu ifade eden Mutlu, birinin Gebze'deki TÜBİTAK-MAM, diğerinin de ODTÜ'de olduğunu söyledi. Mutlu, buralarda Türkiye sathındaki yakıt numunelerinin analizlerinin yapıldığını dile getirdi.

KAÇAKÇILIKTA KOLLUK KUVVETLERİ İÇİN FAYDALI OLACAK

İnönü, Karadeniz Teknik ve Ege üniversitelerine ödenek aktarılarak buralarda da uluslararası standartlara uygun analiz yapılabilecek laboratuvarlar oluşturulmasına çalışıldığını ifade eden Mutlu, bu üniversiteler arasında ilk olarak İnönü Üniversitesinin laboratuvar kurulum işlemlerini tamamladığını söyledi. Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bir ay içinde İnönü üniversitesi tamamen bu analizleri yapma imkanına kavuşmuş olacak. Türkiye sathında lisanslı olan 14 bin bayiden alınan numuneler Gebze ve Ankara'ya gitmek zorundaydı. Bundan sonra gerek Malatya, gerek Doğu Anadolu, gerekse Güneydoğu Anadolu'dan alınan numuneler burada analiz edilecek. Bu analizlerin kısa sürede sonuç vermesi de hem piyasa faaliyetlerine hem de kaçakçılık anlamında kolluk kuvvetlerine faydalı olacaktır.''

Mutlu, laboratuvarın kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim