• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Doğuş Holding mega yat limanı yapacak

Doğuş Holding mega yat limanı yapacak
Doğuş Holding, geçen yıl NCP Grubu’yla ortak olduğu Hırvatistan’daki Mandalina Marina’nın 20 milyon Euro’luk ek yatırımın temelini attı

Doğuş Holding mega yat limanı yapacak

Doğuş Holding, geçen yıl NCP Grubu’yla ortak olduğu Hırvatistan’daki Mandalina Marina’nın 20 milyon Euro’luk ek yatırımın temelini attı.

D-MARİN markasıyla marinacılık alanında faaliyet gösteren Doğuş Holding, geçen yıl ortak olduğu Hırvatistan’ın Sibenik şehrindeki Mandalina Marina’nın 20 milyon Euro’luk ek yatırımının temellerini attı. Hırvat NCP Grubu’nun 400 yat kapasiteli marinası bu yatırımla megayatlara hizmet verecek. Bölgenin ilk megayat limanını inşa ettiklerini söyleyen Doğuş Grubu, D-Marin markasıyla bölgesel liderliği hedefliyor. Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, marinacılığın geleceği olan bir sektör olduğunu belirterek, hem Türkiye’de hem de Hırvatistan’da marina yatırımı arayışlarını sürdüreceklerini söyledi.

Otel ve AVM de olacak

Mega yat marinası yatırımının yanında Mandalina Marina içinde sosyal yaşam projesi planladıklarını ifade eden Akhan, şunları söyledi:

“Marinanın arkasındaki 50 dönümlük arazi üzerine beş yıldızlı 200 odalı bir otel, 25-30 villa ve bir de alışveriş merkezi de inşa edeceğiz. Bu yatırım da 40 milyon Euro’yu bulacak. Marinacılıkta sadece bağlama hizmeti değil, sosyal olanaklar ve konaklama gibi hizmetler de çok önemli.”

Hırvatistan’da iki görüşme

Akdeniz’de dolaşan 700 bin tekneye karşılık bu bölgede bağlama kapasitesinin 500 bin olduğunu belirterek havza potansiyele dikkati çeken Hüsnü Akhan, şöyle konuştu:

“Hırvatistan Akdeniz havzasında giderek etkinliğini artıran bir pazar. Turizm alanında yeni fırsatlara bakıyoruz. İki marina projesi için de görüşme yapıyoruz. Hırvatistan’da yasal mevzuat yeni yeni şekilleniyor. Sahil şeridinde 16 bin bağlama kapasitesi var ve 2019 yılına kadar 15 bin tekne kapasite artırım planı bulunuyor. Bunun dışında Yunanistan’da da uygun bir yer arıyoruz.”

İstanbul’da iki yer baktı

Türkiye’deki yatırımlarına da değinen Akhan, şu bilgileri verdi:

“Turgutreis ve Didim’e 110 milyon doların üstünde yatırım yaptık. Dalaman için de 100 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz. Port Göcek’in ise önümüzdeki haftalarda yönetimini devralacağız. Yaklaşık 15 bin bağlama kapasitesi bulunan Türkiye’de D-Marin markası ile sektörde yüzde 19.6 payımız olacak. Türkiye’de birkaç noktada daha olmak istiyoruz. İstanbul’da da baktığımız 2 bölge de var.”

Akdeniz’de marina sayıları

İtalya: 380

İspanya: 96

Hırvatistan: 56

Türkiye: 38

Yunanistan: 19

Bürokrasiye karşı bağışıklık kazandık

Türkiye’de marina açmak için alınan izin süreçlerinin zorlu olduğunu ve sürenin uzadığını anlatan Hüsnü Akhan, şunları söyledi:

“Örneğin 1997’de Didim, Turgutreis ve Dalaman özelleştirmelerini aldık. D-Marin Didim’i 2003’te, Turgutreis’i ise 2009’da açtık. Dalaman için bekliyoruz. Antalya ve Bodrum yatırımlarından da vazgeçtik. Ancak, bürokrasiye bağışıklık kazanıyorsunuz. Doğuş Grubu olarak Türkiye’de yatırım düşüncemizden vazgeçmedik. Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyede tutmak için çaba gösteriliyor.”

38 marina 2.5 milyar dolar yaratıyor

38 marinanın hizmet verdiği Türkiye’de yatçılık sektörünün toplam büyüklüğünün 2.5 milyar dolara ulaştığının altını çizen Hüsnü Akhan, grup olarak geleceği bu sektörde gördüklerini ifade etti. Yat turistinin kara turistine oranla 20-30 kat daha fazla harcama yaptığını kaydeden Akhan, Türkiye’de yat turizminin toplam turizm gelirlerinin içinden yüzde 11.3 pay aldığını da ifade etti.

Teknede trendler değişiyor, büyük boya geçiş başladı

DOĞUŞ Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, dünyada marinacılığın yat inşa sektörüyle birbirini tetiklediğini belirterek, sektörde trendlerin değişmeye başladığını söyledi. Alkan, artık yelkenlilerden motoryata geçiş olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Kısa boylu teknelerden de büyük teknelere akım var. 2010’da 24 metreden uzun 8 bin tekne suya indirilecek.”

Türkiye’de yeterli mürettebat bulunmuyor

Türkiye’de hemen hemen her sektörün sorunlarından biri olan kalifiye eleman sıkıntınsın yatçılık alanında da şiddetle yaşandığını kaydeden Hüsnü Akhan, “Yat mürettebatında eksikliklerimiz var. Türkiye’de yerli yabancı yatlara bakıyorsunuz, hep yabancı mürettebat. Türk çalışan bulmak zor. Yani bu alanda çalışmak isteyeni fırsatlar bekliyor” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim